Τα Ανάκτορα της Δανίας δηλώνουν την «έκπληξή» τους για την ακύρωση της επίσκεψης Τραμπ

Τα Ανάκτορα της Δανίας δηλώνουν την «έκπληξή» τους για την ακύρωση της επίσκεψης Τραμπ Facebook Twitter
H βασίλισσα Μαργκρέτε Β' της Δανίας /EPA
0

Την «έκπληξή» τους εξέφρασαν τα Βασιλικά Ανάκτορα της Δανίας μετά την ανακοίνωση ακύρωσης της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ στη χώρα.


Τα Ανάκτορα εξέδωσαν ανακοίνωση στις 31 Ιουλίου η οποία ανέφερε ότι η βασίλισσα Μαργκρέτε Β' είχε καλέσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ για επίσημη επίσκεψη στη Δανία στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι αποφάσισε να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή του με την πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε Φρέντεριξεν, δύο εβδομάδες πριν από την πραγματοποίησή της, εξαιτίας της παντελούς έλλειψης ενδιαφέροντος από την πλευρά της για την προσφορά του η χώρα του να αγοράσει τη Γροιλανδία.

Ο Τραμπ ακυρώνει την επίσκεψη στη Δανία αφού έμαθε ότι η Γροιλανδία δεν πωλείται, είναι ο τίτλος του τηλεγραφήματος του Γερμανικού Πρακτορείου dpa, αναφέροντας ότι το θέμα εγείρει μια αιτία έντασης. «Ήταν μια έκπληξη, αλλά δεν έχουμε τίποτε περισσότερο να πούμε γι' αυτό», δήλωσε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο της Δανίας DR η διευθύντρια επικοινωνίας των Ανακτόρων, Λιν Μπάλεμπι. 

Ο Τραμπ επρόκειτο να επισκεφθεί τη Δανία έπειτα από πρόσκληση της βασίλισσας Μαργκρέτε Β' και να συναντηθεί με την πρωθυπουργό Φρέντεριξεν. Οι δύο χώρες είναι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και θέματα που αφορούν την Αρκτική αναμενόταν να συζητηθούν, παρότι μια σαφής ατζέντα δεν έγινε γνωστή από την αμερικανική πλευρά. «Η Δανία είναι έτοιμη για την επίσκεψη του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ! Εταίρος, σύμμαχος, φίλος», έγραψε στο Twitter η Αμερικανίδα πρέσβης στη Δανία Κάρλα Σαντς, δύο ώρες προτού ο Τραμπ ανακοινώσει μέσω Twitter την ακύρωση της επίσκεψης.

Η πρωθυπουργός Φρέντεριξεν επισκέφθηκε τη Γροιλανδία το Σαββατοκύριακο και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του ημι-αυτόνομου εδάφους Κιμ Κίλσεν για να επιμείνει ότι δεν πρόκειται να γίνει καμιά αγοραπωλησία. Η Φρέντεριξεν αποκάλεσε την ιδέα του Λευκού Οίκου να αγοράσει το νησί στην Αρκτική «παράλογη» τονίζοντας σαφέστατα ότι «η Γροιλανδία δεν πωλείται». Ωστόσο, επισήμανε ότι «οι ΗΠΑ είναι ο στενότερος σύμμαχός μας».

Η αγορά του νησιού είχε προταθεί από την Ουάσινγκτον και κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, αλλά είχε απορριφθεί από την Κοπεγχάγη. Τον 19ο αιώνα, οι ΗΠΑ είχαν επεκτείνει πολύ την επικράτειά τους με διάφορους τρόπους, μεταξύ άλλων με την αγορά της Λουιζιάνας από τη Γαλλία, που σχεδόν διπλασίασε την έκταση του τότε νεαρού κράτους. Αργότερα, οι ΗΠΑ αγόρασαν την Αλάσκα από τη Ρωσία. Η βόρεια αυτή αμερικανική Πολιτεία παραμένει η μεγαλύτερη της χώρας — είναι σχεδόν διπλάσια από το Τέξας, αν και αραιοκατοικημένη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / dpa

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χονγκ Κονγκ: Ο κυβερνήτης της πόλης διατάσσει ανεξάρτητη έρευνα για την πυρκαγιά που στοίχισε τη ζωή σε 151 πολίτες

Διεθνή / Χονγκ Κονγκ: Ο κυβερνήτης διατάσσει ανεξάρτητη έρευνα για την πυρκαγιά που στοίχισε τη ζωή σε 151 πολίτες

«Έχουμε εντοπίσει αστοχίες σε διάφορα στάδια. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να δράσουμε σοβαρά για να διασφαλίσουμε ότι όλες αυτές οι αδυναμίες θα επιλυθούν», τόνισε ο Τζον Λι
LIFO NEWSROOM
Οι απεσταλμένοι του Τραμπ συναντιώνται σήμερα με τον Πούτιν - Ποιες οι προσδοκίες της κάθε πλευράς

Διεθνή / Οι απεσταλμένοι του Τραμπ θα συναντηθούν σήμερα με τον Πούτιν - Ποιες οι προσδοκίες της κάθε πλευράς

Η σημερινή συνάντηση διεξάγεται έπειτα από δύο ημέρες διαπραγματεύσεων στη Φλόριντα μεταξύ Ουκρανών και Αμερικανών αξιωματούχων, με στόχο τη βελτίωση του αμερικανικού ειρηνευτικού σχεδίου, το οποίο είχε θεωρηθεί ευνοϊκό προς τη Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Τελεσίγραφο Τραμπ στον Μαδούρο για να εγκαταλείψει την εξουσία στη Βενεζουέλα

Διεθνή / Τελεσίγραφο Τραμπ στον Μαδούρο για να εγκαταλείψει την εξουσία στη Βενεζουέλα

Σύμφωνα με Αμερικανικά μέσα, ο Τραμπ είπε: «Μπορείς να σώσεις τον εαυτό σου και τους πιο κοντινούς σου, αλλά πρέπει να φύγεις από τη χώρα τώρα», προσφέροντας ασφαλή διέλευση στον Μαδούρο
LIFO NEWSROOM