Εκτεθειμένοι σε κίνδυνο οι εργάτες στη Φουκουσιμα, λέει ο ΟΗΕ

Εκτεθειμένοι σε κίνδυνο οι εργάτες στη Φουκουσιμα, λέει ο ΟΗΕ Facebook Twitter
EPA
1

Oι εργάτες που δουλεύουν στην επιχείρηση απολύμανσης του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα αντιμετωπίζουν κινδύνους για την υγεία τους, αναφέρουν ανεξάρτητοι ειδικοί του ΟΗΕ. 

Δεκάδες χιλιάδες εργάτες, ανάμεσα τους πολλοί μετανάστες και άστεγοι, ίσως έχουν παραπλανηθεί για τους κινδύνους έκθεσης στη ραδιενέργεια. 

Σύμφωνα με τους ερευνητές του ΟΗΕ οι εργάτες αποδέχονται επικίνδυνες συνθήκες εργασίας και ανελλιπή εκπαίδευση, καθώς αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. «Ανησυχούμε για τις επιπτώσεις στη σωματική και την ψυχική τους υγεία» αναφέρουν. 

Ο ΟΗΕ ανησυχεί πως η πρακτική των μεγάλων εργολάβων που έχουν αναλάβει την απολύμανση να «σπάνε» το έργο σε μικρές υπεργολαβίες, τις οποίες έχουν αναλάβει άπειροι εργολάβο, έχει δημιουργήσει συνθήκες για «την εκμετάλλευση και την καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργατών.

Υπάρχουν μυριάδες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε εργάτες που έχουν την τραγική επιλογή μεταξύ εισοδήματος και υγείας. Η μοίρα τους είναι αόρατη στους καταναλωτές και τους υπεύθυνους πολιτικούς, που έχουν τη δύναμη να το αλλάξουν αυτό», λένε οι ειδικοί. 

Ο ΟΗΕ καλεί την ιαπωνική κυβέρνηση να τους προστατέψει.

Το εργοστάσιο της Φουκουσίμα, στη διαδικασία απολύμανσης του οποίου συνολικά έχουν εργαστεί περίπου 100.000 άνθρωποι, καταστράφηκε μετά τον σεισμό και το τσουνάμι του 2011.

Πρόκειται για το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία από την εποχή του Τσερνομπίλ. 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ