Ρεκόρ παραγωγής κρασιού το 2018 αλλά ο κόσμος πίνει συνεχώς και λιγότερο

Ρεκόρ παραγωγής κρασιού το 2018 αλλά ο κόσμος πίνει συνεχώς και λιγότερο Facebook Twitter
0

Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδό της τα τελευταία 15 χρόνια αλλά η κατανάλωση μειώθηκε και «φταίνε» Βρετανοί και Κινέζοι.

Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού ανήλθε το 2018 στα 292,3 εκατομμύρια εκατόλιτρα, στο υψηλότερο επίπεδό της τα τελευταία 15 χρόνια, αλλά η κατανάλωση φάνηκε να επιβραδύνθηκε, γεγονός που αναμένεται να μειώσει τις τιμές, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV).

Πέρυσι, χάρη στις ηπιότερες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην Ευρώπη, όπου βρίσκονται οι τρεις μεγαλύτεροι παραγωγοί κρασιού (Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία) παγκοσμίως, ο πλανήτης παρήγαγε 292,3 εκατομμύρια εκατόλιτρα (Mhl) κρασιού έναντι 297,8 εκατομμυρίων το 2004.

«Είναι η μεγαλύτερη αύξηση μέσα σε δεκαπέντε χρόνια», δήλωσε Πάου Ρόκα, ο νέος γενικός γραμματέας του OIV.

Μετά την ιστορικά χαμηλή συγκομιδή σταφυλιών το 2017, εξαιτίας του ανοιξιάτικου παγετού που κατέστρεψε τους αμπελώνες της Ευρώπης, οι αυξήσεις της παραγωγής είναι θεαματικές: στην Ισπανία (+36,7%), στη Γαλλία (+34,8%), στην Ιταλία (+28,9%), στη Γερμανία (+30,7%) ακόμη και +40,4% στην παραγωγή των ελβετικών κρασιών.

Βρετανοί και Κινέζοι πιο εγκρατείς το 2018

 

Πέρυσι η παγκόσμια κατανάλωση κρασιού, που είχε ανοδική πορεία από το 2014, «παρουσίασε στασιμότητα, επηρεασμένη κυρίως από μια μείωση της κατανάλωσης στην Κίνα και στη Βρετανία», υπογράμμισε ο OIV.

Στην Βρετανοί, οι λάτρεις του οίνου, δεν ήπιαν παρά 12,3 Mhl το 2018, με την οινοποσία να υποχωρεί κατά 3,1% σε σχέση με το 2017.

Στην Κίνα, όπου ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνεται, η κατανάλωση του 2018 «πιθανόν μειώθηκε κατά 6,6% σε σχέση με το 2017, για να φτάσει τα 18 εκατομμύρια εκατόλιτρα», εκτιμά ο OIV.

Ο Ρόκα επισήμανε ότι οι προβλέψεις αυτές είναι εξαιρετικά ευάλωτες, καθώς δεν λαμβάνουν υπόψη τα αποθέματα του οίνου που υπάρχουν στις χώρες.

Υπογράμμισε μια τάση στην «παγκοσμιοποίηση» της κατανάλωσης κρασιού στον κόσμο, παρότι πέντε χώρες (ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία και Κίνα) πίνουν περισσότερο από το μισό κρασί που παράγεται παγκοσμίως.

Οι ΗΠΑ παρέμειναν πέρυσι η πρώτη χώρα στην κατανάλωση με 33 εκατομμύρια εκατόλιτρα, μπροστά από τη Γαλλία (26,8 Mhl).

Σε επίπεδο αγοράς, η Ισπανία παρέμεινε η πρώτη χώρα σε όγκο εξαγωγών πέρυσι, με 20,9 εκατομμύρια εκατόλιτρα, δηλαδή το 19,4% της παγκόσμιας αγοράς. Η Γαλλία παρέμεινε η πρώτη παγκοσμίως σε αξία εξαγωγών, με 9,3 δισεκ. ευρώ κύκλο εργασιών των εξαγωγών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ο Παλαιστίνιος ακτιβιστής Μαχμούντ Χαλίλ κινδυνεύει να συλληφθεί ξανά

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Παλαιστίνιος ακτιβιστής Μαχμούντ Χαλίλ κινδυνεύει να συλληφθεί ξανά

«Η πόρτα μπορεί να άνοιξε για πιθανή εκ νέου κράτηση στο μέλλον, αλλά αυτό δεν σταματά τη δέσμευσή μας στην Παλαιστίνη, στη Δικαιοσύνη και τη λογοδοσία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Χαλίλ
THE LIFO TEAM
Ισπανία:

Διεθνή / Ισπανία: Μετεωρολόγοι πέφτουν θύματα μίας αυξανόμενης «ρητορικής μίσους», αποκαλύπτει έρευνα

Η υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε ότι οι επιθέσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν την αντίληψη για τη μετεωρολογία και υποτιμούν το έργο των επιστημόνων
THE LIFO TEAM
ΕΛΒΕΤΙΑ CRANS MONTANA ΒΕΓΓΑΛΙΚΑ

Διεθνή / Ελβετία: H υπάλληλος του μπαρ που φέρεται να κρατούσε τα βεγγαλικά δεν γνώριζε τους κινδύνους, αναφέρει η οικογένειά της

Υπενθυμίζεται ότι οι Γάλλοι ιδιοκτήτες του μπαρ κατηγορούνται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, σωματική βλάβη εξ αμελείας και εμπρησμό εξ αμελείας
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί να στείλει τις ένοπλες δυνάμεις στη Μινεσότα

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί να στείλει στρατό στη Μινεσότα - «Θα θέσω σε εφαρμογή τον Νόμο περί Εξέγερσης»

Στόχος του Αμερικανού προέδρου είναι η καταστολή των διαδηλώσεων που έχουν ξεσπάσει μετά τον θανάσιμο πυροβολισμό μίας γυναίκας από πράκτορα της Υπηρεσίας Μετανάστευσης (ICE)
THE LIFO TEAM