Η Μαδρίτη βγάζει εκτός σχεδόν όλα τα σπίτια της Airbnb - Η απόφαση που διχάζει

Η Μαδρίτη βγάζει εκτός σχεδόν όλα τα σπίτια της Airbnb - Η απόφαση που διχάζει Facebook Twitter
1

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαδρίτης ενέκρινε ένα ειδικό κανονιστικό σχέδιο για τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης όπως η Airbnb σύμφωνα με το οποίο 10.000 από αυτά θα διαγραφούν από τις σχετικές πλατφόρμες. 

Οι νέοι κανονισμοί προβλέπουν πως, μεταξύ άλλων, τα προσφερόμενα για βραχυχρόνια μίσθωση καταλύματα που βρίσκονται μέσα σε συγκροτήματα κατοικιών, θα πρέπει να έχουν ανεξάρτητη είσοδο ενώ οι καλεσμένοι δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν την ίδια είσοδο με τους μόνιμους κατοίκους ή το ίδιο ασανσέρ. 

Πρακτικά, αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές, πως περίπου το 95% των καταλυμάτων που είναι διαθέσιμα σήμερα στην Airbnb, δεν θα πληρούν τα νέα κριτήρια. 

Αντιπολιτευόμενες παρατάξεις στο δημοτικό συμβούλιο υποστήριξαν πως το σχέδιο θα έχει οικονομικό και νομικό αντίκτυπο σε έναν ολόκληρο κλάδο, ενώ δεν αποκλείεται να αμφισβητηθεί δικαστικά η ισχύς του. 

Ιδιοκτήτης καταλύματος και μέλος ένωσης ιδιοκτητών καταλυμάτων, που παραβρέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο, ανέφερε πως τόσο εκείνος όσο και άλλοι ιδιοκτήτες θα καταφύγουν στα δικαστήρια για να υπερασπιστούν την οικονομική τους δραστηριότητα. 

Από την πλευρά της, η δημοφιλής πλατφόρμα Airbnb χαρακτήρισε τους νέους κανονισμούς ως «ασαφείς», «άδικους» και ανέφερε πως εμπεριέχουν «δυσανάλογους περιορισμούς». 

Ο κανόνας των 90 ημερών

Οι νέοι κανόνες βάζουν στο στόχαστρο καταλύματα που είναι διαθέσιμα για βραχυχρόνια μίσθωση για πάνω από 90 μέρες τον χρόνο. 

Το καταλύματα που είναι διαθέσιμα για βραχυχρόνια μίσθωση για πάνω από 90 μέρες τον χρόνο θα χρειάζονται νέα άδεια καθώς θεωρείται πως ο ιδιοκτήτης τους ασκεί εμπορική δραστηριότητα. 

Οι νέοι κανονισμοί επηρεάζουν μια περιοχή που έχει διαιρεθεί σε τρεις δακτυλίους στο κέντρο της πόλης όπως επίσης και γειτονιές όπως οι Μονκλόα-Αραβάκα, Αργκανζουέλα, Λατίνα, Ουσέρα και Καραμπαντσέλ. 

Από την πλευρά του, ο δημοτικός σύμβουλος για την ισόρροπη αστική ανάπτυξη Χοσέ Μανουέλ Κάλβο, υποστήριξε ότι οι κανόνες αυτοί είναι απαραίτητοι γιατί «ο μαζικός τουρισμός δεν φέρνει επιπλέον αξία στις πόλεις μας, αλλά το αντίθετο, τις υποβαθμίζει». 

«Στη γειτονιά του Σολ υπάρχουν δύο τουρίστες για κάθε κάτοικο. Στη γειτονιά του Κόρτεζ η αναλογία είναι 1,3 τουρίστες για κάθε κάτοικο. Αυτό είναι γνωστό ως τουριστικοποίηση», πρόσθεσε.  

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), το οποίο υπερψήφισε το μέτρο, δήλωσε ότι υπάρχουν περισσότερα από 15.000 ακίνητα που λειτουργούν ως τουριστικά καταλύματα στη Μαδρίτη και ότι πάνω από το 10% αυτών βρίσκονται στην κεντρική συνοικία Centro.

Το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ), το οποίο καταψήφισε, ανέφερε πως υπάρχουν 10.467 με βάση τα περιφερειακά μητρώα.

Αλλά αξιωματούχοι της πόλης αρνούνται να δώσουν αριθμούς, διότι η δραστηριότητα αυτή δεν ρυθμίζεται, όπως ανέφερε ο Κάλβο.

Βάσει των επίσημων μητρώων, 9.944 καταλύματα θα αδυνατούν να προσαρμοστούν στους νέους κανονισμούς και μόνο 524 θα μπορέσουν να συνεχίσουν να λειτουργούν. 

Οι σοσιαλιστές ωστόσο υποστηρίζουν πως ο πραγματικός αριθμός είναι μεγαλύτερος αν συνυπολογιστούν και τα αδήλωτα καταλύματα. 

Σε ποσοστό 8% τον χρόνο η αύξηση των ενοικίων

Η Μερσέντες Γκονζάλεθ, δημοτική σύμβουλος με το PSOE, υποστήριξε πως υπάρχει επείγουσα ανάγκη για ένα ρυθμιστικό πλαίσιο ώστε το κέντρο της πόλης να μην γίνει ένα «τουριστικό θεματικό πάρκο» που θα κυβερνάται από «τον νόμο της ζούγκλας». 

«Είναι ένα πρώτο βήμα, απαραίτητο για να αρχίσουμε να βαδίζουμε προς ένα νέο είδος πόλης όπου οι κάτοικοι θα μπορούν να ζουν ειρηνικά», είπε, προσθέτοντας πως η έκρηξη στην βραχυχρόνια μίσθωση έχει «καθαρές επιπτώσεις» στην αγορά των ακινήτων όπου τα ενοίκια αυξάνονται κατά 8% τον χρόνο. 

Η Γκονζάλεθ έκανε ακόμα λόγο για τριβές ανάμεσα στους κατοίκους εξαιτίας του τζεντριφικέισον και της αλλαγής χρήσης των συνοικιών. 

Αντιδράσεις 

Παρότι το Λαϊκό Κόμμα (PP) αλλά και οι Ciudadanos καταψήφισαν το μέτρο, δήλωσαν πως επιθυμούν επίσης να ρυθμίσουν τον κλάδο αλλά με έναν διαφορετικό τρόπο. 

Το Λαϊκό Κόμμα κατηγόρησε τη δήμαρχο πως επιθυμεί να εκδιώξει έναν ολόκληρο κλάδο της οικονομίας ενώ υποστήριξε πως η απαίτηση για επιπλέον πόρτα ουσιαστικά καταργεί τη δραστηριότητα στο κέντρο της πόλης. 

Παράλληλα υποστήριξε πως υπάρχει εμπορική εκμετάλλευση του καταλύματος από την πρώτη μέρα, η εμπορική εκμετάλλευση δεν ξεκινά την 91η. 

Η πόλη διαθέτει μια ομάδα 22 επιθεωρητών που πραγματοποίησαν ελέγχους σε 11.936 καταλύματα σε 502 κτίρια. 

Από αυτά, τα 1.729 (14,48%) ήταν καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Παρότι οι δημοτικές αρχές δεν μπορούν να επιβάλλουν πρόστιμο μπορούν να ξεκινήσουν μεμονωμένες διαδικασίες που θα τερματίσουν τη μη αδειοδοτημένη επιχειρηματική δραστηριότητα.

Με πληροφορίες από El Pais

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το συγκινητικό μήνυμα του βασιλιά Κάρολου για το Πάσχα: «Θα συνεχίσω να υπηρετώ το έθνος με όλη μου την καρδιά»

Διεθνή / Το συγκινητικό μήνυμα του βασιλιά Κάρολου για το Πάσχα: «Θα συνεχίσω να υπηρετώ το έθνος με όλη μου την καρδιά»

Το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του βασιλιά Καρόλου, που μεταδόθηκε στον καθεδρικό ναό του Ουόρσεστερ σήμερα Μεγάλη Πέμπτη για την εκκλησία της Αγγλίας
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ