Τζούλιαν Ασάνζ: Σουηδός εισαγγελέας ζητά την κράτηση του για την υπόθεση βιασμού

Τζούλιαν Ασάνζ: Σουηδός εισαγγελέας ζητά την κράτηση του για την υπόθεση βιασμού Facebook Twitter
EPA
2

Εισαγγελέας στη Σουηδία, ζήτησε σήμερα την κράτηση του ιδρυτή των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, ερήμην, για την υπόθεση βιασμού του 2010.

Το αίτημα της εισαγγελίας για την έκδοση εντάλματος σύλληψης, κατατέθηκε έπειτα από αίτημα του δικηγόρου του φερόμενου θύματος. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, αν τελικά το ένταλμα εκδοθεί, αυτό θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την έκδοσή του από τη Βρετανία, όπου εκτίει ποινή φυλάκισης 50 εβδομάδων για την παραβίαση των περιοριστικών όρων. 

Η υπόθεση είχε μπει το 2017 στο αρχείο, χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες εις βάρος του, καθώς ο Ασάνζ είχε βρει άσυλο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Η εισαγγελία της Σουηδίας άνοιξε εκ νέου τον φάκελο στις 13 Μαΐου. Ο 47χρονος ιδρυτής των Wikileaks κρατείται στην φυλακή Μπέλμαρς του Λονδίνου.

Ο Ασάνζ συνελήφθη στη Βρετανία τον περασμένο μήνα έχοντας περάσει επτά χρόνια κλεισμένος μέσα στους χώρους της πρεσβείας. Οι ΗΠΑ ζητούν επίσης την έκδοσή του με κατηγορίες που συνδέονται με τη δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων από τον Wikileaks. Τα βρετανικά δικαστήρια θα πρέπει να αποφανθούν σχετικά με το αίτημα έκδοσης και ο υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ θα αποφασίσει ποιο αίτημα θα προηγηθεί.

Στις αρχές του μήνα, ο ΟΗΕ χαρακτήρισε «δυσανάλογη» την ποινή που επιβλήθηκε στον Τζούλιαν Ασάνζ, από τις βρετανικές αρχές. 

Διεθνή
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κιρ Στάρμερ: «Ο καλύτερος δρόμος για το Ιράν είναι να διαπραγματευτεί συμφωνία»

Διεθνή / Κιρ Στάρμερ: «Ο καλύτερος δρόμος για το Ιράν είναι να διαπραγματευτεί συμφωνία»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός υπερασπίζεται την απόφαση να μην συμμετάσχει στις επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ και δηλώνει ότι η χώρα κάνει «ό,τι μπορεί» για να αποκλιμακώσει την κατάσταση
THE LIFO TEAM
Πόλεμος στη Μέση Ανατολή - Live: Κλιμακώνεται και εξαπλώνεται η σύρραξη - Νέες επιθέσεις

Διεθνή / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Πυραυλικές επιθέσεις Ιράν στο Ισραήλ, πλήγματα στη Βηρυτό και κλιμάκωση σε όλη την περιοχή

Όλες οι εξελίξεις - Ο Τραμπ λέει ότι το Ιράν είναι «αποδεκατισμένο για 10 χρόνια» - Συνεχίζονται οι επιθέσεις στη Μέση Ανατολή - Άνοδος στις τιμές πετρελαίου
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια