Νέο σκάνδαλο στους κόλπους της Ακαδημίας Νόμπελ- Αποχωρεί η Καταρίνα Φρόστενσον

Νέο σκάνδαλο στους κόλπους της Ακαδημίας Νόμπελ- Αποχωρεί η Καταρίνα Φρόστενσον Facebook Twitter
EPA
0

Σκάνδαλο ξέσπασε στους κόλπους της Σουηδικής Ακαδημίας που απονέμει το Βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας.

Η Ακαδημία ανακοίνωσε σήμερα, πως ένα από τα μέλη της θα αποχωρήσει καθώς έρευνα έδειξε ότι ήταν υπεύθυνη για τη διαρροή των ονομάτων των νικητών.

Η ποιήτρια Καταρίνα Φρόστενσον και ο φωτογράφος σύζυγός της Ζαν-Κλοντ Αρνό, ο οποίος φυλακίστηκε πέρυσι για βιασμό, βρέθηκαν στο επίκεντρο ενός σκανδάλου στη Σουηδική Ακαδημία το οποίο οδήγησε την τελευταία στην απόφαση να μην απονείμει το Βραβείο Λογοτεχνίας πέρυσι. Φέτος το βραβείο θα έχει δύο νικητές.

Η Ακαδημία ανέφερε ότι θα καταβάλει στην Φρόστενσον, η οποία αρνείται ότι παραβίασε τους κανόνες εμπιστευτικότητας, μηνιαία σύνταξη περίπου 1.400 δολαρίων ΗΠΑ και επίδομα ενοικίου, έπειτα από έναν διακανονισμό.

«Η Καταρίνα Φρόστενσον επιλέγει τώρα να φύγει από τη Σουηδική Ακαδημία», ανέφερε η ανακοίνωση.

Η Ακαδημία, που ιδρύθηκε τον 18ο αιώνα προκειμένου να διασφαλίσει την προστασία της σουηδικής γλώσσας, επιλέγει τον νικητή του Βραβείου Νόμπελ μόνο στο πεδίο της λογοτεχνίας. Τα βραβεία στους τομείς της επιστήμης, της ιατρικής και των οικονομικών επιλέγονται από άλλα σουηδικά ιδρύματα και το βραβείο ειρήνης από μια νορβηγική επιτροπή.

Πέρυσι, ο Αρνό, σύζυγος της Φρόστενσον, κρίθηκε ένοχος δύο κατηγοριών για βιασμό και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 2,5 ετών.

Ο Αρνό, που ήταν επικεφαλής ενός πολιτιστικού ινστιτούτου το οποίο είχε δοσοληψίες με την Ακαδημία, κατηγορείτο επίσης για διαρροή των ονομάτων των νικητών του βραβείου Νόμπελ σε πολλές περιπτώσεις τα οποία είχε μάθει από τη σύζυγό του. Ο ίδιος αρνείται την κατηγορία.

Πολλά μέλη της Ακαδημίας αποχώρησαν μετά το σκάνδαλο. Από τότε η Ακαδημία έχει διορίσει πολλά νέα μέλη και έχει συστήσει μια νέα επιτροπή για το βραβείο, με στόχο να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη του κοινού και να διατηρήσει το δικαίωμα να επιλέγει τους νικητές του πιο περίβλεπτου λογοτεχνικού βραβείου στον κόσμο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΛΙΒΑΝΟΣ ΙΣΡΑΗΛ ΧΑΜΕΝΕΙ

Διεθνή / Χαμενεΐ μετά τις νέες επιθέσεις Ιράν και ΗΠΑ: «Το σχέδιο του εχθρού είναι να δημιουργήσει διχασμούς για να αντισταθμίσει τις ήττες»

Εκτεταμένες επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο με νεκρούς - Προειδοποιήσεις της Τεχεράνης μετά τα «αμυντικά» χτυπήματα των ΗΠΑ και παρέμβαση Κάλας για «πολύ επικίνδυνη ζώνη»
THE LIFO TEAM
Piper Rockelle: Τι συμβαίνει όταν ένα παιδί του YouTube γίνεται 18 μπροστά σε εκατομμύρια θεατές;

Διεθνή / Piper Rockelle: Τι συμβαίνει όταν ένα παιδί του YouTube γίνεται 18 μπροστά σε εκατομμύρια θεατές;

Η Piper Rockelle μεγάλωσε ως παιδί-σταρ του YouTube, έγινε εμπορικό πρόσωπο πριν ενηλικιωθεί και τώρα βγάζει εκατομμύρια στο OnlyFans. Η ιστορία της δεν αφορά μόνο την ίδια, αλλά μια ολόκληρη μηχανή που έμαθε πρώτα να πουλά την παιδικότητα και μετά την ενηλικίωσή της.
THE LIFO TEAM
THE SIMPSONS ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΗΠΑ ΕΚΛΟΓΕΣ

Διεθνή / «The Simpsons»: Σεναριογράφος της σειράς φέρεται να θέτει υποψηφιότητα για τις αμερικανικές εκλογές του 2028

Ο Dan Greaney, βραβευμένος με Emmy, είχε γράψει το επεισόδιο, με τίτλο «Bart To The Future», το οποίο «προέβλεψε» την προεδρία του Τραμπ 16 χρόνια πριν αυτή γίνει πραγματικότητα
THE LIFO TEAM