Το καθεστώς Μαδούρο στέρησε από τον Χουάν Γκουαϊδό τα πολιτικά δικαιώματά του για 15 χρόνια

Το καθεστώς Μαδούρο στέρησε από τον Χουάν Γκουαϊδό τα πολιτικά δικαιώματά του για 15 χρόνια Facebook Twitter
5

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, και επικεφαλής της αντιπολίτευσης, αποπέμπεται από το αξίωμά του και θα στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι για 15 χρόνια, με την κατηγορία της διαφθοράς, ανακοίνωσε το Καράκας.

Ο Γενικός Επιθεωρητής της Δημοκρατίας, Έλβις Αμορόσο, ο οποίος είναι αρμόδιος για τη διαφάνεια στους κυβερνητικούς θεσμούς, αποφάσισε να απαγορεύσει την άσκηση κάθε αιρετού δημόσιου λειτουργήματος στον Χουάν Γκουαϊδό  για το μέγιστο διάστημα που προβλέπεται από τον νόμο, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Το διάστημα αυτό ανέρχεται στα 15 χρόνια, υπενθύμισε ο Αμορόσο, ο επικεφαλής αυτού του θεσμού που πρόσκειται στο καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο.

Ο Γκουαϊδό, ο οποίος έχει αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος και τον έχουν αναγνωρίσει με αυτήν την ιδιότητα περίπου 50 χώρες, απέρριψε αμέσως την απόφαση δηλώνοντας ότι ο Έλβις Αμορόσο είναι παράνομος.

«Δεν είναι Επιθεωρητής. Δεν είναι (...) και δεν υπάρχει κύρωση στέρησης εκλογικών δικαιωμάτων (...) Το νόμιμο κοινοβούλιο είναι το μοναδικό που έχει τη δικαιοδοσία να διορίζει τον Επιθεωρητή», τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι ο Αμορόσο διορίστηκε στη θέση αυτή από τη Συντακτική Εθνοσυνέλευση.

Σύμφωνα πάντως με τον Αμορόσο, τα εισοδήματα στις δηλώσεις πόθεν έσχες του Γκουαϊδό δεν δικαιολογούν ορισμένες δαπάνες που έκανε στη Βενεζουέλα και το εξωτερικό, με πόρους που προέρχονται από άλλες χώρες. «Πραγματοποίησε περισσότερα από 91 ταξίδια εκτός της Βενεζουέλας, κόστους άνω των 310 εκατομμυρίων μπολιβάρ (περίπου 80.000 ευρώ) χωρίς να δικαιολογήσει την προέλευση των χρημάτων», εξήγησε.

Ο Γενικός Επιθεωρητής είχε ανακοινώσει από τις 11 Φεβρουαρίου ότι διεξάγει έρευνα σε βάρος του Γκουαϊδό και ζήτησε από τις εισαγγελικές αρχές να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο Ενρίκε Καπρίλες, πρώην υποψήφιος για την προεδρία το 2013, είχε επίσης στερηθεί τα πολιτικά του δικαιώματα με τον ίδιο τρόπο, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2018.

Διεθνή
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΔΡΑΣΤΗΣ

Διεθνή / Τουρκία: Τι βρήκε η αστυνομία στο κινητό του 14χρονου δράστη που σκότωσε εννέα ανθρώπους

Συνελήφθη ο πατέρας του, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι πρώην αστυνομικός επιθεωρητής - Βίντεο από κάμερες του σχολείου δείχνουν τη στιγμή που ξεκινά η ένοπλη επίθεση
THE LIFO TEAM
ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΚΙΜ ΓΙΟΝΓΚ ΟΥΝ

Διεθνή / Βόρεια Κορέα: Για «ραγδαία ενίσχυση του πυρηνικού της οπλοστασίου» προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Η Βόρεια Κορέα έχει σημειώσει «πολύ σοβαρή» πρόοδο στην ικανότητά της να αυξήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, σύμφωνα με τον επικεφαλής στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΟΥΑΝ ΜΠΑΡΓΚΟΥΤΙ ΙΣΡΑΗΛ ΦΥΛΑΚΕΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Διεθνή / Μαρουάν Μπαργκούτι: Σε κίνδυνο ο Παλαιστίνιος ηγέτης λόγω «αυξανόμενης κακομεταχείρισης» στις φυλακές του Ισραήλ

Ο «Μαντέλα της Παλαιστίνης» υπέστη πρόσφατα τρεις επιθέσεις, μεταξύ των οποίων και μια επίθεση κατά την οποία οι δεσμοφύλακες έβαλαν ένα σκυλί να του ορμήξει, σύμφωνα με τον δικηγόρο του
THE LIFO TEAM
ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ ΛΟΑΤΚΙ+

Διεθνή / Ουγγαρία: Η «σιωπή» του Πέτερ Μαγιάρ για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας προκαλεί ανησυχία

Στην εκστρατεία που του χάρισε τη νίκη, ο νεοεκλεγείς Ούγγρος πρωθυπουργός εστίασε σε αρκετά βασικά ζητήματα που απασχολούν τη χώρα του, αφήνοντας ωστόσο «απ' έξω» τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας
THE LIFO TEAM