Το δεύτερο πλοίο - γεωτρύπανο της Τουρκίας, το «Γιαβούζ», πέρασε το στενό των Δαρδανελίων αργά το απόγευμα της Παρασκευής και κατευθύνεται προς την κυπριακή ΑΟΖ, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ. 

 

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ το «Γιαβούζ» συνοδευόταν από δύο φρεγάτες του πολεμικού ναυτικού. Το «Γιαβούζ» θα είναι το δεύτερο πλοίο- γεωτρύπανο της Τουρκίας στην περιοχή μετά τον «Πορθητή» (Φατίχ). Τα τουρκικά ΜΜΕ γράφουν πως το «Γιαβούζ» έχει δυνατότητα να τρυπήσει σε σε βάθος ως και 12.200 μέτρα με την εξέδρα της γεώτρησης στο εσωτερικό του πλοίου να δύναται να φτάσει τα 130τ τετραγωνικά μέτρα.

 

Μιλώντας κατά την τελετή απόπλου του πλοίου, που ξεκίνησε νωρίτερα για την Ανατολική Μεσόβειο, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ προειδοποίησε «εξωτερικούς» παράγοντες που συνεργάζονται με την κυβέρνηση της Κύπρου, λέγοντας πως δεν θα πρέπει να κυνηγούν «ψευδαισθήσεις» που δεν θα φέρουν αποτελέσματα.

 

Οι δηλώσεις του Ντονμέζ πάντως διαψεύδουν εκτιμήσεις που είχαν προέλθει από την Λευκωσία ότι το Γιαβούζ μπορεί να κάνει έρευνες ανοιχτά του Καστελόριζου, εντός της ελληνικής ΑΟΖ. Όλα αυτά, παρά το γεγονός πως οι Βρυξέλλες έστειλαν αυστηρό μήνυμα προς την Αγκυρα και προανήγγειλαν κυρώσεις κατά της Τουρκίας σε περίπτωση που συνεχίσει την επιθετική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ. 

 

Η κατασκευή του «Γιαβούζ» ολοκληρώθηκε το 2011 και έχει χρησιμοποιηθεί σε επιχειρήσεις της Τουρκίας στην Κένυα, τη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες. Το πλοίο φέρεται, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, να ολοκληρώνει την γεώτρηση σε διάστημα τριών μηνών.