ΕΕ: Χωρίς συμφωνία για τη δημιουργία μηχανισμού κατανομής των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη

ΕΕ: Χωρίς συμφωνία για τη δημιουργία μηχανισμού κατανομής των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη Facebook Twitter
2

Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής ένωσης  δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για έναν μηχανισμό κατανομής των αιτούντων άσυλο που φτάνουν στην Ευρώπη.

Αυτό δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέρ στη διάρκεια της σημερινής άτυπης συνόδου τους στο Ελσίνκι, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν. Η Γαλλία και η Γερμανία ηγούνταν των προσπαθειών να υπάρξει προσωρινή συμφωνία στην ΕΕ για την κατανομή των αιτούντων άσυλο που διασώζονται στη Μεσόγειο. Το θέμα θα συζητηθεί και πάλι τη Δευτέρα στο Παρίσι όπου θα συναντηθούν οι υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών της ΕΕ, επεσήμανε ο Καστανέρ. Ο Γάλλος υπουργός πρόσθεσε ότι στόχος είναι να κερδηθεί η στήριξη περίπου 15 χωρών για τη δημιουργία αυτού του μηχανισμού.

Στη συζήτηση για το μεταναστευτικό, που ξεκίνησε από χθες Τετάρτη, αναφέρθηκαν «πολλές διαφορετικές απόψεις», σύμφωνα με τον Καστανέρ με κάποιες χώρες να αρνούνται να δεχθούν μετανάστες, άλλες να ζητούν αλληλεγγύη και πολλές να εκφράζουν την ανησυχία τους ότι ο μηχανισμός κατανομής μεταναστών θα αποτελέσει κίνητρο για περισσότερους να δοκιμάσουν να διασχίσουν τη Μεσόγειο.

Οι χώρες της ΕΕ αναζητούν εδώ και καιρό κοινή απάντηση στην εισροή μεταναστών στην Ευρώπη από τη Βόρεια Αφρική μέσω της Μεσογείου. Στο παρελθόν η Ιταλία δεχόταν τους περισσότερους μετανάστες, όμως η λαϊκιστική κυβέρνηση στη Ρώμη άρχισε να αντιδρά πέρυσι και να ζητά από άλλες χώρες της ΕΕ να αναλάβουν το μέρος των μεταναστών που τους αναλογεί.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Λέγκα, σε μια σπάνια κίνηση, συμμετείχε σήμερα στην άτυπη σύνοδο στο Ελσίνκι. «Υπουργοί από αρκετές χώρες εξήραν την πολιτική της Ιταλίας να υπερασπιστεί τα σύνορά της, κάτι που έχει οδηγήσει στη δραστική μείωση των αφίξεων στην Ευρώπη και των θανάτων στη Μεσόγειο»,σχολίασε στο Twitter ο Σαλβίνι στη διάρκεια της σημερινής άτυπης συνόδου. Χθες όμως ο Ιταλός υπουργός συγκρούστηκε με τον Γάλλο και τον Γερμανό ομόλογό του με αφορμή τα σημεία αποβίβασης των μεταναστών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Σαλβίνι σήμερα, η Γαλλία και η Γερμανία πίεζαν να υιοθετηθεί ένα κείμενο στο οποίο αναφερόταν ότι οι ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου θα είχαν τη βασική ευθύνη να δέχονται τους μετανάστες που διασώζονται στη θάλασσα. Η Ιταλία και η Μάλτα το απέρριψαν. Το γραφείο του Ιταλού υπουργού επεσήμανε ότι υπάρχει κίνδυνος να κατανεμηθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ μόνο οι αιτούντες άσυλο, αφήνοντας στην Ιταλία και τη Μάλτα «τους παράνομους» που θα είναι δύσκολο να επαναπατριστούν.

Νέες συζητήσεις για το θέμα θα πραγματοποιηθούν μεταξύ της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Μάλτας και της Φινλανδίας τον Σεπτέμβριο, αναφερόταν στην ανακοίνωση.

Βάσει του μηχανισμού που προτείνουν η Γαλλία και η Γερμανία, οι αποφάσεις για το ποια χώρα θα δεχθεί πόσους αιτούντες άσυλο θα λαμβάνονται για κάθε υπόθεση ξεχωριστά, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ. Χθες ο Ζέεχοφερ απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα ποσοστά υποδοχής μεταναστών ανά χώρα για να μην δημιουργηθεί η εντύπωση του «ντε φάκτο ανοίγματος των συνόρων».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / dpa

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΪΝ

Διεθνή / Υπάρχουν απόγονοι του Τζέφρι Έπσταϊν; - «Πέθανε αλλά το γενετικό του υλικό μπορεί να επέζησε»

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, ο Τζέφρι Έπσταϊν είχε καταθέσει το σπέρμα του σε τράπεζα σπέρματος αρκετά χρόνια πριν τον θάνατό του - Ποιοι ήταν οι όροι του συμβολαίου που είχε υπογράψει
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΔΑΣΜΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να επιβάλει πρόσθετους δασμούς στην ΕΕ και σε άλλες 54 οικονομίες

Η εξέλιξη σημειώνεται λίγες μόλις εβδομάδες μετά τη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ουάσιγκτον για τη διατήρηση των δασμών στο 15% για την πλειονότητα των ευρωπαϊκών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΖΑΡΕΝΤ ΚΟΥΣΝΕΡ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Αλβανία: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις για το τουριστικό θέρετρο του Τζάρεντ Κούσνερ - Τι δηλώνει ο Ράμα

Οι αλβανικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα για το σχέδιο κατασκευής του πολυτελούς θερέτρου του γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ, στο ακατοίκητο νησί Sazan και σε προστατευόμενη παράκτια περιοχή, εν μέσω διαμαρτυριών των πολιτών
THE LIFO TEAM
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΕΥΡΩΠΗ

Διεθνή / Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορείται ότι υιοθετεί πρακτικές τύπου ICE στη μεταναστευτική πολιτική της

Ευρωπαϊκοί θεσμοί κατέληξαν σε συμφωνία για νέο πλαίσιο επιστροφών μεταναστών χωρίς νόμιμα έγγραφα, το οποίο προβλέπει ευκολότερες απελάσεις, δημιουργία κέντρων κράτησης εκτός ΕΕ και ισόβια απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ
THE LIFO TEAM
Ο Έλον Μασκ συνδέει την πολιτική του στροφή με την τρανς κόρη του

Διεθνή / Ο Έλον Μασκ συνδέει την πολιτική του στροφή με την τρανς κόρη του

Η Βίβιαν Γουίλσον, η αποξενωμένη τρανς κόρη του Έλον Μασκ, είχε αρνηθεί ότι η ταυτότητά της ευθύνεται για τη δεξιά στροφή του. Ο ίδιος όμως απάντησε θετικά σε ανάρτηση που υποστήριζε ακριβώς αυτό.
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια
Νέες συζητήσεις για το θέμα θα πραγματοποιηθούν μεταξύ της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Μάλτας και της Φινλανδίας τον Σεπτέμβριο, αναφερόταν στην ανακοίνωση. Γιατί χωρίς την Ελλάδα ?
Αν οι Γάλλοι νιώθουν τόσο πια "white guilt" λόγω αποικιοκρατίας και οι Γερμανοί θέλουν να αλλάξουν την υστεροφημία τους, γιατί δεν τους παίρνουν κατευθείαν σε Μασσαλία, Αμβούργο; Εμείς, οι Ούγγροι, οι Αυστριακοί, οι Τσέχοι, Πολωνοί, Λετονοί κτλ που δεν είχαμε ποτέ αποικίες γιατί πρέπει να επωμιστούμε τα δικά τους βάρη;