Μαδρίτη: Μεγάλες διαδηλώσεις κατά του δημάρχου - Ανέστειλε την απαγόρευση για τα ρυπογόνα αυτοκίνητα

Μαδρίτη: Μεγάλες διαδηλώσεις κατά του δημάρχου - Ανέστειλε την απαγόρευση για τα ρυπογόνα αυτοκίνητα Facebook Twitter
0

Χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους της Μαδρίτης το Σάββατο, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξουν την αντίθεση τους στην απόφαση του νεοεκλεγέντος συντηρητικού δημάρχου της πόλης να ακυρώσει τους περιορισμούς για τα ρυπογόνα αυτοκίνητα .

Ο δήμαρχος που προέρχεται από το Λαϊκό Κόμμα έχει προκαλέσει κατακραυγή με την απόφαση του να αναστείλει την απαγόρευση κυκλοφορίας που ίσχυε στο κέντρο της πόλης για τα περισσότερα πετρελαιοκίνητα και βενζινοκίνητα αυτοκίνητα. Η συγκεκριμένη απόφαση ήθελε να διασφαλίσει πως η πόλη θα είναι συνεπής με τους κανόνες της Ε.Ε. που αφορούν την καθαρότητα της ατμόσφαιρας. Όσοι οδηγοί δεν την τηρούσαν αντιμετώπιζαν πρόστιμα. 

Όμως ο δήμαρχος Χοσέ Λουίζ Μαρτίνεθ - Αλμέιδα ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντα του στις 15 Ιουνίου έβαλε στο ράφι τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία με το όνομα «Madrid Central» που είχε υιοθετήσει ο προηγούμενος αριστερός δήμαρχος. Ο νέος δήμαρχος έχει την υποστήριξη του κεντρώου κόμματος Ciudadanos και του ακροδεξιού Vox.

Μαδρίτη: Μεγάλες διαδηλώσεις κατά του δημάρχου - Ανέστειλε την απαγόρευση για τα ρυπογόνα αυτοκίνητα Facebook Twitter

Ενώ η θερμοκρασία χθες ήταν σε επίπεδα καύσωνα οι διαδηλωτές γέμισαν τους δρόμους της ισπανικής πρωτεύουσας ζητώντας από τον δήμαρχο να υιοθετήσει ξανά την απαγόρευση. 

Το σχέδιο που εφαρμόστηκε στη Μαδρίτη αντικατοπτρίζει αντίστοιχες πρωτοβουλίες σε πόλεις όπως το Λονδίνο, το Μιλάνο και η Στοκχόλμη. Σύμφωνα με όσα προέβλεπε συγκεκριμένοι τύποι βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων οχημάτων απαγορευόταν να κινηθούν σε μία περιορισμένη έκταση περίπου 5 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο κέντρο της Μαδρίτης. Αν το έκαναν τιμωρούνταν με πρόστιμο 90 ευρώ. 

Οι έρευνας από περιβαλλοντικές ομάδες ισχυρίζονται πως το μέτρο απέδωσε και πως η μόλυνση του αέρα μειώθηκε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Όμως παρόλα αυτά ο κ. Μαρτίνεθ- Αλμέιδα δεσμεύτηκε να πάρει πίσω τους περιορισμούς μετά την εκλογική του νίκη. Η απαγόρευση θα παύσει να ισχύει από την 1η Ιουλίου και σύμφωνα με τον νέο δήμαρχο το σχέδιο θα αναθεωρηθεί προκειμένου «να γίνει συμβατό με τις ανάγκες κίνησης των πολιτών». Η Κομισιόν έχει προειδοποιήσει τη Μαδρίτη πως θα αντιμετωπίσει κυρώσεις αν δεν συμμορφωθεί με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές για την ποιότητα του αέρα. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ