Νέα Ζηλανδία: Για 50 ανθρωποκτονίες και 39 απόπειρες κατηγορείται ο δράστης της επίθεσης

Νέα Ζηλανδία: Για 50 ανθρωποκτονίες και 39 απόπειρες κατηγορείται ο δράστης της επίθεσης Facebook Twitter
EPA
0

Κατηγορίες για 50 ανθρωποκτονίες από πρόθεση και 39 απόπειρες ανθρωποκτονίας, που συνδέονται με τις τρομοκρατικές ενέργειες σε δύο τεμένη της πόλης Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, απαγγέλθηκαν στον  28χρονο Αυστραλό Μπρένταν Τόραντ.

Το γεγονός γνωστοποίησε η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας.

Ο άνδρας, που θεωρείται οπαδός της θεωρίας περί «ανωτερότητας» της λευκής φυλής, πρόκειται να εμφανιστεί αύριο ενώπιον δικαστηρίου της Κράιστσερτς, μέσω βιντεοσύνδεσης με το Όκλαντ όπου κρατείται, στη μοναδική φυλακή υψίστης ασφαλείας της Νέας Ζηλανδίας.

Η νεοζηλανδική αστυνομία ανέφερε ότι «εξακολουθούν να εξετάζονται» κι άλλες κατηγορίες, προσθέτοντας πάντως ότι δεν θα σχολιάσει τη δικογραφία που σχηματίζεται, διότι η υπόθεση βρίσκεται πλέον στη δικαιοσύνη.

Ο Μπρέντον Τάραντ θα εμφανιστεί για δεύτερη φορά ενώπιον δικαστηρίου αφότου σκότωσε 50 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 48 στα δύο τεμένη στα μέσα του Μαρτίου. Στην πρώτη ακροαματική διαδικασία, την επομένη του μακελειού, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για μόνο έναν φόνο, καθώς οι αρχές ήθελαν να κινηθούν γρήγορα, αλλά νέες κατηγορίες προστέθηκαν κατόπιν. Δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από τις αρχές εάν θα του ασκηθεί δίωξη για τρομοκρατία.

Το δικαστήριο απέρριψε τα αιτήματα εθνικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης να τραβήξουν τηλεοπτικά πλάνα, ή φωτογραφίες, ή να ηχογραφήσουν την αυριανή συνεδρίαση.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, ο κατηγορούμενος δεν απαιτείται να δηλώσει αθώος ή ένοχος στην αυριανή διαδικασία, αλλά θα κληθεί να ξεκαθαρίσει τη θέση του για τη νομική εκπροσώπησή του.

Στην πρώτη διαδικασία, ο 28χρονος είπε ότι δεν θέλει συνήγορο και θα χειριστεί ο ίδιος την υπεράσπισή του.

Έχουν εκφραστεί ανησυχίες πως ο Τάραντ σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τη δίκη του σαν πλατφόρμα για να διαδώσει τις ρατσιστικές του απόψεις, όπως ο Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, ο νορβηγός ακροδεξιός τρομοκράτης που δολοφόνησε 77 ανθρώπους το 2011.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΣΛΟΒΕΝΙΑ

Διεθνή / Σλοβενία: Το κοινοβούλιο νομιμοποίησε την υποβοηθούμενη αυτοκτονία

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, όσοι πάσχουν από ανίατη ασθένεια, έχουν διαύγεια και η κατάσταση της υγείας τους είναι τέτοια που δεν μπορούν πλέον να αντέξουν τους πόνους, έχουν το δικαίωμα να βάλουν τέλος στη ζωή τους
LIFO NEWSROOM
«Είμαστε εμείς οι ίδιοι και η κοινωνία σε δίκη»: Η υπόθεση Πελικό γίνεται θεατρικό έργο

Διεθνή / «Είμαστε εμείς οι ίδιοι και η κοινωνία σε δίκη»: Η υπόθεση Πελικό έγινε θεατρικό έργο

Το έργο έχει την υποστήριξη των δικηγόρων της Πελικό και φεμινιστικών ομάδων - Δημοσιογράφοι και ερευνητές έδωσαν πρόθυμα χιλιάδες σελίδες από τα σημειωματάριά τους για τη δίκη
LIFO NEWSROOM
Βραζιλία: Με ηλεκτρονικό βραχιόλι εντοπισμού ο Μπολσονάρου - Του απαγορεύτηκε η χρήση των social media

Διεθνή / Βραζιλία: Με ηλεκτρονικό βραχιόλι εντοπισμού ο Μπολσονάρου - Του απαγορεύτηκε η χρήση των social

Στον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας επιβλήθηκε και απαγόρευση επικοινωνίας με άλλα πρόσωπα που βρίσκονται υπό έρευνα, μεταξύ των οποίων και ο γιος του, ο οποίος ζει πλέον στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM