Η Amazon έχει αφαιρέσει εκατοντάδες τοξικά και μη ασφαλή προϊόντα από την πλατφόρμα της, μετά από μια αποκαλυπτική έκθεση της Wall Street Journal που διαπίστωσε ότι χιλιάδες καταχωρήσεις από τρίτους πωλητές δεν συμμορφώνονται με τα ομοσπονδιακά πρότυπα ασφαλείας.

 

Χιλιάδες προβληματικά προϊόντα παραμένουν ωστόσο προς πώληση στην Amazon, σημειώνει ο Guardian.

 

Περισσότερα από 4.000 αντικείμενα προς πώληση στο Amazon, έχουν χαρακτηριστεί ως μη ασφαλή από ομοσπονδιακές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων 2.000 παιχνιδιών και σκευασμάτων για παιδιά. Εντοπίστηκαν επίσης 157 στοιχεία που είχε ήδη απαγορεύσει η Amazon, τα οποία εξακολουθούν να διατίθενται στην ιστοσελίδα.

 

Με βάση την αναφορά, η Amazon έχει αναδιατυπώσει ή καταργήσει το 57% των 4.152 προβληματικών προϊόντων. Ωστόσο, η έρευνα υπογραμμίζει τις ανησυχίες της σχετικά με την αποτυχία της εταιρείας να κάνει σωστούς ελέγχους κατά επικίνδυνων προϊόντων από τρίτους πωλητές.

 

«Στην πράξη, η Amazon εξελίσσεται όλο και περισσότερο στην αγορά, αλλά υπάρχει ζήτημα περιορισμένης εποπτείας σε στοιχεία που απαριθμούνται από εκατομμύρια τρίτους πωλητές, πολλοί από τους οποίους είναι ανώνυμοι, πολλοί στην Κίνα και ορισμένοι από αυτούς προσφέρουν ελάχιστες πληροφορίες», γράφει η WSJ.

 

Οι νόμοι που διέπουν την ευθύνη της Amazon για προϊόντα τρίτων είναι πολύπλοκοι. Τον Ιούνιο του 2018, ένας δικαστής αποφάσισε ότι η Amazon δεν φέρει ευθύνη για ζημιές μετά από την καταστροφή ενός σπιτιού από πυρκαγιά που ξεκίνησε από ένα hoverboard που αγοράστηκε από την Amazon. Το 2016 η Amazon κέρδισε μια υπόθεση για πελάτη ο οποίος κινήθηκε δικαστικά επειδή η μπαταρία κινητού τηλεφώνου που είχε αγοράσει, εξερράγη την τσέπη του.

 

Ωστόσο, η ευθύνη της Amazon για τους πωλητές τρίτων εταιρειών αλλάζει κατά περίπτωση. Τον Ιούλιο, μια επιτροπή τριών δικαστών στο Εφετείο των ΗΠΑ έκρινε ότι η Amazon μπορεί να είναι υπεύθυνη για τη ζημία που προκλήθηκε από κάποιο από τα προϊόντα της.

 

Το δικαστήριο κρίνει ότι η Amazon μπορεί να χαρακτηριστεί ως κάτι περισσότερο από ένας εκδότης σύμφωνα με το άρθρο 230 επειδή ο ρόλος της ως πλατφόρμα πωλήσεων «εκτείνεται πέρα από μια απλή συντακτική λειτουργία». Η Amazon καθορίζει ποιοι πωλητές επιτρέπονται στον ιστότοπο και έχει τη δυνατότητα να καταργήσει λίστες, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ικανή να απομακρύνει μη ασφαλή προϊόντα από την ιστοσελίδα της, ανέφερε το δικαστήριο της Φιλαδέλφειας.

 

Η έκθεση του WSJ ανέφερε έναν πελάτη που αγόρασε ένα ελαττωματικό κράνος και πέθανε όταν δυσλειτουργούσε. Το κράνος παρέμεινε στην ιστοσελίδα, παρά το γεγονός ότι δεν συμμορφώνεται με τους κανονισμούς του Υπουργείου Μεταφορών των ΗΠΑ. Ένα άλλο προϊόν για παιδιά, περιείχε 411 φορές πάνω από τα νόμιμα επιτρεπόμενα επίπεδα μόλυβδου, σύμφωνα με την έκθεση.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr