Νέος πρόεδρος της Βραζιλίας ορκίστηκε ο Ζαΐχ Μπολσονάρου

Νέος πρόεδρος της Βραζιλίας ορκίστηκε ο Ζαΐχ Μπολσονάρου Facebook Twitter
EPA
0

Ο εθνικιστής Ζαΐχ Μπολσονάρου, 63 ετών, ορκίστηκε σήμερα νέος πρόεδρος της Βραζιλίας.

Η ορκωμοσία πραγματοποιήθηκε δύο μήνες μετά τη νίκη του στις εκλογές, με την υπόσχεση ότι θα καταπολεμήσει τη διαφθορά, το βίαιο έγκλημα και θα δώσει νέα ώθηση στην παραπαίουσα οικονομία της χώρας.

Ο πρώην λοχαγός του στρατού και για πολλά χρόνια γερουσιαστής, έχει δεσμευτεί ότι θα απομακρύνει ριζικά τη Βραζιλία από την πολιτική που ακολουθούσαν επί δεκαετίες η αριστερά και η κεντροδεξιά στη μεγαλύτερη χώρα της λατινικής Αμερικής.

Στις προθέσεις του Μπολσονάρου είναι επίσης η ανάπτυξη στενότερων δεσμών με τη Δύση και ιδίως με τις ΗΠΑ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εκπροσωπήθηκε στην ορκωμοσία από τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Μια ένδειξη αυτής της «διπλωματικής στροφής» είναι το γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος σχεδιάζει να μεταφέρει την πρεσβεία της Βραζιλίας στο Ισραήλ, από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ.

Ο Μπολσονάρου ορκίστηκε ότι «θα υπερασπίζεται και θα εφαρμόζει το Σύνταγμα» και ότι θα εργαστεί «για την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Βραζιλίας».

Τον ίδιο όρκο έδωσε και ο αντιπρόεδρος Χάμιλτον Μουράο.

Η αριστερά, και κυρίως το Κόμμα των Εργατών του πρώην προέδρου Λούλα, μποϊκοτάρισε την τελετή.

Χιλιάδες υποστηρικτές του Μπολσονάρου συγκεντρώθηκαν από νωρίς έξω από το μέγαρο Πλανάλτο για να δουν τον πρόεδρο να παραλαμβάνει από τα χέρια του προκατόχου του, Μισέλ Τέμερ, την προεδρική ταινία, το σύμβολο της προεδρίας.

Πολλοί κρατούσαν σημαίες της χώρας και είχαν βάψει τα πρόσωπά τους στα «εθνικά» χρώματα, κίτρινο και πράσινο.

Πριν ξεκινήσει η τελετή, ο Μπολσονάρου και η σύζυγός του διέσχισαν την Μπραζίλια μέσα σε μια ανοιχτή Rolls Royce, ενώ οι υποστηρικτές του τον επευφημούσαν επαναλαμβάνοντας ρυθμικά το προεκλογικό σύνθημά του: «Η Βραζιλία πάνω απ' όλα, ο Θεός πάνω απ' όλους».

Με την υποστήριξη των πιο συντηρητικών στρωμάτων της κοινωνίας, όπως των ευαγγελικών εκκλησιών, ο Μπολσονάρου σχεδιάζει να εμποδίσει τις προσπάθειες νομιμοποίησης των αμβλώσεων πέραν των σημερινών εξαιρέσεων αλλά και να αφαιρέσει το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης από τα σχολεία.

Έχει επίσης πει ότι θα αποσύρει τη Βραζιλία από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, μια δέσμευση που τρομάζει τους περιβαλλοντολόγους, όπως και τα σχέδιά του να κατασκευάσει υδροηλεκτρικά φράγματα στον Αμαζόνιο ή να εγκρίνει εξορύξεις στα εδάφη των ιθαγενών, των τελευταίων «φυλάκων» του μεγαλύτερου τροπικού δάσους του κόσμου.

Το ένα τρίτο των υπουργών της κυβέρνησής του είναι πρώην αξιωματικοί του στρατού, οι περισσότεροι μάλιστα ήταν συμφοιτητές του στη στρατιωτική ακαδημία της Βραζιλίας και είχαν στηρίξει τη στρατιωτική χούντα του 1964-85.

Στην ομιλία του ενώπιον του κοινοβουλίου, κατά την έναρξη της τελετής ορκωμοσίας, ο Μπολσονάρου κάλεσε τα μέλη του Κογκρέσου να τον βοηθήσουν για «να απελευθερώσει οριστικά» τη Βραζιλία «από τον ζυγό της διαφθοράς, της εγκληματικότητας, της οικονομικής ανευθυνότητας και της ιδεολογικής δουλείας».

«Θα εργαστώ ακούραστα ώστε η Βραζιλία να επιτύχει το πεπρωμένο της», είπε, δεσμευόμενος ότι «θα ενισχύσει τη δημοκρατία» στη χώρα του.

Συγχαρητήρια από τον Ντόναλντ Τραμπ 

Χρησιμοποιώντας το αγαπημένο του μέσο ο Αμερικανός πρόεδρος έστειλε συγχαρητήρια στον Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε πως ο Βραζιλιάνος πρόεδρος έκανε μια πολύ καλή ομιλία.

«Οι ΗΠΑ είναι μαζί σου», έγραψε χαρακτηριστικά. 

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters/DPA/Tass

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: Ο Υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων σταματήσει την γκρίνια και να παράξει

Διεθνή / Γερμανία: Ο υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων «να σταματήσει την γκρίνια και να παράξει»

Ο Μπόρις Πιστόριους ζητά από τη βιομηχανία όπλων να επιταχύνει την παραγωγή για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, καθώς η Γερμανία σχεδιάζει δαπάνες 162 δισ. ευρώ έως το 2029
LIFO NEWSROOM
H κλιματική κρίση «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου: Η Ευρώπη καίγεται - Οι πόλεις αντιδρούν

Διεθνή / H κλιματική κρίση «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου: Η Ευρώπη καίγεται - Οι πόλεις αντιδρούν

Καθώς η κλιματική αλλαγή «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου, πόλεις όπως Βαρκελώνη και Σεβίλλη αναπροσαρμόζονται με πράσινες λύσεις, σκίαστρα και σημεία ψύξης για τους κατοίκους
LIFO NEWSROOM
Το σχέδιο Νετανιάχου για τη Γάζα φτιάχνει «στρατόπεδο συγκέντρωσης» για Παλαιστινίους, λέει πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ

Διεθνή / Το σχέδιο Νετανιάχου για τη Γάζα: «Φτιάχνει στρατόπεδο συγκέντρωσης για Παλαιστινίους»

Ο πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Όλμερτ καταγγέλλει σχέδιο «εθνοκάθαρσης» της Γάζας, συγκρίνει τα σχέδια με ναζιστικά στρατόπεδα και καλεί τη διεθνή κοινότητα να επέμβει για να αποτραπούν εγκλήματα πολέμου
LIFO NEWSROOM
Η Ινδία λογοκρίνει την ταινία «Superman» - «Κόπηκαν» τα φιλιά με τη Λόις Λέιν

Διεθνή / Η Ινδία λογοκρίνει την ταινία «Superman» - «Κόπηκαν» τα φιλιά με τη Λόις Λέιν

Οι αλλαγές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, με τους επικριτές να υποστηρίζουν ότι ενώ τα συναινετικά φιλιά λογοκρίνονται, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στις σκηνές βίας ή σεξιστικής συμπεριφοράς
LIFO NEWSROOM
Η Γερμανίδα πεζοπόρος εξηγεί πώς επιβίωσε για 11 νύχτες στην αυστραλιανή ερημιά

Διεθνή / «Χτύπησα και χάθηκα»: Η Γερμανίδα πεζοπόρος εξηγεί πώς επιβίωσε για 11 νύχτες στην αυστραλιανή ερημιά

Η 26χρονη Γερμανίδα εντοπίστηκε 24 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου είχε αφήσει το όχημά της, εμφανώς εξαντλημένη, αφυδατωμένη και γεμάτη τσιμπήματα από κουνούπια
LIFO NEWSROOM