Ταϊλάνδη: Δεν θα γίνει διάσωση απόψε - Τα παιδιά παραμένουν παγιδευμένα στα έγκατα της γης

Ταϊλάνδη: Δεν θα γίνει διάσωση απόψε - Τα παιδιά παραμένουν παγιδευμένα στα έγκατα της γης Facebook Twitter
1

Όλα τα βλέμματα στρέφονται στην Ταϊλάνδη καθώς αναμένεται να ξεκινήσει η κρίσιμη επιχείρηση διάσωσης των 12 παιδιών και του προπονητή τους που βρίσκονται παγιδευμένοι σε σπήλαιο στην επαρχία Τσιανγκ Ράι.

Νωρίτερα είχε διαρρεύσει πως η απόφαση πάρθηκε και σε λίγες ώρες οι διασώστες θα άρχιζαν την κατάβασή τους στα έγκατα της γης, για να επιστρέψουν με τα παιδιά.

Όμως αυτό δεν θα γίνει τελικά!

Η επιχείρηση είναι εξαιρετικά δύσκολη και μάλλον δεν έχει σχεδιαστεί όπως θα έπρεπε, αλλά ο χρόνος πιέζει και αν μέχρι αύριο δεν υπάρξει εξέλιξη, τότε το μέλλον των παγιδευμένων είναι ακόμη πιο αβέβαιο.

Το ήδη πλημμυρισμένο σπήλαιο αναμένεται να γεμίσει και πάλι με νερό την Κυριακή καθώς προβλέπεται ισχυρή βροχόπτωση. Το οξυγόνο στην σπηλιά δεν επαρκεί για να μείνουν εκεί για μεγάλο διάστημα τα παιδιά.

Ταϊλάνδη: Δεν θα γίνει διάσωση απόψε - Τα παιδιά παραμένουν παγιδευμένα στα έγκατα της γης Facebook Twitter
Μαθητές σε σχολείο της Ταϊλάνδης προσεύχονται για τη σωτηρία των παιδιών

Οι ώρες είναι δραματικές και η αγωνία κορυφώνεται καθώς όλοι προσεύχονται και ελπίζουν να υπάρξει αίσιο τέλος.

Το σχέδιο θέλει η διάσωση να γίνει από το μπροστινό σημείο εισόδου της σπηλιάς, εκεί από όπου εισήλθαν τα παιδιά.

Πριν από λίγο δόθηκε συνέντευξη Τύπου στο επιχειρησιακό κέντρο που έχει στηθεί στην περιοχή και αναφέρθηκε πως τα παιδιά έχουν ήδη μάθει να καταδύονται, αλλά αργότερα είπε πως δεν είναι σε θέση να το κάνουν τώρα, τουλάχιστον ακόμη. Ωστόσο έγινε γνωστό πως είναι σε θέση να περπατήσουν.

Όμως δεν δόθηκε κανένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ξεκινήσει η επιχείρηση και ο κυβερνήτης δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Είπε πως ένας δύτης που επέστρεψε από το σημείο πριν λίγες ώρες ανέφερε ότι όλα τα παιδιά και ο προπονητής είναι καλά στη υγεία τους αλλά τόνισε πως ο λόγος που δεν μπορεί να πει ότι η διάσωση ξεκινά τώρα είναι γιατί θέλει να ελαχιστοποιηθεί κάθε κίνδυνος.

Παράλληλα επιβεβαιώθηκε και η είδηση πως ο Έλον Μασκ έχει κληθεί να βοηθήσει.

Ταϊλάνδη: Δεν θα γίνει διάσωση απόψε - Τα παιδιά παραμένουν παγιδευμένα στα έγκατα της γης Facebook Twitter
Μια μητέρα προσεύχεται για το γιο της που είναι ανάμεσα στα παγιδευμένα παιδιά

Ένα πρώην στέλεχος των Ειδικών Δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης έχασε τη ζωή του σήμερα στο σπήλαιο.

Ο Σαμάρν Πουνάν, πρώην μέλος της ομάδας SEAL, συμμετείχε στις προσπάθειες διάσωσης των παιδιών και του προπονητή τους και πέθανε έχοντας ολοκληρώσει μια επιχείρηση με σκοπό να τοποθετηθούν φιάλες οξυγόνου κατά μήκος μιας πιθανής οδού διαφυγής και να εφοδιαστούν τα παγιδευμένα παιδιά με φιάλες οξυγόνου.

Αφού παρέδωσε το οξυγόνο, στον δρόμο της επιστροφής δεν είχε πλέον αρκετό οξυγόνο. Έχασε τις αισθήσεις του στον δρόμο της επιστροφής κι ένας συνάδελφός του δύτης προσπάθησε να τον βοηθήσει και τον έφερε πίσω.

Τα σωστικά συνεργεία σήμερα προσπάθησαν με τη βοήθεια αντλιών να μειώσουν το επίπεδο του νερού μέσα στο σπήλαιο, ώστε τα παιδιά να μην χρειάζεται να κάνουν κατάδυση ή εάν χρειαστεί, αυτή να είναι μικρής διάρκειας.

Για την ώρα, χρειάζονται ένδεκα ώρες σε εκπαιδευμένους, έμπειρους δύτες για να ολοκληρώσουν τη διαδρομή ως τα παγιδευμένα παιδιά και πίσω: έξι ώρες για να πάνε, πέντε για να γυρίσουν, λόγω των ρευμάτων.

Καλούνται να διανύουν πολλά χιλιόμετρα, μέσα σε ανώμαλες στοές, με πολλά δύσκολα υποβρύχια περάσματα.

Νωρίτερα, ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τις αρχές της Ταϊλάνδης και πως έχει στείλει μια ομάδα μηχανικών της εταιρίας The Boring Company, η οποία μαζί με άλλους της SpaceX θα βοηθήσουν στην επιχείρηση.


Αν τα αγόρια βγουν εγκαίρως, ο πρόεδρος της FIFA έχει ανακοινώσει πως θα τα προσκαλέσει να παρακολουθήσουν από κοντά τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Μόσχα.

Ταϊλάνδη: Δεν θα γίνει διάσωση απόψε - Τα παιδιά παραμένουν παγιδευμένα στα έγκατα της γης Facebook Twitter
Ασκήσεις για την αποστολή διάσωσης

Εξετάζουν τη διάνοιξη κάθετων φρεατίων για να φτάσουν στα παγιδευμένα αγόρια 

 

Το Reuters μετέδωσε πως ομάδες διασωστών προσπαθούν να διασχίσουν την πυκνή ζούγκλα της Ταϊλάνδης, αναζητώντας μια εναλλακτική, κάθετη δίοδο για να βγάλουν τα 12 αγόρια και τον προπονητή τους από το πλημμυρισμένο σπήλαιο.

Τα συνεργεία αυτά εργάζονται πυρετωδώς στην κορυφή του λόφου πάνω από το σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ, καθώς οι μετεωρολόγοι προβλέπουν νέες βροχοπτώσεις στην περιοχή, μια πιθανότητα που απειλεί το βασικό σχέδιο διάσωσης των αγοριών μέσω των στενών σηράγγων που οδηγούν στην είσοδο.

«Θέλουμε να βρούμε έναν κάθετο δρόμο. Πιστεύω ότι είμαστε κοντά», είπε ο Τάνες Γουιρασίρι, ο πρόεδρος του Ινσιτούτου Μηχανικών της Ταϊλάνδης, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters από έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό για εθελοντές και δημοσιογράφους, κοντά στη σπηλιά.

Ελικόπτερα πετούν πάνω από την πυκνή ζούγκλα, στους καταπράσινους λόφους, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν από αέρος μια πιθανή εναλλακτική δίοδο.

Η επιχείρηση διάσωσης, μετά τον εντοπισμό των αγοριών την Δευτέρα, επικεντρώνεται προς το παρόν στην απάντληση των νερών από το σπήλαιο. 

Οι μηχανικοί του Τάνες συνεργάζονται με τον στρατό, εξερευνώντας μια περιοχή που πιστεύουν ότι απέχει μερικές εκατοντάδες μέτρα από το πίσω τμήμα του σπηλαίου και τρυπούν τους μαλακούς ασβεστολιθικούς βράχους για να πλησιάσουν όσο περισσότερο μπορούν στα παιδιά. «Αρχικά θεωρούσαμε ότι θα ήταν ένας τρόπος για να μεταφέρουμε εφόδια στους παγιδευμένους από το πίσω μέρος του σπηλαίου αλλά τώρα μπορεί να αποδειχτεί πολύ σημαντικότερος», είπε ο Τάνες.

Μια ομάδα κατέβηκε την Πέμπτη σε βάθος 300 μέτρων μέσω ενός φρεατίου στον λόφο, μέχρι που έφτασε σε αδιέξοδο: η δίοδος δεν συνδεόταν με το σπήλαιο. Περίπου 200 άνθρωποι εξερευνούν τον λόφο ψάχνοντας κάποιο άλλο φυσικό φρέαρ.

Το σημείο όπου έχουν καταφύγει τα παιδιά απέχει περίπου 4 χιλιόμετρα από την είσοδο του σπηλαίου και το τελευταίο 1,7 χιλιόμετρο αυτής της διαδρομής βρίσκεται εντελώς κάτω από το νερό.

Εκφράζονται φόβοι ότι με τη διάνοιξη μιας κάθετης διόδου τμήματα του σπηλαίου μπορεί να καταρρεύσουν πάνω στα αγόρια ή να κλείσουν εντελώς τα περάσματα, εγκλωβίζοντάς τα μέσα.

Οι συγγενείς των αγοριών πάντως, που παραμένουν στην είσοδο της σπηλιάς όλες αυτές τις ημέρες, δηλώνουν ότι το μόνο που πράγμα που θέλουν είναι να βρεθεί η ασφαλέστερη λύση για τα παιδιά τους.

Το βίντεο δείχνει πόσο δύσκολες είναι οι συνθήκες μετακίνησης στο διάδρομο σωτηρίας μέσα στο δαιδαλώδες σπήλαιο:

 
Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Πόσο σκληρό να ξέρεις ότι ΙΣΩΣ μπορεί να γίνει κάτι αλλά τα χέρια σου να είναι δεμένα. Μακάρι να πάνε όλα καλά και να πω ότι είναι άξιοι θαυμασμού όσοι βοηθάνε. Θα μου πείτε ότι τα μπράβο του καναπέ, δεν λένε τίποτα και θα έχετε δίκιο.