Πέθανε ο Ρόμπερτ Μπέρνσταϊν, ιδρυτής του Human Rights Watch

Πέθανε ο Ρόμπερτ Μπέρνσταϊν, ιδρυτής του Human Rights Watch Facebook Twitter
Elisabeth Bernstein
0

Πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 96 ετών ο Αμερικανός Ρόμπερτ Μπέρνσταϊν, ιδρυτής της ΜΚΟ Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), ένας ένθερμος υποστηρικτής της ελευθερίας της έκφρασης και των αντιφρονούντων, όπως ανακοίνωσαν οι New York Times.

Η εφημερίδα επιβεβαίωσε τον θάνατό του, σε ένα νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, από έναν από τους τρεις γιους του.

Ο Ρόμπερτ Μπέρνσταϊν εκτός από ιδρυτής του HRW ήταν και εκδότης. Ως επικεφαλής του εκδοτικού οίκου Random House εξέδωσε μεταξύ άλλων βιβλία Αμερικανών συγγραφέων, όπως η Τόνι Μορισον, ο Γκορ Βιντάλ και ο δρ Σέους, αλλά και Σοβιετικών αντιφρονούντων όπως ο Αντρέι Ζαχάροφ και Έλενα Μπόνερ, όπως και του Τσέχου Βάτσλαβ Χάβελ.

Από το 1966 ως το 1990, οπότε και ήταν επικεφαλής του Random House, θεωρούνταν ένας από τους σημαντικότερους εκδότες βιβλίων γενικού ενδιαφέροντος, σύμφωνα με τους New York Times.

Το 2009 ο Μπέρνσταϊν, που ήταν Εβραίος, κατηγόρησε το HRW, το οποίο ίδρυσε το 1978, ότι μεροληπτεί εις βάρος του Ισραήλ.

Κατηγόρησε τη ΜΚΟ ότι καταδικάζει «πολύ περισσότερο» τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ισραήλ από ό,τι στις άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, όπου κυβερνούν «απολυταρχικά καθεστώτα με καταστροφικό απολογισμό σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Όταν αποσύρθηκα το 1998, το HRW ήταν ενεργό σε 70 χώρες, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν κλειστές κοινωνίες», είχε γράψει τότε στους New York Times. «Από τότε ολοένα και πιο συχνά η οργάνωση απορρίπτει τη σημαντική διαφορά μεταξύ κλειστής και ανοικτής κοινωνίας», κατήγγειλε. Τις επικρίσεις αυτές είχε απορρίψει το HRW.

«Ο Ρόμπερτ Μπέρνσταϊν ήταν ένας άνδρας με πραγματικές αξίες», έγραψε στο Twitter ο Σεθ Μάντελ διευθυντής σύνταξης του Washington Examiner.

Εξάλλου τα πανεπιστήμια Γιέιλ και της Νέας Υόρκης προσφέρουν υποτροφίες με το όνομα του Ρόμπερτ Μπέρνσταϊν σε όσους επιθυμούν να κάνουν έρευνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το 2011 σε ηλικία 88 ετών ο Μπέρνσταϊν ίδρυσε μια νέα οργάνωση με το όνομα Advancing Human Rights, της οποίας ήταν πρόεδρος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΖΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΕΦΟΡΙΑ

Διεθνή / ABC News: Η κυβέρνηση Τραμπ πρόκειται να συγκροτήσει «Επιτροπή Αλήθειας και Δικαιοσύνης» για την αποζημίωση των συμμάχων του

Οι αποζημιώσεις αφορούν άτομα που δήλωσαν θύματα κυβερνητικής «εργαλειοποίησης» των κρατικών μηχανισμών κατά την διακυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / «Τα 20 χρόνια είναι αρκετά» – Ο Τραμπ θέτει όριο στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι μια αναστολή 20 ετών στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα ήταν αρκετή για μια συμφωνία, σηματοδοτώντας πιθανή μετατόπιση στη στάση του απέναντι στην Τεχεράνη
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: «Ο πόλεμος στο Ιράν αφορά και την Ευρώπη» εξηγεί πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ

Προειδοποίησε ότι η Ευρώπη δεν δείχνει την απαραίτητη σοβαρότητα απέναντι ούτε στην Κίνα, συνδέοντας τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με τη ρωσοκινεζική συνεργασία και τόνισε ότι οι μεγάλες κρίσεις είναι πλέον αλληλένδετες, κάτι που η Ευρώπη εξακολουθεί να υποτιμά
THE LIFO TEAM
Παλαιστίνιοι αναγκάζονται να κατεδαφίσουν τα ίδια τους τα σπίτια για να χτιστεί ισραηλινό θεματικό πάρκο

Διεθνή / Παλαιστίνιοι αναγκάζονται να κατεδαφίσουν τα ίδια τους τα σπίτια για να χτιστεί ισραηλινό θεματικό πάρκο

Οι κάτοικοι της συνοικίας al-Bustan στην ανατολική Ιερουσαλήμ αναγκάζονται να κατεδαφίσουν τα πατρικά τους σπίτια, καθώς σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές είναι η οικονομικότερη λύση
THE LIFO TEAM