Σε κίνδυνο οι εξαγωγές σκωτσέζικου ουίσκι σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία

Σε κίνδυνο οι εξαγωγές σκωτσέζικου ουίσκι σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία Facebook Twitter
0

Το No-deal Brexit, δηλαδή μια αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, θα θέσει σε κινδύνους τους σημερινούς υγιείς ρυθμούς αύξησης των εξαγωγών σκωτσέζικου ουίσκι.

Ο σκωτσέζικος σύνδεσμος του αλκοολούχου ποτού εξέφρασε στο πρακτορείο Reuters τις ανησυχίες του για σημαντική αύξηση του κόστους επισήμανσης στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Όπως αναφέρει, το No-deal Brexit θα αυξήσει το κόστος και την πολυπλοκότητα στο εμπόριο μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ, που θα οδηγήσει σε απώλειες των εμπορικών οφελών, ύψους 65 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως σε δασμούς.

«Επιπλέον, έχουμε πραγματικές ανησυχίες για την ικανότητα των λιμενικών φορέων να φέρουν εις πέρας σημαντικές αλλαγές, της τελευταίας στιγμής για την εξαγωγή συστημάτων και ο κίνδυνος αναστάτωσης σε λιμάνια είναι μεγάλος», προσθέτει ο σύλλογος με ανακοίνωσή του.

Το Σκωτσέζικο ουίσκι είναι το μεγαλύτερο εξαγώγιμο προϊόν της Βρετανίας από τον χώρο των ποτών και των τροφίμων.

Πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει η διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας 

 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται ότι θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα τη διαδικασία για την επικύρωση της Συμφωνίας Αποχώρησης που διαπραγματεύτηκαν οι Βρυξέλλες με το Λονδίνο, όπως ανέφεραν σήμερα πολλοί ευρωβουλευτές, παρά το γεγονός ότι η Βρετανία ακόμη δεν έχει εγκρίνει αυτή τη συμφωνία για το Brexit.

Οι Εργατικοί, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, φαίνεται ότι κλίνουν προς τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαμηνύσει στη Βρετανία ότι περιμένει τις προτάσεις της αλλά και πως η Συμφωνία Αποχώρησης –την οποία καταψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία η Βουλή των Κοινοτήτων– είναι η καλύτερη που θα μπορούσε να πετύχει το Λονδίνο.

«Καλώς εχόντων των πραγμάτων, στα τέλη Ιανουαρίου θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία», ανέφερε η ευρωβουλευτής Ντανούτα Χούμπνερ σήμερα. Όπως είπε, η ίδια αναμένεται ότι η συμφωνία για το Brexit θα παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την επόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη, ώστε οι ευρωβουλευτές να προλάβουν να την επικυρώσουν πριν από τις 29 Μαρτίου.

Ο Γκι Φέρχοφστατ, ο επικεφαλής της ομάδας συντονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit, τόνισε ότι η έναρξη της διαδικασίας από την πλευρά των Βρυξελλών θα έστελνε ένα σημαντικό μήνυμα στο Λονδίνο.

«Σημαίνει ότι για εμάς δεν υπάρχει επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Αποχώρησης. Αν είναι δυνατή μια επαναδιαπραγμάτευση, αυτή αφορά μόνο την Πολιτική Διακήρυξη, στην οποία δεν έχουμε καμία αντίρρηση για μια πιο βαθιά μελλοντική σχέση μεταξύ της ΕΕ και του ΗΒ. Το πρόβλημα φαίνεται ότι προς το παρόν βρίσκεται στο ΗΒ (...) Η παράταση του άρθρου 50, χωρίς να έχουμε ένα σαφές σχέδιο για να αρθεί το αδιέξοδο μου φαίνεται ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνει», τόνισε.

Αν το Brexit αναβληθεί για μετά το τέλος Ιουνίου, η Βρετανία υποχρεούται να οργανώσει τον Μάιο εκλογές για την ανάδειξη των ευρωβουλευτών της στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΑΡΟΝ ΟΣΜΠΟΡΝ ΒΡΕΤΑΝΙΑ TOMMY ROBINSON

Διεθνή / Σάρον Όσμπορν: Σφοδρές αντιδράσεις για τη στήριξη της στον ακροδεξιό Τόμι Ρόμπινσον

Ο Robinson είναι γνωστός στο Ηνωμένο Βασίλειο για τις σκληρές αντιμεταναστευτικές του θέσεις και τη δράση του στον ακροδεξιό χώρο, ενώ έχει βρεθεί επανειλημμένα αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

Διεθνή / Η ΕΕ καθησυχάζει για τα καύσιμα αεροσκαφών μετά τις ανησυχίες των τελευταίων ημερών

Οι τιμές των καυσίμων αεροσκαφών στην Ευρώπη έχουν υπερδιπλασιαστεί από τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ ξεκίνησαν στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ιράν
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ

Διεθνή / Reuters: Θα καθυστερήσουν οι αποστολές αμερικανικών όπλων στην Ευρώπη λόγω του πολέμου στο Ιράν

Αμερικανοί αξιωματούχοι αποδίδουν μέρος της πίεσης στα αποθέματα στο γεγονός ότι ευρωπαϊκές χώρες δεν συνέβαλαν στις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Η Ευρώπη επιταχύνει τα σχέδιά της για ασφαλή ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ - Όσα δήλωσαν οι ηγέτες των χωρών

Στη συνάντησή τους στο Παρίσι, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν ότι ενδέχεται να εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για μια αμυντική αποστολή, παρά το γεγονός ότι το Ιράν δήλωσε πως ανοίγει πλήρως τη θαλάσσια δίοδο
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ BREXIT ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Διεθνή / Brexit: Πάνω από τους μισούς Βρετανούς υποστηρίζουν την επανένταξη στην ΕΕ, δέκα χρόνια μετά το δημοψήφισμα

Η αυξανόμενη στήριξη των Βρετανών για επανένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φέρνει το Εργατικό Κόμμα αντιμέτωπο με πολιτικά διλήμματα, καθώς η «προσεκτική στάση» του κινδυνεύει να του κοστίσει σε ψηφοφόρους
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΕΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΜΕΡΙΚΗ

Διεθνή / Η Ευρώπη «αποφασίζει» για τα Στενά του Ορμούζ χωρίς τους Αμερικανούς: Τι προτείνουν Μακρόν και Στάρμερ

Η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ αποτελεί άμεση προτεραιότητα, κυρίως με δεδομένες τις παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις που ο πόλεμος
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Ζόχραν Μαμντάνι δεν θα πάει στο Met Gala

Ειδήσεις / Γιατί ο Ζόχραν Μαμντάνι δεν θα πάει στο Met Gala

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης επιβεβαίωσε ότι ούτε ο ίδιος ούτε η σύζυγός του, Ράμα Ντουάτζι, θα παραστούν στο φετινό Met Gala. Η απόφασή του έρχεται σε μια στιγμή που ο Μαμντάνι επιμένει δημόσια στο κόστος ζωής και στη φορολόγηση των πολύ πλούσιων.
THE LIFO TEAM