ΕΕ: Χωρίς συμφωνία για τη δημιουργία μηχανισμού κατανομής των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη

ΕΕ: Χωρίς συμφωνία για τη δημιουργία μηχανισμού κατανομής των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη Facebook Twitter
2

Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής ένωσης  δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για έναν μηχανισμό κατανομής των αιτούντων άσυλο που φτάνουν στην Ευρώπη.

Αυτό δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέρ στη διάρκεια της σημερινής άτυπης συνόδου τους στο Ελσίνκι, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν. Η Γαλλία και η Γερμανία ηγούνταν των προσπαθειών να υπάρξει προσωρινή συμφωνία στην ΕΕ για την κατανομή των αιτούντων άσυλο που διασώζονται στη Μεσόγειο. Το θέμα θα συζητηθεί και πάλι τη Δευτέρα στο Παρίσι όπου θα συναντηθούν οι υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών της ΕΕ, επεσήμανε ο Καστανέρ. Ο Γάλλος υπουργός πρόσθεσε ότι στόχος είναι να κερδηθεί η στήριξη περίπου 15 χωρών για τη δημιουργία αυτού του μηχανισμού.

Στη συζήτηση για το μεταναστευτικό, που ξεκίνησε από χθες Τετάρτη, αναφέρθηκαν «πολλές διαφορετικές απόψεις», σύμφωνα με τον Καστανέρ με κάποιες χώρες να αρνούνται να δεχθούν μετανάστες, άλλες να ζητούν αλληλεγγύη και πολλές να εκφράζουν την ανησυχία τους ότι ο μηχανισμός κατανομής μεταναστών θα αποτελέσει κίνητρο για περισσότερους να δοκιμάσουν να διασχίσουν τη Μεσόγειο.

Οι χώρες της ΕΕ αναζητούν εδώ και καιρό κοινή απάντηση στην εισροή μεταναστών στην Ευρώπη από τη Βόρεια Αφρική μέσω της Μεσογείου. Στο παρελθόν η Ιταλία δεχόταν τους περισσότερους μετανάστες, όμως η λαϊκιστική κυβέρνηση στη Ρώμη άρχισε να αντιδρά πέρυσι και να ζητά από άλλες χώρες της ΕΕ να αναλάβουν το μέρος των μεταναστών που τους αναλογεί.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Λέγκα, σε μια σπάνια κίνηση, συμμετείχε σήμερα στην άτυπη σύνοδο στο Ελσίνκι. «Υπουργοί από αρκετές χώρες εξήραν την πολιτική της Ιταλίας να υπερασπιστεί τα σύνορά της, κάτι που έχει οδηγήσει στη δραστική μείωση των αφίξεων στην Ευρώπη και των θανάτων στη Μεσόγειο»,σχολίασε στο Twitter ο Σαλβίνι στη διάρκεια της σημερινής άτυπης συνόδου. Χθες όμως ο Ιταλός υπουργός συγκρούστηκε με τον Γάλλο και τον Γερμανό ομόλογό του με αφορμή τα σημεία αποβίβασης των μεταναστών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Σαλβίνι σήμερα, η Γαλλία και η Γερμανία πίεζαν να υιοθετηθεί ένα κείμενο στο οποίο αναφερόταν ότι οι ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου θα είχαν τη βασική ευθύνη να δέχονται τους μετανάστες που διασώζονται στη θάλασσα. Η Ιταλία και η Μάλτα το απέρριψαν. Το γραφείο του Ιταλού υπουργού επεσήμανε ότι υπάρχει κίνδυνος να κατανεμηθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ μόνο οι αιτούντες άσυλο, αφήνοντας στην Ιταλία και τη Μάλτα «τους παράνομους» που θα είναι δύσκολο να επαναπατριστούν.

Νέες συζητήσεις για το θέμα θα πραγματοποιηθούν μεταξύ της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Μάλτας και της Φινλανδίας τον Σεπτέμβριο, αναφερόταν στην ανακοίνωση.

Βάσει του μηχανισμού που προτείνουν η Γαλλία και η Γερμανία, οι αποφάσεις για το ποια χώρα θα δεχθεί πόσους αιτούντες άσυλο θα λαμβάνονται για κάθε υπόθεση ξεχωριστά, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ. Χθες ο Ζέεχοφερ απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα ποσοστά υποδοχής μεταναστών ανά χώρα για να μην δημιουργηθεί η εντύπωση του «ντε φάκτο ανοίγματος των συνόρων».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / dpa

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Το Ισραήλ θα ξανανοίξει το πέρασμα μετά την ολοκλήρωση της έρευνας για τον τελευταίο νεκρό όμηρο

Διεθνή / Γάζα: Το Ισραήλ θα ξανανοίξει το πέρασμα της Ράφα μετά την ολοκλήρωση της έρευνας για τον τελευταίο νεκρό όμηρο

Η επιχείρηση για την ανάκτηση του σώματος του 24χρονου πραγματοποιείται με τη συμμετοχή εξειδικευμένων ομάδων, σύμφωνα με ανακοινώσεις του ισραηλινού στρατού
THE LIFO TEAM
Η φονική χιονοκαταιγίδα Fern πλήττει τις ΗΠΑ - Τουλάχιστον 11 νεκροί και 800.000 πολίτες χωρίς ρεύμα

Διεθνή / Η φονική χιονοκαταιγίδα Fern πλήττει τις ΗΠΑ - Τουλάχιστον 11 νεκροί και 800.000 πολίτες χωρίς ρεύμα

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι τα φαινόμενα ενδέχεται να διαρκέσουν για ημέρες και να επηρεάσουν έως και 180 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή πάνω από τον μισό πληθυσμό των ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
«Θα θερίσετε θύελλα»: Γιγάντια τοιχογραφία στην Τεχεράνη προειδοποιεί για αντίποινα αν οι ΗΠΑ πλήξουν το Ιράν

Διεθνή / «Θα θερίσετε θύελλα»: Γιγάντια τοιχογραφία στην Τεχεράνη προειδοποιεί για αντίποινα αν οι ΗΠΑ πλήξουν το Ιράν

Θα υποστείτε πολύ πιο σοβαρές συνέπειες από αυτές που θα προκαλέσετε, ξεκαθαρίζει το Ιράν καθώς αμερικανικά πολεμικά πλοία κατευθύνονται στην περιοχή
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

Διεθνή / Ελληνοαμερικανός μετεωρολόγος για κακοκαιρία στις ΗΠΑ: «Είχαν χρόνια να ζήσουν κάτι τέτοιο»

Οι αρχές προειδοποιούν ότι το κρύο θα συνεχιστεί καθ’ όλη την εβδομάδα και σε ορισμένες περιοχές των κεντρικών ΗΠΑ τα θερμόμετρα μπορεί να δείξουν ακόμη και -45°C
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Διεθνή / Κακοκαιρία σαρώνει τις ΗΠΑ: Χωρίς ρεύμα πάνω από 670.000 σπίτια, χιλιάδες ακυρώσεις πτήσεων

Συνολικά, 17 πολιτείες έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω κακοκαιρίας, καθώς το κύμα θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, με χιόνι, χαλάζι, παγωμένη βροχή και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια
Νέες συζητήσεις για το θέμα θα πραγματοποιηθούν μεταξύ της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Μάλτας και της Φινλανδίας τον Σεπτέμβριο, αναφερόταν στην ανακοίνωση. Γιατί χωρίς την Ελλάδα ?
Αν οι Γάλλοι νιώθουν τόσο πια "white guilt" λόγω αποικιοκρατίας και οι Γερμανοί θέλουν να αλλάξουν την υστεροφημία τους, γιατί δεν τους παίρνουν κατευθείαν σε Μασσαλία, Αμβούργο; Εμείς, οι Ούγγροι, οι Αυστριακοί, οι Τσέχοι, Πολωνοί, Λετονοί κτλ που δεν είχαμε ποτέ αποικίες γιατί πρέπει να επωμιστούμε τα δικά τους βάρη;