Οι δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν απώθησαν τoυς Ταλιμπάν που πραγματοποίησαν σήμερα επίθεση κατά της στρατηγικής σημασίας πόλης Κουντούζ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ασράφ Γάνι.

 

Η πόλη Κουντούζ, στο βόρειο Αφγανιστάν, έχει γίνει στόχος σειράς επιθέσεων τα τελευταία χρόνια. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε την ώρα που οι Ταλιμπάν και οι ΗΠΑ συνεχίζουν να διαπραγματεύονται στην Ντόχα το πλαίσιο μίας μελλοντικής συμφωνίας, η οποία θα οδηγούσε εν δυνάμει στον δραστικό περιορισμό της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στον Αφγανιστάν έναντι εγγυήσεων στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Η επίθεση των ταλιμπάν ξεκίνησε την χθεσινή νύκτα .

 

Έπειτα από πολύωρες συγκρούσεις, η αφγανική κυβέρνηση ανακοίνωσε το απόγευμα ότι ανέκτησε τον έλεγχο της πόλης. Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση ωστόσο πραγματοποιήθηκε επίθεση αυτοκτονίας με στόχο τον τοπικό αρχηγό της αστυνομίας, την ώρα που μιλούσε με δημοσιογράφους. Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την επίθεση , ενώ ο ίδιος ο αρχηγός της αστυνομίας τραυματίσθηκε. Η επίθεση δείχνει ότι οι Ταλιμπάν «δεν πιστεύουν στην ευκαιρία για ειρήνη που κομίζουν οι ΗΠΑ και η αφγανική κυβέρνηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Αφγανού προέδρου Ασράφ Γάνι μέσω του Twitter.

 

«Από την μία πλευρά συνομιλούν με τους Αμερικανούς και από την άλλη επιτίθενται στα σπίτια και τα χωριά των ανθρώπων», πρόσθεσε. Σύμφωνα με Αφγανούς αξιωματούχους, ο στρατηγός Σκοτ Μίλερ, διοικητής των αμερικανικών και των νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν βρισκόταν στην Κουντούζ κατά την διάρκεια της επίθεσης. Οι ταλιμπάν κατέλαβαν την Κουντούζ τον Σεπτέμβριο 2015 για μικρό χρονικό διάστημα πριν εκδιωχθούν με την ισχυρή στρατιωτική υποστήριξη των αμερικανικών δυνάμεων.

 

Εν μέσω των σφοδρών εκείνων συγκρούσεων, αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος βομβάρδισε νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα της Κουντούζ σκοτώνοντας 42 ανθρώπους, ανάμεσά τους 24 ασθενείς και 14 μέλη του προσωπικού της μη κυβερνητικής οργάνωσης. Εκτοτε, οι δυνάμεις των Ταλιμπάν έχουν αποπειραθεί πολλές φορές να ανακαταλάβουν την πόλη, χωρίς αποτέλεσμα.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr