Κυπριακή κυβέρνηση για Αμμόχωστο: «Παρακολουθούμε με ψυχραιμία τις εξελίξεις»

Κυπριακή κυβέρνηση για Αμμόχωστο: «Παρακολουθούμε με ψυχραιμία τις εξελίξεις» Facebook Twitter
0

«Παρακολουθούμε με ψυχραιμία τις εξελίξεις» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Πρόδρομος Προδρόμου με αφορμή την σχετική ανακοίνωση του καθεστώτος των Κατεχομένων για την Αμμόχωστο. 

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, «στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξε πρόταση από την ελληνοκυπριακή πλευρά για να διοριστεί μια επιτροπή ειδικών, μία ανεξάρτητη επιτροπή που θα εκτιμούσε τις ανάγκες για αναστήλωση, την προετοιμασία της πόλης ενόψει της ενδεχόμενης επιστροφής των κατοίκων της».

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε επίσης ότι «η πρόθεση αυτή που εκφράζει το κατοχικό καθεστώς σήμερα, είναι για να βρεθεί ένας τρόπος να υφαρπάξουν περιουσίες από τους νόμιμους κατόχους» ενώ εκτίμησε ότι «οπωσδήποτε αυτή η παρέμβαση πρέπει να σχετίζεται με τα γεγονότα που διαδραματίζονται αυτές τις μέρες στη θάλασσα της Κύπρου».

Τι ανακοίνωσε το ψευδοκράτος

Χθες, όπως έγινε γνωστό, ο λεγόμενος «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους Κουντρετ Οζερσάι, ανακοίνωσε, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, πως θα μπουν ειδικοί εμπειρογνώμονες στα Βαρώσια (κλειστή περιοχή Αμμοχώστου) για καταγραφή της κατάστασης της πόλης.

Όπως δήλωσε ήρθε πλέον η ώρα να γίνει ένα απτό βήμα για τα Βαρώσια, καθώς σύμφωνα με την απόφαση του λεγόμενου «υπουργικού συμβουλίου» του ψευδοκράτους θα συσταθεί ομάδας εμπειρογνωμόνων, η οποία θα μπει στην κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου για να κάνει «επιστημονική καταγραφή» των περιουσιακών στοιχείων, ακινήτων και μη.

Θα διαπιστώσει, όπως είπε, τα περιουσιακά στοιχεία των βακουφίων, ποια είναι τα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, θα τα καταγράψει σε μια έκθεση. Με βάση τα στοιχεία που θα προκύψουν, συνέχισε ο κ. Οζερσάι, θα καθορίσουν την πολιτική που θα ακολουθήσουν στα Βαρώσια. Στην ομάδα αυτή, είπε, θα «επωφεληθούν από ονόματα που δραστηριοποιούνται στη διεθνή αρένα».

Ως «κυβέρνηση» (του ψευδοκράτους), δήλωσε ο Κουντρέτ Οζερσάι, θα ενεργήσουν με τρόπο που να μην παραβιάζονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των «παλιών κατοίκων» των Βαρωσίων και του «τμήματος βακουφίων». Οι όροι εντολής αυτής της ομάδας θα ετοιμασθούν με βάση την απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου», πρόσθεσε, και τις επόμενες ημέρες θα απευθύνουν δημόσια έκκληση σε όσους θέλουν να συμμετάσχουν εθελοντικά σε αυτή την εργασία.

Θα ενημερώσουν επίσης, είπε, την επόμενη περίοδο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη αλλά και την λεγόμενη «βουλή» σχετικά με το θέμα.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι αναφέρθηκε και στο μαρωνίτικο χωριό Καρπάσια λέγοντας ότι εντός της εβδομάδας θα υπογραφούν τα συμβόλαιο και κάποιοι (Τουρκοκύπριοι και έποιοικοι) που μένουν σε σπίτια στο εν λόγω χωριό θα μετακινηθούν. Έτσι, είπε, περίπου 10-15 σπίτια θα μπορέσουν να επιστραφούν σε Μαρωνίτες.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Pedro Pascal πέταξε economy για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των private jets

Διεθνή / Ο Πέδρο Πασκάλ πέταξε οικονομική θέση για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των ιδιωτικών τζετ

Πρώην πιλότοι και ακτιβιστές καλούν τους σταρ να σταματήσουν να φτάνουν στις Κάννες με ιδιωτικά αεροπλάνα, μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι πέρυσι 750 τέτοιες πτήσεις προς το φεστιβάλ κατανάλωσαν περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα κηροζίνης. Ως αντίπαλο παράδειγμα δείχνουν τον Πέδρο Πασκάλ, που είχε ταξιδέψει στην οικονομική θέση.
THE LIFO TEAM
Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Διεθνή / Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Το Ανώτερο Δικαστήριο της Οσάκα έκρινε ότι το οικογενειακό μητρώο της Ιαπωνίας, που αναγνωρίζει μόνο «άνδρες» και «γυναίκες», παραβιάζει την αρχή της ισότητας. Η απόφαση δεν αλλάζει ακόμη άμεσα το σύστημα, αλλά ανοίγει έναν κρίσιμο δρόμο για τη νομική αναγνώριση non-binary ατόμων στη χώρα.
THE LIFO TEAM
ΣΑΜ ΑΛΤΜΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ OPENAI

Διεθνή / Μασκ vs. OpenAI: «Ένιωσα ότι μας είχε εγκαταλείψει, ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του», κατέθεσε ο Άλτμαν

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI κατέθεσε ότι αισθάνθηκε πως ο Έλον Μασκ «εγκατέλειψε» την εταιρεία του και την έφερε «σε πολύ δύσκολη θέση», καθώς οι δύο πλευρές διεκδικούσαν τον έλεγχο
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ ΚΙΝΑ ΗΠΑ

Διεθνή / Η ατζέντα της συνόδου Τραμπ - Σι: Δασμοί, τεχνολογία και Ιράν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων 

Τον Αμερικανό πρόεδρο συνοδεύουν κορυφαίοι εκπρόσωποι αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων και τεχνολογικών εταιρειών, μεταξύ αυτών ο Έλον Μασκ και ο Τιμ Κουκ της Apple
THE LIFO TEAM