Η απαγόρευση της μπύρας άφησε «στεγνούς» τους νεοναζί ροκ φανς σε φεστιβάλ της Γερμανίας μετά από σχετική απόφαση που επέβαλε δικαστήριο της Δρέσδης. 

 

Μπορεί η μπύρα και τα εμβατήρια να τροφοδότησαν την άνοδο της δύναμης του Χίτλερ κάποτε αλλά οι νεοναζί ήρθαν αντιμέτωποι με την απαγόρευση στην κατανάλωση μπύρας σε ένα φεστιβάλ ροκ, το περασμένο Σαββατοκύριακο. Η απαγόρευση, ήταν ένα νέο εργαλείο στη μάχη κατά της νεοναζιστικής επιρροής, με περίπου 2.000 ανθρώπους στην ανατολική πόλη του Όστριτζ να πραγματοποιούν κινητοποιήσεις κατά της ακροδεξιάς.

 

 


Η τοπική αστυνομία κατάσχεσε περισσότερα από 4.200 λίτρα μπύρας την περασμένη Παρασκευή και ακόμα 200 λίτρα το Σάββατο.
Κάτοικοι της πόλης επίσης αγόρασαν περισσότερα από 200 κιβώτια μπίρας από τα τοπικά σουπερμάρκετ καθώς υποπτέυθηκαν ότι οι φαν του φεστιβάλ των SS «Shield and Sword» μετά την απαγόρευση που επέβαλε το δικαστήριο της Δρέσδης, θα έκαναν επιδρομή στα τοπικά καταστήματα.


Ακτιβιστής κατά της ακροδεξιάς από το Όστριτζ, μιλώντας στην Bild είπε ότι «το συγκεκριμένο πλάνο καταστρώθηκε μία εβδομάδα πριν. Όπως είπε «Θέλαμε να "στεγνώσουμε" τους Ναζί. Έτσι σκεφτήκαμε ότι αν η απαγόρευση τεθεί σε λειτουργία, θα αδειάσουμε τα ράφια στο σουπερμάρκετ».Το Όστριτζ, που βρίσκεται δίπλα στα σύνορα της Πολωνίας, έχει τη φήμη του ακροδεξιού ακτιβισμού, κάτι που οι ντόπιοι αποφάσισαν «να διορθώσουν» το περασμένο Σαββατοκύριακο. 

 

 

 

 

Η Γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ανέφερε ότι περίπου 500 άτομα έλαβαν μέρος στο φεστιβάλ, σε σχέση με τους 1.200 που ήταν πέρσι.


Περίπου 1.400 αστυνομικοί είχαν επιστρατευτεί για το φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων και δυνάμεις από άλλες περιοχές της χώρας. Η τοπική αστυνομία της Σαξομίας είπε ότι η επιχείρηση κύλισε ομαλά, με μερικά μόνο επεισόδια μικρής έκτασης να σημειώνονται
Η τοπική αστυνομία ανέβασε στο twitter τις κατασχέσεις της μπύρας

 

 

Κάτοικος της περιοχής μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ZDF εξήγησε τους λόγους για τους οποίους οι Ναζί είναι ανεπιθύμητοι στην περιοχή: «Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να στείλουμε από το Όστριτζ ότι οι άνθρωποι εδώ δεν τα ανέχονται αυτά, ότι έχουν διαφορετικές αξίες και αποτελούν το παράδειγμα που δεν έχει να κάνει με μία ακροδεξιά συναυλία που κατακλύζει τα ΜΜΕ».


Το δικαστήριο της Δρέσδης δικαιολόγησε την απαγόρευση του αλκοόλ στο εν λόγω φεστιβάλ λέγοντας ότι «η διοργάνωση είχε προφανώς πολεμικό και επιθετικό χαρακτήρα», και το αλκοόλ αύξανε το ρίσκο της βίας περισσότερο.

 

Με πληροφορίες από BBC