Ένα λάθος της Google προκάλεσε πανικό στην οικονομία της Γκάνας

Ένα λάθος της Google προκάλεσε πανικό στην οικονομία της Γκάνας Facebook Twitter
0

To 2019 είναι έως τώρα μια δύσκολη χρονιά για την οικονομία της Γκάνας και το νόμισμα της, το σέντι. Έγινε ακόμα δυσκολότερη από ένα λάθος της Google. 

Τον Φεβρουάριο το σέντι σημείωσε τη χαμηλότερη ισοτιμία της ιστορίας του έναντι του δολαρίου. Από την αρχή της χρονιάς έχει υποτιμηθεί κατά 8,6%, το μεγαλύτερο ποσοστό από τα 140 νομίσματα τις καθημερινές ισοτιμίες των οποίων καταγράφει το Bloomberg.

Ο πρόεδρος της χώρας, ο Νάνα Ακούφο - Άντο, αποδίδει τις χαμηλές επιδόσεις του νομίσματος στην υπερεξάρτηση της Γκάνας από τις εισαγωγές. 

Ακόμα και έτσι όμως η 15η Μαρτίου ήταν μία μέρα σοκ για όσους Γκανέζους έλεγξαν την ισοτιμία του νομίσματος τους έναντι του δολαρίου μέσω του μετατροπέα της Google. Για να αγοράσεις ένα δολάριο χρειαζόσουν 22,76 σέντι, η ισοτιμία αυτή ήταν αυξημένη κατά 300% σε σχέση με μία μέρα πριν 

Το νούμερο αυτό δεν ήταν αποτέλεσμα κάποιας απότομης οικονομικής καταστροφής αλλά ενός λάθους της μηχανής αναζήτησης. Αν και το πρόβλημα διορθώθηκε σχετικά γρήγορα δεν έλειψε η αναστάτωση καθώς οι Γκανέζοι εξαιτίας της ασταθούς οικονομίας τους τσεκάρουν πολύ συχνά τη σχετική ισοτιμία στο ίντερνετ. Χιλιάδες πολίτες επικοινώνησαν με κρατικές υπηρεσίες ή τράπεζες. 

Η Google εξήγησε το λάθος με επιστολή στο υπουργείο Οικονομικών της Γκάνας. Το υπουργείο έδωσε την Τετάρτη την επιστολή στη δημοσιότητα. 

«Γνωρίζουμε το ζήτημα σχετικά με την ανακριβή ισοτιμία του σέντι στις 15 Μαρτίου, η οποία προκλήθηκε από μία μικροβλάβη που διορθώθηκε γρήγορα», γράφει ο Τίτι Ακινσάμι επικεφαλής της Google για θέματα Δημόσιας Πολιτικής & Κυβερνητικών Υποθέσεων στη Δυτική και Γαλλόφωνη Αφρική. 

«Θέλουμε πάντα να παρέχουμε στους ανθρώπους τις πιο σχετικές, χρήσιμες πληροφορίες ώστε να τους βοηθάμε να παίρνουν τις σωστές αποφάσεις. Αλλά μερικές φορές αντιμετωπίζουμε προσωρινά ζητήματα που μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστες καταστάσεις, όπως αυτό που συνέβη την περασμένη Παρασκευή (15 Μαρτίου). Ήταν κάτι λυπηρό», γράφει η επιστολή. 

Το υπουργείο προσθέτει στην ανακοίνωση του πως η Νιγηρία και το Πακιστάν αντιμετώπισαν φέτος παρόμοια προβλήματα στις ισοτιμίες των δικών τους νομισμάτων. 

Εκπρόσωπος της Google δεν αμφισβήτησε τα όσα είπε το υπουργείο της Γκάνας, όμως τόνισε πως το πρόβλημα διορθώθηκε μέσα σε μία ώρα, ενώ στην περίπτωση της Νιγηρίας ακόμα γρηγορότερα. 

Σήμερα η ισοτιμία του νομίσματος είναι 5,1 σέντι για ένα δολάριο. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ