Ο Πομπέο φέρεται να δήλωσε πως ο Ασάνζ θα εκδοθεί στις ΗΠΑ

Ο Πομπέο φέρεται να δήλωσε πως ο Ασάνζ θα εκδοθεί στις ΗΠΑ Facebook Twitter
EPA
0

Η Βρετανία θα εκδώσει στις ΗΠΑ τον ιδρυτή των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, ώστε να δικαστεί με την κατηγορία της κατασκοπείας, φέρεται να δήλωσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο, σύμφωνα με την εφημερίδα El Universo του Ισημερινού.


«Υποβάλαμε ήδη το αίτημα και επομένως θα εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου διώκεται», πρόσθεσε ο Πομπέο. «Δεν μπορώ να πω περισσότερα, όμως η κυβέρνησή μου πιστεύει ότι είναι σημαντικό αυτός ο άνθρωπος, ο οποίος συνιστά κίνδυνο για τον κόσμο και έθεσε σε κίνδυνο Αμερικανούς στρατιώτες, να τιμωρηθεί από την δικαιοσύνη», πρόσθεσε ο υπουργός, ο οποίος το Σάββατο συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ισημερινού Λενίν Μορένο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Άλαν Ντάνκαν, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Αμερικής, διαβεβαίωνε, επίσης από τον Ισημερινό, ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν πρόκειται να εκδοθεί σε μια χώρα όπου θα κινδύνευε να καταδικαστεί σε θάνατο.

Ο Ασάνζ κατηγορείται από τις ΗΠΑ για κατασκοπεία. Η ακροαματική διαδικασία στην οποία θα εξεταστεί το αίτημα έκδοσής του έχει οριστεί να γίνει στα τέλη Φεβρουαρίου του 2020. Για τα αδικήματα που του προσάπτονται στις ΗΠΑ ο Ασάνζ θα μπορούσε να καταδικαστεί συνολικά σε 175 χρόνια κάθειρξης. Οι περισσότερες από τις κατηγορίες σχετίζονται με την κατοχή και την αποκάλυψη απόρρητων πληροφοριών από τον ιστότοπο WikiLeaks, όπου το 2010 δημοσιεύτηκαν εκατοντάδες χιλιάδες στρατιωτικά και διπλωματικά έγγραφα.


Ο Ασάνζ είχε καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου ζήτησε και έλαβε πολιτικό άσυλο. Αφού έζησε σχεδόν επτά χρόνια μέσα στην πρεσβεία, στις 11 Απριλίου φέτος συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία, με τη σύμφωνη γνώμη του Κίτο. Τέθηκε αμέσως υπό κράτηση και κατόπιν καταδικάστηκε σε φυλάκιση 50 εβδομάδων για παραβίαση των όρων με τους οποίους είχε αφεθεί προσωρινά ελεύθερος.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Ισημερινού διαβεβαιώνει ότι έλαβε γραπτές εγγυήσεις από το Λονδίνο ότι ο Ασάνζ δεν θα εκδοθεί σε κάποια χώρα όπου θα μπορούσε να υποβληθεί σε βασανιστήρια ή να του επιβληθεί η θανατική ποινή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χιλή εκλογές Τραμπ

Διεθνή / Εκλογές στη Χιλή: Ο «Χιλιανός Τραμπ» προηγείται ενόψει δεύτερου γύρου

Γιος πρώην μέλους του ναζιστικού κόμματος και δηλωμένος θαυμαστής του δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ, ο Καστ είναι γνωστός για τις θέσεις του κατά των αμβλώσεων και του γάμου ομοφύλων
THE LIFO TEAM
«Απλώς προσπαθούν να πλουτίσουν»: Η «επόμενη ημέρα» στη Γάζα και τα συμφέροντα που τη διεκδικούν

Διεθνή / «Απλώς προσπαθούν να πλουτίσουν»: Η «επόμενη ημέρα» στη Γάζα και τα συμφέροντα που τη διεκδικούν

Το κόστος ανοικοδόμησης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 70 δισ. δολάρια, γεγονός που καθιστά τη μεταπολεμική φάση ένα εξαιρετικά ελκυστικό πεδίο για ορισμένες εταιρείες
THE LIFO TEAM
Το μεγαλύτερο φιλοδημοκρατικό κόμμα του Χονγκ Κονγκ αποφάσισε τη διάλυσή του υπό πολιτική πίεση

Διεθνή / Το μεγαλύτερο φιλοδημοκρατικό κόμμα του Χονγκ Κονγκ αποφάσισε τη διάλυσή του υπό πολιτική πίεση

Η απόφαση αντανακλά, σύμφωνα με αναλυτές, τη σταδιακή συρρίκνωση των πολιτικών ελευθεριών που είχαν υποσχεθεί στο Χονγκ Κονγκ κατά την επιστροφή του στην κινεζική κυριαρχία το 1997
THE LIFO TEAM