Βόρεια Κορέα: Δοκιμή όπλου μεγάλου βεληνεκούς - Κλιμακώνεται η ένταση

Βόρεια Κορέα: Δοκιμή όπλου μεγάλου βεληνεκούς - Κλιμακώνεται η ένταση Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα ότι προχώρησε στη δοκιμή ενός όπλου «μεγάλου βεληνεκούς», ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο την ένταση με τις ΗΠΑ.

Η ανακοίνωσε έγινε μία ημέρα μετά την κατάσχεση από τις αμερικανικές αρχές ενός βορειοκορεατικού πλοίου με την κατηγορία ότι παραβίαζε τις διεθνείς κυρώσεις. Η σημερινή ανακοίνωση της Πιονγκγιάνγκ αντικρούει τις πληροφορίες του νοτιοκορεατικού στρατού, σύμφωνα με τον οποίο την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε δοκιμή δύο πυραύλων μικρού βεληνεκούς, οι οποίοι διήνυσαν απόσταση 270 και 420 χιλιομέτρων αντίστοιχα. Η δοκιμή αυτή πραγματοποιήθηκε την ώρα που ο Στίβεν Μπίγκαν, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Βόρεια Κορέα, βρισκόταν στη Σεούλ.

«Ο ανώτατος ηγέτης Κιμ Γιονγκ- Ουν ενημερώθηκε για το σχέδιο διεξαγωγής άσκησης (...) με τη βοήθεια πολλών μέσων πληγμάτων μεγάλου βεληνεκούς και έδωσε την εντολή να προχωρήσει η άσκηση», μετέδωσε το βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA, χωρίς όμως να διευκρινίσει τον τύπο του όπλου και αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσει τον όρο «πύραυλος». Διαβεβαιώνοντας ότι παρακολουθεί την κατάσταση «πολύ σοβαρά» ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διερωτήθηκε αν η Πιονγκγιάνγκ επιθυμεί πραγματικά να διαπραγματευτεί την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου.

«Κανείς δεν είναι ικανοποιημένος με όσα συνέβησαν», επεσήμανε ο Τραμπ κάνοντας επίσης λόγο για «πυραύλους μικρού βεληνεκούς». «Η σχέση συνεχίζεται, όμως θα δούμε», πρόσθεσε εξηγώντας ότι έχει την αίσθηση πως ο Βορειοκορεάτες δεν είναι πραγματικά «έτοιμοι να διαπραγματευτούν». Επισήμως, η Βόρεια Κορέα δεν έχει προχωρήσει στη δοκιμή πυραύλου από τις 29 Νοεμβρίου 2017, ημερομηνία κατά την οποία εκτόξευσε έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο, ικανό, σύμφωνα με την ίδια, να πλήξει το αμερικανικό έδαφος.

Το Σάββατο όμως εκτοξεύθηκαν πολλοί πύραυλοι, ένας εκ των οποίων ήταν μικρού βεληνεκούς, σύμφωνα με ειδικούς. «Ο στόχος του Κιμ, πέρα του να αποδείξει ότι τα προγράμματα εξοπλισμών της χώρας του γίνονται ολοένα και πιο ισχυρά, είναι ξεκάθαρος: να αποδείξει στην Αμερική και τους συμμάχους της ότι δεν αν είναι διατεθειμένοι να κάνουν υποχωρήσεις στους όρους της αποπυρηνικοποίησης, η Πιονγκγιάνγκ θα ακολουθήσει τον δικό της δρόμο», εξήγησε ο Χάρι Καζιάνις του Center for National Interest.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε- Ιν προειδοποίησε ότι οι δοκιμές της Πέμπτης «ενδέχεται να καταστήσουν δύσκολες τις διαπραγματεύσεις» με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας. Εξάλλου η αμερικανική δικαιοσύνη ανακοίνωσε ότι κατέσχεσε ένα βορειοκορεατικό φορτηγό πλοίο 17.000 τόνων, το WISE HONEST, το οποίο κατηγόρησε ότι παραβιάζει τις διεθνείς κυρώσεις εις βάρος της Πιονγκγιάνγκ εξάγοντας άνθρακα και εισάγοντας μηχανήματα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters/dpa

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΤΡΑΜΠ ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ ΕΕ

Διεθνή / Ουκρανία: Ποιες χώρες ετοιμάζουν αντιπρόταση στο σχέδιο 28 σημείων του Τραμπ - Οι «κόκκινες γραμμές»

Τι λένε τρεις πηγές στο Reuters - Πίεση Τραμπ στον Ζελένσκι να υπογράψει - «Παρόμοιες εγγυήσεις ασφαλείας με αυτές στο Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ» έχει το αμερικανικό σχέδιο
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Διεθνή / Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Η ηγεσία της Ακτοφυλακής έχει δεσμευτεί ότι τα σύμβολα «παραμένουν αντίθετα με τις αξίες του σώματος», όμως το πώς θα εφαρμόζεται στην πράξη το νέο καθεστώς παραμένει ανοιχτό
LIFO NEWSROOM
G20 ΣΥΝΟΔΟΣ

Διεθνή / Χωρίς Τραμπ και Πούτιν η σύνοδος της G20: Έκκληση να τερματίσουν «τις συγκρούσεις που προκαλούν τόσο θάνατο»

Η κυβέρνηση Τραμπ μποϊκοτάρει τελείως τις συνομιλίες, καθώς κατηγορεί την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ότι καταπιέζει τους λευκούς γαιοκτήμονες
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Διεθνή / Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Την ίδια ώρα, εισαγγελείς στο Μιλάνο έχουν ξεκινήσει έρευνα για Ιταλούς υπηκόους που ενδέχεται να συμμετείχαν σε αυτές τις δολοφονικές «εκδρομές»
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM