Σρι Λάνκα: Οι αρχές αναζητούν 140 υπόπτους με διασυνδέσεις στο Ισλαμικό Κράτος.

Σρι Λάνκα: Οι αρχές αναζητούν 140 υπόπτους με διασυνδέσεις στο Ισλαμικό Κράτος. Facebook Twitter
0

Η αστυνομία της Σρι Λάνκα αναζητά 140 ύποπτους που εκτιμάται ότι είχαν διασυνδέσεις με τη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις που σημειώθηκαν την Κυριακή του Πάσχα των Καθολικών, σε εκκλησίες και πολυτελή ξενοδοχεία με εκατοντάδες νεκρούς. 

Εν τω μεταξύ, οι αρχές αναθεώρησαν προς τα κάτω τον αριθμό των νεκρών - από 359 σε περίπου 260.  «Θα μπορούσαν να είναι 250 ή 260. Δεν μπορώ να πω με ακρίβεια. Υπάρχουν τόσο πολλά μέρη σώματος και είναι δύσκολο να δώσουμε έναν ακριβή αριθμό» δήλωσε ο Άνιλ Τζασίνγκε, ο γενικός διευθυντής των υγειονομικών υπηρεσιών της Σρι Λάνκα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα Μαϊθριπάλα Σιρισένα δήλωσε σήμερα ότι ορισμένοι νέοι από τη Σρι Λάνκα είχαν γίνει μέλη της εξτρεμιστικής ομάδας από το 2013 και ότι ανώτατοι αξιωματούχοι της Άμυνας και της αστυνομίας δεν του είχαν δώσει τις πληροφορίες που είχαν λάβει σχετικά με τις επικείμενες επιθέσεις.


Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε για την αποδυνάμωση των υπηρεσιών πληροφοριών, διότι ο πρωθυπουργός εστίαζε στη δίωξη στρατιωτικών αξιωματικών που φέρεται να διέπραξαν για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια δέκα ετών εμφυλίου πολέμου με τους αυτονομιστές αντάρτες Ταμίλ.


Ο εξτρεμιστής Ζαχράν Χασίμ, ο βασικός ύποπτος των τζιχαντιστικών επιθέσεων που συγκλόνισαν την περασμένη Κυριακή τη Σρι Λάνκα, σκοτώθηκε την ώρα που διέπραττε επίθεση σε ένα από τα πολυτελή ξενοδοχεία του Κολόμπο, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μαϊθριπάλα Σιρισένα.

«Αυτό που μου είπαν οι υπηρεσίες πληροφοριών είναι ότι Ζαχράν σκοτώθηκε στην επίθεση του Σανγκρί-Λα το πρωί της Κυριακής», δήλωσε.


Ο Ζαχράν Χασίμ διέπραξε την επίθεση κατά του ξενοδοχείου που βρίσκεται στην παραλία της πρωτεύουσας, με έναν δεύτερο καμικάζι που αναφέρεται ως «Ιλάμ», διευκρίνισε ο αρχηγός του κράτους.


Ο Χασίμ εμφανιζόταν σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Ισλαμικό Κράτος το οποίο ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις, όπου διακρίνεται να ηγείται επτά ανδρών σε έναν όρκο πίστης στον αρχηγό του ΙΚ Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι.


Η τύχη του μετά τις επιθέσεις της Κυριακής παρέμενε άγνωστη έως τώρα και οι αρχές διεξήγαγαν εντατικές έρευνες για τον εντοπισμό του.

Ο Χασίμ ήταν ο αρχηγός της National Thowheeth Jama'ath (NTJ), τοπικής εξτρεμιστικής οργάνωσης ελάχιστα γνωστής έως την Κυριακή και την οποία το Κολόμπο κατηγορεί ότι διέπραξε τις επιθέσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΜΠΟΛΑ ΗΠΑ ΚΕΝΥΑ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / NYT: Η κυβέρνηση Τραμπ θα στέλνει στην Κένυα Αμερικανούς που εκτέθηκαν στον Έμπολα

Η προσέγγιση αυτή σηματοδοτεί σημαντική αλλαγή σε σχέση με προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις, οι οποίες μετέφεραν πολίτες και υγειονομικούς πίσω στις ΗΠΑ για νοσηλεία σε εξειδικευμένες μονάδες υψηλής ασφάλειας
THE LIFO TEAM
GEN Z JONATHAN HAIDT NYU

Διεθνή / «Προστατεύστε την προσοχή σας»: Το μήνυμα του Jonathan Haidt στους αποφοίτους της Gen Z

Μιλώντας στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ο κοινωνικός ψυχολόγος κάλεσε τους νέους να προστατεύσουν την προσοχή τους από την ψηφιακή υπερφόρτωση και να επενδύσουν περισσότερο στις πραγματικές εμπειρίες και σχέσεις
THE LIFO TEAM
DANIELLA KLETTE ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Διεθνή / Στη φυλακή η «πιο καταζητούμενη γυναίκα» της Γερμανίας μετά από δεκαετίες στην παρανομία

Η Daniela Klette, πρώην μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης, ζούσε επί δεκαετίες με ψεύτικη ταυτότητα στο Βερολίνο μέχρι που φωτογραφίες από φεστιβάλ οδήγησαν τις Αρχές στα ίχνη της
THE LIFO TEAM