Δικαστής μπλόκαρε στο «παρά πέντε» το νόμο απαγόρευσης των αμβλώσεων στο Μιζούρι

Δικαστής μπλόκαρε στο «παρά πέντε» το νόμο απαγόρευσης των αμβλώσεων στο Μιζούρι Facebook Twitter
0

Αμερικανικός ομοσπονδιακός δικαστής μπλόκαρε προσωρινά έναν νέο νόμο που απαγορεύει σχεδόν όλες τις αμβλώσεις στην πολιτεία του Μιζούρι, μετά από οκτώ εβδομάδες εγκυμοσύνης.

Η εξέλιξη έρχεται κυριολεκτικά στο «παρά πέντε», καθώς ο νόμος επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή την Τετάρτη. Η νομοθεσία απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά από οκτώ εβδομάδες κύησης, εκτός από περιπτώσεις ιατρικής έκτακτης ανάγκης.

Ο αμερικανός δικαστής Howard Sachs δήλωσε ότι ο νόμος δεν πρόκειται να εκτελεστεί και σημειώνει πως ενώ τα ομοσπονδιακά δικαστήρια θα πρέπει γενικά να είναι πολύ προσεκτικά πριν από την καθυστέρηση της εφαρμογής των νόμων μιας πολιτείας, αυτό μπορεί να αλλάξει όταν η νομοθεσία φαίνεται να σχεδιάζεται, όπως εδώ, ως διαμαρτυρία εναντίον των αποφάσεων των ανώτατων δικαστηρίων».

Ο φορέας παροχής υγειονομικής περίθαλψης Planned Parenthood και η Ένωση Αμερικανών Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) άσκησαν αγωγή εναντίον του Μιζούρι τον περασμένο μήνα σχετικά με το νόμο, ο οποίος απαγορεύει επίσης τις αμβλώσεις που ζητούνται λόγω της φυλής, του φύλου ή της αναπηρίας του εμβρύου και τις καθιστά κακούργημα για τους γιατρούς που παραβιάζουν το νόμο.

Ο νόμος δηλώνει ότι το Μιζούρι είναι ένα «καταφύγιο ζωής που προστατεύει τις έγκυες γυναίκες και τα αγέννητα παιδιά τους». Δεν κάνει εξαιρέσεις για περιπτώσεις βιασμού και αιμομιξίας και περιλαμβάνει μια διάταξη που θα μπορούσε να προκαλέσει απαγόρευση έκτρωσης σε εθνικό επίπεδο εάν το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ ανατρέψει την απόφαση  Roe V. Wade. του 1973 η οποία καθιέρωσε το συνταγματικό δικαίωμα της γυναίκας να τερματίσει την εγκυμοσύνη της.

Η άμβλωση είναι ένα από τα πιο διχαστικά πολιτικά ζητήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αρκετές συντηρητικές πολιτείες έχουν εγκρίνει περιοριστικούς νόμους σχετικά με την άμβλωση φέτος, ελπίζοντας ότι η νομική τους αντίθεση θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναθεώρηση του συνταγματικού ζητήματος από το ανώτατο δικαστήριο.

Οι δικηγόροι της πολιτείας του Μιζούρι μπορούν τώρα να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης του δικαστή και θα το κάνουν. Λένε ότι η προστασία της εμβρυϊκής ζωής και η προστασία των γυναικών είναι ο στόχος του κράτους, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM