Πέθανε ο Ραφί Εϊτάν, ο θρυλικός κατάσκοπος της Μοσάντ που συνέλαβε τον Άιχμαν

Πέθανε ο Ραφί Εϊτάν, ο θρυλικός κατάσκοπος της Μοσάντ που συνέλαβε τον Άιχμαν Facebook Twitter
1

Πέθανε, σε ηλικία 92 ετών, ο Ραφί Εϊτάν, ο θρυλικός κατάσκοπος της Μοσάντ που συνέλαβε στην Αργεντινή τον συνταγματάρχη των SS Άντολφ Άιχμαν.

Κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Άιχμαν διετέλεσε επικεφαλής του γραφείου εβραϊκών υποθέσεων της Γκεστάπο και θεωρείται ο «αρχιτέκτονας» του Ολοκαυτώματος, που στοίχισε τη ζωή σε περίπου έξι εκατομμύρια Εβραίους.

Το ιατρικό κέντρο Ichilov στο Τελ Αβίβ, όπου νοσηλευόταν ο Εϊτάν, εξέδωσε το Σάββατο μία ανακοίνωση επιβεβαιώνοντας τον θάνατό του.

Εκφράζοντας τα συλλυπητήρια του, ο πρωθυπουργός της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως «ο Ραφί Εϊτάν ήταν ένας από τους ήρωες του κράτους του Ισραήλ και των υπηρεσιών πληροφοριών, με αμέτρητες ενέργειες για την ασφάλεια του Ισραήλ».

Ο Εϊτάν υπήρξε ένα από τα βασικά στελέχη των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών και το 1960, εντόπισε, συνέλαβε και έφερε τον Άιχμαν στο Ισραήλ για να δικαστεί για τα εγκλήματά του. Από το 1985 έως το 1993 διετέλεσε επικεφαλής της κρατικής εταιρείας χημικών, φροντίζοντας για την επέκταση της. 

Στη συνέχεια ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις, αναλαμβάνοντας μεγάλα κατασκευαστικά και αγροτικά έργα στην Κούβα. 

Η ιστορική σύλληψη του Άιχμαν

 

Μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Άιχμαν διέφυγε στην Αργεντινή όπου ζούσε με πλαστά στοιχεία και διαφορετικό όνομα. Οι Ισραηλινοί έμαθαν τον τόπο διαμονής του και η ομάδα του Εϊτάν μετέβη αεροπορικώς στην Αργεντινή, όπου και τον παρακολούθησε προσεχτικά, αιφνιδιάζοντάς τον.

Στις 11 Μαΐου του 1960, άνδρες του Εϊτάν έριξαν τον «εγκέφαλο» του Ολοκαυτώματος μέσα σε ένα αυτοκίνητο και απομακρύνθηκαν με ταχύτητα από το σημείο της έκνομης σύλληψής του.

Μέσα στο όχημα, ο Εϊτάν επιβεβαίωσε την ταυτότητα του Άιχμαν, σκίζοντας το αριστερό μανίκι του, για να αποκαλύψει μια χαρακτηριστική ουλή του Γερμανού πρώην συνταγματάρχη των SS. 

Ο Άιχμαν είχε άλλη μία γνωστή, μοναδική ουλή στην κοιλιά του, που διέλυσε και το τελευταίο ψήγμα αμφιβολίας για την ταυτότητά του, οπότε ο Γερμανός αναγκάστηκε να ομολογήσει ποιος πραγματικά ήταν. «Τη στιγμή που είχα τον Άιχμαν στα γόνατά μου, άρχισα να τραγουδώ το τραγούδι των Εβραίων ανταρτών που καταλήγει "είμαστε εδώ και θα επιστρέψουμε"», θυμόταν αργότερα ο πράκτορας της Μοσάντ. 

Το διπλωματικό επεισόδιο με την Αργεντινή

Στις 21 Μαΐου, οι Ισραηλινοί φορτώνουν τον Άιχμαν, ναρκωμένο, σε ένα εμπορικό αεροσκάφος της El-Al και τον μεταφέρουν στην Ιερουσαλήμ. Δύο ημέρες αργότερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νταβίντ Μπεν Γκουριόν ανακοίνωση στην Κνεσέτ τη σύλληψη ενός από τους πρωτεργάτες του Ολοκαυτώματος.

«Οφείλω να ενημερώσω την Κνεσέτ ότι, προ ολίγου καιρού, ένας από τους μεγαλύτερους ναζί εγκληματίες πολέμου, ο Άντολφ Άιχμαν, ο οποίος ήταν υπεύθυνος από κοινού με τη ναζιστική ηγεσία για την "Τελική Λύση", εντοπίσθηκε από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες και κρατείται στο Ισραήλ, όπου και θα δικαστεί».

Η Αργεντινή διαμαρτυρήθηκε για την απαγωγή του Άιχμαν και ζήτησε μάλιστα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με το επιχείρημα ότι παραβιάστηκαν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Στη διαβούλευση που επακολούθησε, η εκπρόσωπος του Ισραήλ Γκόλντα Μέιρ (και μετέπειτα πρωθυπουργός) αναγνώρισε ότι πράγματι έγινε παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Αργεντινής, αλλά υποστήριξε πως για αυτό δεν ευθυνόταν το κράτος του Ισραήλ αλλά «απλοί Ισραηλινοί πολίτες» που δεν ήταν κρατικοί υπάλληλοι.

Τελικά το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέδωσε συμβιβαστικό ψήφισμα, ζητώντας επανόρθωση από το Ισραηλινό κράτος και δίκη για τον Άντολφ Άιχμαν, «για να κριθούν δημόσια τα εγκλήματα που φερόταν ότι είχε διαπράξει».

Το Ισραήλ ζήτησε συγγνώμη από την Αργεντινή, αλλά αρνήθηκε να επιστρέψει τον κρατούμενο, τον οποίο παρέπεμψε σε δίκη.  Ο Άιχμαν δικάστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο δι απαγχονισμού. 

Σε παλιότερη συνέντευξή του, ο Εϊτάν είχε δηλώσει για τη σύλληψη του Γερμανού εγκληματία πολέμου: «Ήμουν 51 χρόνια νεότερος τότε, αλλά είμαι ικανός και έτοιμος να το ξανακάνω και τώρα». 

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Διεθνή / Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλύπτει αν θα παραιτηθεί λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει- Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι φτωχοί και ο κομμουνισμός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Συγκλονιστική ιστορία!Παράδειγμα προς μίμηση το κράτος του Ισραήλ.Στις γενοκτονίες έχει μνήμη, απαντάει με σαφήνεια και όχι με διηγήματα για συνωστισμούς σαν κάτι άλλους...Μπράβο σας Εβραίοι!