Το αμερικανικό αεροναυπηγικό γκρουπ Boeing εξασφάλισε παραγγελία 160 αεροσκαφών από την Qatar Airways, σε μια συμφωνία που παρουσιάστηκε ως η μεγαλύτερη στα χρονικά της εταιρείας. Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο της επίσκεψης του Ντόναλντ Τραμπ στο Κατάρ, συνοδευόμενης από μπαράζ αμερικανο-αραβικών εμπορικών συμφωνιών.
Η Qatar Airways, η κρατική αεροπορική εταιρεία του Κατάρ με έδρα τη Ντόχα, υπέγραψε συμφωνία για την προμήθεια 160 αεροσκαφών από τη Boeing, σύμφωνα με δήλωση του Λευκού Οίκου. Πρόκειται, κατά την αμερικανική προεδρία, για τη μεγαλύτερη παραγγελία που έχει καταγράψει ποτέ ο κατασκευαστής από πελάτη.
Η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του Ντόναλντ Τραμπ στη Ντόχα, στο πλαίσιο τετραήμερης περιοδείας του στις χώρες του Κόλπου. Η συμφωνία εντάσσεται σε ευρύτερο πλαίσιο διμερών συνεργασιών μεταξύ ΗΠΑ και κρατών του Περσικού Κόλπου, στους τομείς της άμυνας, της αεροναυπηγικής, των υποδομών και της τεχνολογίας. Μόλις μία ημέρα νωρίτερα, το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας είχε ανακοινώσει παραγγελία Boeing ύψους 4,8 δισ. δολαρίων.
Στην τελετή υπογραφής παρευρέθηκαν ο διευθύνων σύμβουλος της Boeing, Κέλι Όρτμπεργκ, και η επικεφαλής του τμήματος εμπορικών αεροσκαφών της εταιρείας, Στέφανι Πόουπ, πλάι στον Τραμπ και στον Εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι. Ο Όρτμπεργκ συνόδευσε επίσης τον Αμερικανό πρόεδρο στη Σαουδική Αραβία, ως μέλος μεγάλης αποστολής επιχειρηματιών.
Η Qatar Airways διατηρεί ήδη στενή εμπορική σχέση με τη Boeing, παρότι στον στόλο της περιλαμβάνει επίσης μεγάλο αριθμό αεροσκαφών της Airbus SE. Η νέα παραγγελία ενισχύει τη θέση της Boeing σε μια περίοδο που η εταιρεία έχει βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής κριτικής του Τραμπ, ιδίως για τις καθυστερήσεις στα νέα προεδρικά αεροσκάφη Air Force One.
Μετά την πανδημία, η παγκόσμια ζήτηση για ευρείας ατράκτου αεροσκάφη έχει αυξηθεί, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες επιχειρούν να ανανεώσουν τους στόλους τους ενόψει της ανάκαμψης των διεθνών δρομολογίων. Η ανταγωνίστρια Emirates είχε παραγγείλει περισσότερα από 100 αεροσκάφη Boeing στην τελευταία Dubai Air Show του 2023, ενώ και η Air India και η British Airways προχώρησαν σε παραγγελίες μακρινών αποστάσεων.
Παράλληλα, η Qatar Airways εξετάζει και την απόκτηση μικρότερου αριθμού Airbus A350, σύμφωνα με προηγούμενο ρεπορτάζ του Bloomberg, με πιθανή ανακοίνωση στο επικείμενο Paris Air Show.
Σήμερα, ο στόλος της Qatar Airways αριθμεί περισσότερα από 200 στενού και ευρέως ατράκτου αεροσκάφη και από τους δύο μεγάλους κατασκευαστές. Περιλαμβάνει πάνω από 50 Boeing 777 – ένα μοντέλο ευρείας χρήσης διεθνώς, το οποίο ωστόσο θεωρείται πλέον παρωχημένο και βρίσκεται σε διαδικασία σταδιακής απόσυρσης από πολλές αεροπορικές εταιρείες.
Με πληροφορίες από Bloomberg