To Βερολίνο «παγώνει» τα ενοίκια για πέντε χρόνια

To Βερολίνο «παγώνει» τα ενοίκια για πέντε χρόνια Facebook Twitter
1

Το Βερολίνο αναμένεται να απαγορεύσει σχεδόν όλες τις αυξήσεις ενοικίων για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Με την εφαρμογή του, ο νόμος αυτός αναμένεται να είναι ο πιο ριζοσπαστικός στο θέμα της ενοικίασης οπουδήποτε στην Ευρώπη. Η απόφαση, αναμένει την τελική επικύρωση από τα ίδια μέλη του οργάνου τον Οκτώβριο.

Η περιφερειακή κυβέρνηση της πόλης-κράτους του Βερολίνου ενέκρινε το μέτρο που επιβάλλει ανώτατο όριο τιμής ενοικίου, σύμφωνα με το οποίο οι τιμές θα παραμείνουν σταθερές για μία πενταετία και σε επίπεδα ανάλογα με το ύψος του βασικού ενοικίου στην εκάστοτε ζώνη.

Η κυβέρνηση συνεργασίας της γερμανικής πρωτεύουσας, υπό τον Σοσιαλδημοκράτη Μίχαελ Μίλερ, τους Πράσινους και το Die Linke, υπέγραψαν ένα πακέτο μέτρων, που πιθανότατα θα τεθεί εν ισχύ από το 2020, με στόχο να παραμείνουν σταθερά τα ενοίκια για την προβλεπόμενη περίοδο, όπως ανακοίνωσε η υπεύθυνη πολεοδομικού σχεδιασμού της πρωτεύουσας, Κάτριν Λόμπσερ.

Προκειμένου να αποφευχθεί μία ραγδαία αύξηση των ενοικίων έως ότου ξεκινήσει η εφαρμογή των μέτρων, η συμφωνία θα έχει αναδρομική ισχύ από τον επόμενο Ιούλιο. Το Βερολίνο γίνεται έτσι το πρώτο κρατίδιο που λαμβάνει απτά μέτρα για να συγκρατηθεί η καλπάζουσα άνοδος των ενοικίων και της τιμής των κατοικιών.

Για την επιβολή του κανόνα, οι ενοικιαστές που υπογράφουν νέες συμβάσεις θα μπορούν να τις ελέγχουν με τον φορέα για να επαληθεύσουν ότι τα ενοίκια δεν έχουν αυξηθεί παράνομα. Εν τω μεταξύ, οι υφιστάμενοι μισθωτές που πληρώνουν ένα ενοίκιο που θεωρείται υπερβολικά υψηλό θα μπορούσαν να ζητήσουν να μειώσουν το ενοίκιο τους (δεν έχει ακόμη αποφασιστεί ποια ποσοστά θεωρούνται υπερβολικά υψηλά.).

Το μέτρο περιλαμβάνει παροχές βοηθημάτων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, κατασκευή περισσότερων λαϊκών διαμερισμάτων και κίνητρα για να αυξηθούν οι παραχωρήσεις οικοπέδων, που θα επιτρέψει την κατασκευή 1,5 εκατ. κατοικιών. Κύριος άξονας για τα μέτρα είναι ο προϋπολογισμός των 5 δισεκ. ευρώ, που η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει ανακοινώσει πως θα διαθέσει για την κατασκευή κοινωνικών κατοικιών.

Επίσης, ιδιαίτερη μνεία στο ίδιο σχέδιο γίνεται στο ταμείο, ύψους 2,7 δισεκ. ευρώ, για το Baukindergeld, το βοήθημα 1.200 ευρώ τον χρόνο επί μία 10ετία σε οικογένειες με τουλάχιστον ένα παιδί, ώστε να αποκτήσουν πρώτη κατοικία.

Το Βερολίνο, εν σχέσει προς τα δεδομένα των άλλων γερμανικών πόλεων, είχε παραδοσιακά χαμηλά ενοίκια, όμως αφότου επανήλθε ως πρωτεύουσα της Γερμανίας, μετά την ενοποίηση των δύο χωρών το 1990, οι τιμές των ακινήτων και των ενοικίων πήραν την ανιούσα.

Μάλιστα κατά τα τελευταία χρόνια, οι τιμές των ενοικίων εκτοξεύθηκαν και υπολογίζεται πως μόνον στο διάστημα 2011-16 αυξήθηκαν κατά 40%, για να «τσιμπήσουν» ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια, με ετήσια αύξηση της τάξης του 20%.

Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει τον πληθυσμό της πόλης σε μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στην κερδοσκοπία και την αυθαιρεσία των ιδιοκτητών ακινήτων, που σήμερα αποτελεί την πρώτιστη πηγή ανησυχίας στο Βερολίνο.

Μάλιστα, τον περασμένο Μάρτιο ξεκίνησε μία εκστρατεία μεταξύ των κατοίκων για την απαλλοτρίωση των μεγάλων κτηματομεσιτικών ιδιοκτησιών. Η εκστρατεία συνεχίζεται ακόμη και μέσα στους πρώτους έξι μήνες έχουν συγκεντρωθεί περίπου 170.000 υπογραφές.

Με πληροφορίες από Citylab.com/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νεκρός από ουκρανικό πλήγμα ο υπαρχηγός του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού – Επιβεβαιώνει η Μόσχα

Διεθνή / Νεκρός από ουκρανικό πλήγμα ο υπαρχηγός του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού – Επιβεβαιώνει η Μόσχα

Σύμφωνα με ρωσικά και ουκρανικά κανάλια στο Telegram, ο Γκούντκοφ σκοτώθηκε μαζί με ακόμη δέκα στρατιωτικούς, κατά την ουκρανική επίθεση σε ρωσικό σημείο διοίκησης
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ετοιμάζεται να ρίξει δισεκατομμύρια μύγες από αεροπλάνα για να καταπολεμήσει παράσιτο

Διεθνή / Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να ρίξουν δισεκατομμύρια μύγες από αεροπλάνα για να καταπολεμήσουν σαρκοφάγο σκουλήκι

Πρόκειται για σχέδιο καταπολέμησης ενός παρασίτου που θα μπορούσε να καταστρέψει τη βιομηχανία βοδινού κρέατος, να αφανίσει την άγρια ζωή και ακόμη και να σκοτώσει κατοικίδια ζώα
LIFO NEWSROOM
«Kush»: Το φθηνό, συνθετικό ναρκωτικό που μετατρέπει τους νέους της Δυτικής Αφρικής σε «ζωντανούς-νεκρούς»

Διεθνή / «Kush»: Το φθηνό, συνθετικό ναρκωτικό που μετατρέπει τους νέους της Δυτικής Αφρικής σε «ζωντανούς-νεκρούς»

Οι νιταζίνες, συνθετικά οπιοειδή που αναπτύχθηκαν αρχικά ως φαρμακευτικά παυσίπονα, είναι έως και 25 φορές ισχυρότερες από τη φαιντανύλη, ήδη ένα από τα πιο θανατηφόρα ναρκωτικά στον κόσμο
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ θέτει στόχο μείωσης των εκπομπών άνθρακα κατά 90% έως το 2040 με πιστώσεις από αναπτυσσόμενες χώρες

Περιβάλλον / Η ΕΕ θέτει στόχο μείωσης των εκπομπών άνθρακα κατά 90% έως το 2040 με πιστώσεις από αναπτυσσόμενες χώρες

Περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστημονικές ομάδες εκφράζουν οργή, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση υπονομεύεται από τις πιστώσεις, που θεωρούνται ευρέως αναποτελεσματικές
LIFO NEWSROOM
Έκθεση του ΟΗΕ κατονομάζει επιχειρηματικούς κολοσσούς που «κερδοσκοπούν από τη γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα»

Διεθνή / Έκθεση του ΟΗΕ κατονομάζει επιχειρηματικούς κολοσσούς που «κερδοσκοπούν από τη γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα»

Αμερικανικές εταιρείες όπως η Microsoft, η Alphabet Inc., η IBM και η Amazon, αλλά και Caterpillar, Rada, HD Hyundai, Volvo, Airbnb, Booking.com, Drummond,Barclays, BP είναι μεταξύ των εταιρειών που αναφέρει στην έκθεσή της η ειδική εισηγήτρια για τη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Diddy: Στη φυλακή μέχρι την επιβολή ποινής - Δεν έχει δικαίωμα αποφυλάκισης με εγγύηση

Διεθνή / Diddy: Στη φυλακή μέχρι την επιβολή ποινής - Δεν έχει δικαίωμα αποφυλάκισης με εγγύηση

Οι 12 ένορκοι τον απάλλαξαν για τρεις από τις πέντε σοβαρότερες κατηγορίες - Ο Κομπς γονάτισε, έκρυψε το πρόσωπό του και προσευχήθηκε, τρέμοντας, με το άκουσμα της ετυμηγορίας
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε «απαγορευμένη» βόμβα στο χτύπημα σε καφετέρια, αποκαλύπτει ο Guardian

Διεθνή / Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε «απαγορευμένη» βόμβα στο χτύπημα σε καφετέρια, αποκαλύπτει ο Guardian

Ειδικοί στο διεθνές δίκαιο εκτιμούν ότι η χρήση τέτοιου πυρομαχικού, παρά την επιβεβαιωμένη παρουσία αμάχων – μεταξύ των οποίων παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι – είναι σχεδόν βέβαιο ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και ενδέχεται να συνιστά έγκλημα πολέμου
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Επειδή είμαστε πολύ εξυπνάκηδες εμείς εδώνανά και επειδής ξέρουμε να λέμε και "όλα τα κιλά όλα τα λεφτά" και "κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη" (εικάζω ότι τα funds που θα τα πάρουν όλα τώρα μπιρ παρά είναι καλύτερα...).Η Γερμανία πολλά χρόνια πριν γίνει οικονομικό θαύμα και έχει ξέφρενη αύξηση στα ενοίκια λόγω της υπερπληθώρας κόσμου από όλο τον πλανήτη που θέλγει ακριβώς εξαιτίας του οικονομικού αυτού θαύματος είχε αυτοβούλως εφαρμόσει μνημόνιο στον εαυτό της.http://www.kathimerini.gr/730532/opinion/epikairothta/arxeio-monimes-sthles/otan-h-germania-efarmose-oikeio8elws-to-diko-ths-mnhmoniohttps://www.naftemporiki.gr/finance/story/360018/auksisi-ton-misthon-sti-germaniaΑλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα... Εμείς εδώ ακολουθούμε τον Λένιν ότι "η αλήθεια είναι μια μικροαστική εμμονή" και όχι τον Φερντινάντ Λασσάλ που έλεγε ότι "το πρώτο καθήκον ενός σοσιαλιστή είναι να λέει την αλήθεια".