Περίπου 10 μέρες μετά την μεγάλη πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων οι αρχιτέκτονες που εργάζονται για τη διάσωση του μνημείου πρέπει να βιαστούν, καθώς οι μετεωρολογικές προβλέψεις μιλούν για κύμα κακοκαιρίας. 

 

H πρόβλεψη για το βράδυ μιλάει για ισχυρές βροχές, ακόμα και καταιγίδες και τα ευαίσθητα σημεία του ναού πρέπει να προστατευτούν. 

 

O θόλος του ναού, ο οποίος κατέρρευσε εν μέρει κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς έχει ήδη συγκεντρώσει υψηλή υγρασία από το νερό που έριξαν οι πυροσβέστες. 

 

Οι αρχιτέκτονες φοβούνται πως μια ισχυρή βροχόπτωση θα μπορούσε να επιβαρύνει και άλλο τον θόλο και να υπάρξει νέα κατάρρευση. 

 

Ο επικεφαλής αρχιτέκτονας στην Παναγία των Παρισίων, ο Φιλίπ Βιλνέβ, μίλησε στη γαλλική τηλεόραση και ανέφερε πως η τοποθέτηση ενός αδιάβροχου προστατευτικού μουσαμά είναι η «ύψιστη προτεραιότητα». 

 

«Έχουν τοποθετηθεί τα δοκάρια, ο μουσαμάς έρχεται. Οι σκαλωσιές είναι στη θέση τους, οι εναερίτες που θα τοποθετήσουν το μουσαμά επίσης», λέει. 

 

Υπάρχουν επίσης σχέδια για την κατασκευή μίας μεγάλης προστατευτικής «ομπρέλας» πάνω από το μνημείο που θα έχει σαν στόχο να προστατέψει το οικοδόμημα όσο θα γίνονται οι εργασίες αποκατάστασης. 

 

Όμως η ομπρέλα δεν είναι έτοιμη, η απειλή της επερχόμενης βροχής είναι πολύ σοβαρή για να αγνοηθεί ενώ η μετεωρολογική πρόβλεψη κάνει λόγο για ακόμα ισχυρότερες βροχές την Πέμπτη. 

 

Εκτός από την προστασία από τη βροχή μία από τις πρώτες προτεραιότητες όσων εργάζονται στο μνημείο είναι η απομάκρυνση όλων των κατεστραμμένων υλικών και αντικειμένων, για να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι εργασίες πλήρους αποκατάστασης του ναού. 

 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα για την ανακατασκευή της Παναγίας των Παρισίων μέσα σε 5 χρόνια.

 

Στόχος είναι ο ναός να έχει ανοίξει ξανά πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 που θα διεξαχθούν στο Παρίσι. 

 

EPA
EPA

 

Το κόστος αναμένεται να είναι τεράστιο, όμως πάνω από 1 δισ. ευρώ έχει συγκεντρωθεί έως τώρα από δωρεές ιδιωτών και επιχειρήσεων από τη Γαλλία και όλον τον κόσμο.

 

Στο μεταξύ υπάρχουν σχέδια για την κατασκευή ενός προσωρινού ξύλινου καθεδρικού στην πλατεία που βρίσκεται η Νοτρ Νταμ ώστε να εξυπηρετούνται οι πιστοί.

 

Το συγκεκριμένο σχέδιο έχει ήδη εγκριθεί από την δήμαρχο του Παρισιού, την Άν Ινταλγκό. 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr