Προσπαθούσε να ρίξει ένα αντιφασιστικό μνημείο κι αυτό τον «εκδικήθηκε» πέφτοντας πάνω του

Προσπαθούσε να ρίξει ένα αντιφασιστικό μνημείο κι αυτό τον «εκδικήθηκε» πέφτοντας πάνω του Facebook Twitter
0

Κάταγμα στο πόδι υπέστη ένας άντρας από την Κροατία που προσπάθησε να γκρεμίσει ένα αντιφασιστικό μνημείο, σπρώχνοντάς το συνεχώς και με δύναμη με αποτέλεσμα αυτό να πέσει τελικά πάνω του. 

Ο 65χρονος είχε βάλει στόχο την προτομή του Rade Koncar, μιας πολύ γνωστής φιγούρας της αντίστασης στους Ναζί κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Η πτώση της προτομής πάνω στον άντρα ερμηνεύθηκε από πολλούς χρήστες στο Twitter ως «απόλυτη εκδίκηση», με το περιστατικό που σχολιάστηκε εκτενώς στα social media, ακόμη κι από πολιτικούς. 

«Ο Rade Koncar σπάει τα πόδια των φασιστών 76 χρόνια μετά την δολοφονία του», έγραψε ο κεντρώος πολιτικός Kreso Beljak. «Ένα έξυπνο μνημείο σπάει τα πόδια ενός φασιστή», σχολίασε κάποιος άλλος χρήστης. 


Νοσοκομείο της πόλης Σπλιτ, όπου συνέβη το περιστατικό, ανέφερε πως ο 65χρονος θα χρειαστεί να υποβληθεί σε επέμβαση στο πόδι του. 

Προσπαθούσε να ρίξει ένα αντιφασιστικό μνημείο κι αυτό τον «εκδικήθηκε» πέφτοντας πάνω του Facebook Twitter
Προσπαθούσε να ρίξει ένα αντιφασιστικό μνημείο κι αυτό τον «εκδικήθηκε» πέφτοντας πάνω του Facebook Twitter

Ο Rade Koncar ήταν ήρωας της γιουγκοσλαβικής αντίστασης, γνωστός για τον αγώνα του ενάντια στην φασιστική κυβέρνηση των Ούστασε, σύμμαχο του καθεστώτος του Αδόλφου Χίτλερ. Το 1942 αιχμαλωτίστηκε από τις ιταλικές δυνάμεις κι εκτελέστηκε σε ηλικία 31 ετών.

Οι Ούστασε δολοφόνησαν δεκάδες χιλιάδες Σέρβους, Εβραίους και Ρομά, καθώς και Κροάτες που αντιστέκονταν στο καθεστώς. 

Από την ανεξαρτησία της Κροατίας το 1991 μέχρι σήμερα δεκάδες αντιφασιστικά μνημεία έχουν βανδαλιστεί ή καταστραφεί. Οι επικριτές αναφέρουν πως οι αρχές κάνουν τα τυφλά μάτια στην ανάδυση της νοσταλγίας για τους Ούστασε. 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΜΑΤΣΑΔΟ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ

Διεθνή / Γιατί η Μαρία Κορίνα Ματσάδο ήταν ανάξια για το Νόμπελ Ειρήνης;

Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αντώνης Καραμπατζός, σχολιάζει την είδηση και τον συμβολισμό της παράδοσης του μεταλλίου του Νόμπελ Ειρήνης στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ: Ο Παλαιστίνιος ακτιβιστής Μαχμούντ Χαλίλ κινδυνεύει να συλληφθεί ξανά

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Παλαιστίνιος ακτιβιστής Μαχμούντ Χαλίλ κινδυνεύει να συλληφθεί ξανά

«Η πόρτα μπορεί να άνοιξε για πιθανή εκ νέου κράτηση στο μέλλον, αλλά αυτό δεν σταματά τη δέσμευσή μας στην Παλαιστίνη, στη Δικαιοσύνη και τη λογοδοσία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Χαλίλ
THE LIFO TEAM
Ισπανία:

Διεθνή / Ισπανία: Μετεωρολόγοι πέφτουν θύματα μίας αυξανόμενης «ρητορικής μίσους», αποκαλύπτει έρευνα

Η υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε ότι οι επιθέσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν την αντίληψη για τη μετεωρολογία και υποτιμούν το έργο των επιστημόνων
THE LIFO TEAM