Αφγανιστάν: Απωθήθηκαν οι Ταλιμπάν από την πόλη Κουντούζ

Αφγανιστάν: Απωθήθηκαν οι Ταλιμπάν από την πόλη Κουντούζ Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν απώθησαν τoυς Ταλιμπάν που πραγματοποίησαν σήμερα επίθεση κατά της στρατηγικής σημασίας πόλης Κουντούζ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ασράφ Γάνι.

Η πόλη Κουντούζ, στο βόρειο Αφγανιστάν, έχει γίνει στόχος σειράς επιθέσεων τα τελευταία χρόνια. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε την ώρα που οι Ταλιμπάν και οι ΗΠΑ συνεχίζουν να διαπραγματεύονται στην Ντόχα το πλαίσιο μίας μελλοντικής συμφωνίας, η οποία θα οδηγούσε εν δυνάμει στον δραστικό περιορισμό της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στον Αφγανιστάν έναντι εγγυήσεων στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Η επίθεση των ταλιμπάν ξεκίνησε την χθεσινή νύκτα .

Έπειτα από πολύωρες συγκρούσεις, η αφγανική κυβέρνηση ανακοίνωσε το απόγευμα ότι ανέκτησε τον έλεγχο της πόλης. Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση ωστόσο πραγματοποιήθηκε επίθεση αυτοκτονίας με στόχο τον τοπικό αρχηγό της αστυνομίας, την ώρα που μιλούσε με δημοσιογράφους. Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την επίθεση , ενώ ο ίδιος ο αρχηγός της αστυνομίας τραυματίσθηκε. Η επίθεση δείχνει ότι οι Ταλιμπάν «δεν πιστεύουν στην ευκαιρία για ειρήνη που κομίζουν οι ΗΠΑ και η αφγανική κυβέρνηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Αφγανού προέδρου Ασράφ Γάνι μέσω του Twitter.

«Από την μία πλευρά συνομιλούν με τους Αμερικανούς και από την άλλη επιτίθενται στα σπίτια και τα χωριά των ανθρώπων», πρόσθεσε. Σύμφωνα με Αφγανούς αξιωματούχους, ο στρατηγός Σκοτ Μίλερ, διοικητής των αμερικανικών και των νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν βρισκόταν στην Κουντούζ κατά την διάρκεια της επίθεσης. Οι ταλιμπάν κατέλαβαν την Κουντούζ τον Σεπτέμβριο 2015 για μικρό χρονικό διάστημα πριν εκδιωχθούν με την ισχυρή στρατιωτική υποστήριξη των αμερικανικών δυνάμεων.

Εν μέσω των σφοδρών εκείνων συγκρούσεων, αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος βομβάρδισε νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα της Κουντούζ σκοτώνοντας 42 ανθρώπους, ανάμεσά τους 24 ασθενείς και 14 μέλη του προσωπικού της μη κυβερνητικής οργάνωσης. Εκτοτε, οι δυνάμεις των Ταλιμπάν έχουν αποπειραθεί πολλές φορές να ανακαταλάβουν την πόλη, χωρίς αποτέλεσμα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

DISCOVEREU ΕΥΡΩΠΗ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ

Διεθνή / ΕΕ: Δωρεάν εισιτήρια για 40.000 άτομα - Ποιοι οι δικαιούχοι, μέχρι πότε οι αιτήσεις

Η πρωτοβουλία της ΕΕ επιστρέφει το 2026 - Δεκάδες χιλιάδες νέοι Ευρωπαίοι μπορούν να ανακαλύψουν προορισμούς που αναδεικνύουν την αρχιτεκτονική, τις καλές τέχνες, τη γαστρονομία
THE LIFO TEAM
ΤΟΥΡΚΙΑ LGBTQI+ ΛΟΑΤΚΙ+

Διεθνή / Τουρκία: Σε δίκη στελέχη οργάνωσης για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας - Κατηγορούνται για «ανηθικότητα»

Η ομοφυλοφιλία δεν είναι παράνομη στην Τουρκία, αλλά η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα αποτελεί συχνά στόχο των αρχών, οι οποίες την κατηγορούν για τη μείωση του ποσοστού γεννήσεων στη χώρα
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΙΡΑΝ ΝΑΡΚΕΣ

Διεθνή / Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν ανακοίνωσε δύο εναλλακτικές διαδρομές «για προστασία των πλοίων από νάρκες»

Για την είσοδο στον Κόλπο από τη θάλασσα του Ομάν, τα πλοία πρέπει να περνούν ανάμεσα στις ιρανικές ακτές και το νησί Λαράκ, τον «σταθμό διοδίων της Τεχεράνης»
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΙΣΡΑΗΛ ΣΧΕΔΙΟ 10 ΣΗΜΕΙΩΝ

Διεθνή / Ιράν: Το σχέδιο 10 σημείων για την εκεχειρία και οι βασικές διαφωνίες με τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα, το σχέδιο θέτει ως προϋπόθεση για τον τερματισμό του πολέμου την αποδοχή συγκεκριμένων όρων, αρκετοί από τους οποίους έχουν απορριφθεί στο παρελθόν από τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM