Νέος γύρος αποκαλύψεων και εξελίξεων αναμένεται να ξεκινήσει για την πολύκροτη δολοφονία Κασόγκι καθώς η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις θα παραδώσει την Τετάρτη την τελική της έκθεση για τη δολοφονία του δημοσιογράφου.

 

Η τελική της έκθεση αναμένεται να παρουσιαστεί τον Ιούνιο ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Στην έκθεσή της η ειδική εισηγήτρια θα παρουσιάσει μια σειρά συστάσεων, οι οποίες όμως δεν είναι δεσμευτικές για τα κράτη.

 

Η Καλαμάρ, που ηγήθηκε των ερευνών για την υπόθεση δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι, είχε δηλώσει μετά την επίσκεψή της στην Τουρκία ότι Σαουδάραβες αξιωματούχοι «σχεδίασαν και διέπραξαν» τη στυγνή δολοφονία και «υπονόμευσαν σοβαρά» τις έρευνες για το έγκλημα που διαπράχθηκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου.

 

Το πόρισμά της αναμένεται να περιλαμβάνει συστάσεις απόδοσης ποινικών ευθυνών σε κράτη και άτομα από κοινού. Πριν μήνες είχε καταδικάσει την έλλειψη διαφάνειας στις κεκλεισμένων των θυρών δίκες των σαουδαραβικών αρχών εναντίον των 11 υπόπτων για τη δολοφονία Κασόγκι, τονίζοντας ότι αυτές δεν πληρούν τα βασικά νομικά πρότυπα, ζητώντας να διεξαχθούν ανοικτές δίκες υπό διεθνή εποπτεία.

 

Η Καλαμάρ αναμένεται να παρουσιάσει την έκθεσή της στις 26 Ιουνίου ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Ανάμεσα στα 47 κράτη – μέλη του Συμβουλίου, μέλος είναι και η Σαουδική Αραβία.

 

O δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκγι, εξαφανίστηκε μετά την επίσκεψη στο προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο Οκτώβριο και καθώς αργότερα έγινε γνωστή η δολοφονία του, ξέσπασε ένας τεράστιος σάλος με διεθνείς πολιτικές και διπλωματικές προεκτάσεις και τον σκοτεινό ρόλο της Σαουδικής Αραβίας πίσω από τη στυγερή εκτέλεση.