Οι Ουκρανοί πρόσφυγες στην Πολωνία καταγγέλλουν επιθέσεις -ιδίως λεκτικές- εις βάρος τους, καθώς έρχονται αντιμέτωποι με την κλιμακούμενη δημιουργία ενός αντιουκρανικού κλίματος, το οποίο φαίνεται να ενισχύεται εν μέσω πολιτικής πόλωσης και της προεκλογικής περιόδου στη χώρα.
Παρά το αρχικό κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης που εκδηλώθηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πολλοί Ουκρανοί σήμερα καταγγέλλουν ξενοφοβικές -και συχνά εχθρικές- συμπεριφορές στην καθημερινή τους ζωή.
Η Σβιτλάνα, μια μητέρα από την Ουκρανία που ζει στην Πολωνία, λέει στο BBC, ότι η κόρη της λάτρευε το σχολείο της στην Πολωνία. Τα πράγματα όμως άλλαξαν απότομα για εκείνη.
«Ακόμη και όταν μετακομίσαμε σε άλλη περιοχή, δεν ήθελε να αλλάξει σχολείο», περιγράφει η 31χρονη Ουκρανή μητέρα. «Της άρεσε τόσο πολύ. Δεν υπήρχε καθόλου bullying».
Πλέον, η ατμόσφαιρα στο σχολείο -και γενικά στην Πολωνία- έχει αλλάξει. «Πριν από δύο εβδομάδες, ήρθε σπίτι και είπε: "Ένα αγόρι μου είπε σήμερα "Γύρνα πίσω στην Ουκρανία". Έμεινα άναυδη» καταγγέλλει η μητέρα από την Ουκρανία και δεν είναι η μόνη.
Η Σβιτλάνα, είναι μόνο μία από τους δεκάδες Ουκρανές που ζουν στην Πολωνία και δήλωσαν στο BBC ότι το αντιουκρανικό κλίμα έχει αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες.
«Φώναζαν "Πύραυλος! Πέστε κάτω!" και γελούσαν»
Πολλοί από εκείνους έγιναν στόχος προσβολών στα μέσα μαζικής μεταφοράς, εκφοβισμού στα σχολεία και ξενοφοβικού περιεχομένου στο διαδίκτυο εν μέσω της πολωτικής προεκλογικής περιόδου στην Πολωνία.
Την επόμενη μέρα από το περιστατικό με το σχόλιο, η κακοποίηση με θύμα την κόρη της Σβιτλάνα έγινε ακόμη πιο δύσκολη να τη διαχειριστεί το μικρό κορίτσι.
«Κορίτσια από την πάνω τάξη άρχισαν να παραπονιούνται που μιλούσε ουκρανικά. Μετά έκαναν πως πέφτουν στο έδαφος φωνάζοντας "Πύραυλος! Πέστε κάτω!" και γελούσαν», λέει η Σβιτλάνα. «Ήρθε σπίτι κλαίγοντας», θυμάται.
Μερικές ημέρες πριν, ένας ρωσικός πύραυλος είχε χτυπήσει την πόλη από όπου κατάγεται η Σβιτλάνα στην Ουκρανία, σκοτώνοντας δεκάδες αμάχους, ανάμεσά τους και παιδιά.
«Η Σβιτλάνα -αυτό δεν είναι το πραγματικό της όνομα, καθώς φοβάται για αντίποινα- δεν ήθελε να ταυτοποιηθεί. Μας έδειξε στιγμιότυπα συνομιλιών με προσωπικό του σχολείου, όπου διαμαρτύρεται για τη μεταχείριση της κόρης της» γράφει το BBC.
«Στη δουλειά, πολλοί λένε ότι οι Ουκρανοί έρχονται εδώ και συμπεριφέρονται άσχημα. Και οι Ουκρανοί φίλοι μου λένε ότι θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους γιατί οι Πολωνοί δεν μας δέχονται. Είναι τρομακτικό να ζεις εδώ τώρα».
Όπως προκύπτει από κυβερνητικά στοιχεία, τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια Ουκρανοί ζουν στην Πολωνία, αποτελώντας σχεδόν το 7% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.
Όταν ξεκίνησε η πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, υπήρξε ένα κύμα συμπόνιας από τους Πολωνούς που αγκάλιασαν τον πληττόμενο από τον πόλεμο λαό. «Ήταν συγκλονιστικό. Κάθε μέρα οι άνθρωποι τηλεφωνούσαν και ρωτούσαν: 'Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε;'» λέει η ακτιβίστρια Νατάλια Παντσένκο, επικεφαλής του ιδρύματος «Στεκόμαστε με την Ουκρανία» που εδρεύει στη Βαρσοβία.
Με πληροφορίες από BBC