Ισπανία: Πλήρης πρόσβαση στο σύστημα υγείας για μετανάστες χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα

Ισπανία: Πλήρης πρόσβαση στο σύστημα υγείας για μετανάστες χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα Facebook Twitter
EPA
0

Το ισπανικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα το διάταγμα της κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ, με το οποίο οι μετανάστες που δεν έχουν στην κατοχή τους νόμιμα έγγραφα, θα έχουν πλήρη πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας.


Με ψήφους 177 υπέρ, 133 κατά και 31 αποχές, οι βουλευτές επικύρωσαν το μέτρο που είχαν ανακοινώσει οι Σοσιαλιστές λίγες ημέρες αφότου ανέλαβαν την κυβέρνηση, την 1η Ιουνίου.

Το 2012 η κυβέρνηση του συντηρητικού Μαριάνο Ραχόι, του προκατόχου του Σάντσεθ που ανατράπηκε με πρόταση μομφής, είχε περιορίσει την πρόσβαση των μεταναστών στο σύστημα υγείας, στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας που λάμβανε τότε για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση.


Η ετερόκλητη συμμαχία των αριστερών, αυτονομιστικών και εθνικιστικών κομμάτων που στηρίζει τον Σάντσεθ ψήφισε υπέρ της πρότασης ενώ το Λαϊκό Κόμμα την καταψήφισε και το φιλελεύθερο Ciudadanos απείχε.


«Η υγεία δεν γνωρίζει σύνορα, ταυτότητες, άδειες εργασίας ή παραμονής» δήλωσε η υπουργός Υγείας Κάρμεν Μοντόν στην ομιλία της στο κοινοβούλιο. Από την άλλη, η βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος Τερέσα Ανγκούλο κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ανοίγει διάπλατα τις πόρτες στον τουρισμό υγείας».


Το κοινοβούλιο ενέκρινε επίσης την πρόσληψη περισσότερων από 300 δημοσίων υπαλλήλων που θα αναλάβουν να χειριστούν το πρόβλημα των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο. Φέτος η Ισπανία έγινε η κύρια πύλη εισόδου μεταναστών στην Ευρώπη, με 33.000 αφίξεις από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Διεθνή / Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλύπτει αν θα παραιτηθεί λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει- Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι φτωχοί και ο κομμουνισμός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ