Ξύπνησε η Αίτνα - Σε επιφυλακή οι αρχές

Ξύπνησε η Αίτνα - Σε επιφυλακή οι αρχές Facebook Twitter
0

Η Αίτνα, το ενεργό ηφαίστειο στο νησί της Σικελίας ξύπνησε τη νύχτα, εκτοξεύοντας τέφρα και λάβα σε ύψος 50 μέτρων στον ουρανό. Ωστόσο, οι αρχές δεν διέταξαν να εκκενωθούν κάποια κοντινά χωριά.

Λίγους μήνες μετά την τελευταία έκρηξή της, η Αίτνα άρχισε να εκβάλλει κομμάτια λάβας από τον κρατήρα της. Οι φωτογραφίες δείχνουν  μάγμα να χύνεται από τις πλαγιές του ηφαιστείου.

Η αύξηση της ηφαιστειακής δραστηριότητας εντοπίστηκε  τον Ιούλιο, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής της Ιταλίας και οι εκρήξεις ξεκίνησαν την Πέμπτη.

Δεν έχουν εκδοθεί εντολές εκκένωσης για τις πόλεις στις πλαγιές του ηφαιστείου και οι πτήσεις προς το κοντινό αεροδρόμιο της Κατάνια συνεχίζονται χωρίς διακοπή.

Ωστόσο οι αρχές είναι σε επιφυλακή και οι ειδικοί παρακολουθούν στενά τη δραστηριότητα του ηφαιστείου αν και δεν εκφράζεται ανησυχία.

Η Αίτνα, ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο, σχηματίστηκε περίπου 500.000 χρόνια και δίνει μικρές εκρήξεις κάθε λίγους μήνες.

Είναι δημοφιλής προορισμός για τους πεζοπόρους και οι πλαγιές του είναι επίσης γεμάτες αγροκτήματα που εκμεταλλεύονται  τα οφέλη από το γόνιμο ηφαιστειακό έδαφος. Το 2013, η Αίτνα προστέθηκε στον κατάλογο των τόπων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΖΕΣΤΗ ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΓΑΛΛΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Διεθνή / Ακραία ζέστη σε Γαλλία, Ισπανία και Βρετανία με νέα ρεκόρ για τον Μάιο

Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες προειδοποιούν ότι το κύμα θερμότητας θα συνεχιστεί για αρκετές ακόμη ημέρες, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν έως και κατά 13 βαθμούς τα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή
THE LIFO TEAM
Γκάμπορ Ματέ: «Τα smartphones είναι σχεδιασμένα να ανεβάζουν την ντοπαμίνη, όπως η κοκαΐνη»

Διεθνή / Γκάμπορ Ματέ: «Τα smartphones είναι σχεδιασμένα να ανεβάζουν την ντοπαμίνη, όπως η κοκαΐνη»

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του για τον εθισμό, ο Γκάμπορ Ματέ μιλά για το τραύμα, την αποτυχία του πολέμου κατά των ναρκωτικών, τις «αξιοσέβαστες» δικές του εξαρτήσεις και τα κινητά που, όπως λέει, λειτουργούν πάνω στα ίδια κυκλώματα ανταμοιβής του εγκεφάλου.
THE LIFO TEAM
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Διεθνή / Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Στην πρώτη του εγκύκλιο, Magnifica humanitas, ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ προειδοποιεί για την εξουσία των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης, ζητά ισχυρούς κανόνες και συνδέει την AI με την εργασία, τον πόλεμο, την ανισότητα και την ίδια την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
THE LIFO TEAM