Συγκινητική έκκληση προς το Βρετανικό Μουσείο για την επιστροφή γλυπτού στο Νησί του Πάσχα

Συγκινητική έκκληση προς το Βρετανικό Μουσείο για την επιστροφή γλυπτού στο Νησί του Πάσχα Facebook Twitter
1

Την επιστροφή του αγάλματος Hoa Hakananai'a, στο Νησί του Πάσχα από το Βρετανικό Μουσείο ζήτησε η κυβερνήτης Tarita Alarcon Rapu μετά από συνάντηση που είχε με φορείς του μουσείου.


Η Κυβερνήτης απηύθυνε έκκληση εν μέσω δακρύων λέγοντας «Δώστε μας την ευκαιρία να γυρίσει στον τόπο του».


Το διάσημο 2,4 μέτρων και τεσσάρων τόνων γλυπτό που φιλοξενείται εδώ και 150 χρόνια στο Βρετανικό Μουσείο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πνευματικά μνημεία του νησιού της Χιλής.


Ο λατρευτικός μονόλιθος αποτελεί έναν από τους εκατοντάδες που είχαν ανακαλυφθεί στο νησί. Κάθε μία από αυτές τις λαξεμένες φιγούρες θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει θεοποιημένους προγόνους ή φυλετικούς ηγέτες.


«Η γιαγιά μου απεβίωσε στα 90 της και δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να δει τον πρόγονό της» είπε η Tarita Alarcon Rapu στους φορείς του μουσείου συνοδευόμενη από τον υπουργό εθνικής κληρονομιάς της Χιλής, Felipe Ward. «Πιστεύω ότι τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας αξίζουν την ευκαιρία να το αγγίξουν, να το δουν και να διδαχθούν από εκείνον» πρόσθεσε συγκινημένη. «Είμαστε ένα σώμα κι εσείς οι Βρετανοί έχετε την ψυχή μας».


Ο Hoa Hakananai'a, όπως είναι το όνομα του γλυπτού, μεταφέρθηκε από το νησί ως δώρο στην Βασίλισσα της Αγγλίας Βικτώρια το 1868 με την ιστορική φρεγάτα HMS Topaze.


Το Βρετανικό Μουσείο έχει έρθει αντιμέτωπο με πολλά αιτήματα από χώρες για τον ίδιο λόγο: Την επιστροφή ιστορικών μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς και αρχαιολογικών θησαυρών μεταξύ των οποίων και τα γλυπτά του Παρθενώνα.

Με πληροφορίες από την dailymail

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Διεθνή / Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλύπτει αν θα παραιτηθεί λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει- Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι φτωχοί και ο κομμουνισμός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Χλωμό το κόβω. Εδω δεν δεχονται να επιστρέψουν κλεμμενα κομμάτια που αποτελουν τμήμα του Παρθενώνα, θα δεχτουν καν να συζητήσουν να επιστραφεί ένα Μοάι από τα κοντά 1000 που υπάρχουν στο νησί, το οποίο μάλιστα αφαιρέθηκε απο ένα πρακτικά ερημωμένο νησί;