Πληθυσμός αφρικανικού χαμαιλέοντα στην παραλία της Καλόγριας στην Αχαΐα

Πληθυσμός αφρικανικού χαμαιλέοντα στην παραλία της Καλόγριας στην Αχαΐα Facebook Twitter
Αφρικανικός χαμαιλέοντας στην παραλία Καλόγριας, στην Πελοπόννησο / Φωτογραφία: Απόστολος Χριστόπουλος
0

Η παρουσία του αφρικανικού χαμαιλέοντα (Chamaeleo africanus) επιβεβαιώθηκε πρόσφατα στην παραθαλάσσια περιοχή της παραλίας Καλόγριας, στη βορειοανατολική Πελοπόννησο, όπως ανακοίνωσε ο ΟΦΥΠΕΚΑ.

Οι αφρικανικοί χαμαιλέοντες, συγκεκριμένα, εντοπίζονται εντός της προστατευόμενης ζώνης «Λάμια και Δάσος Στροφυλιάς» (GR2320001), σηματοδοτώντας μια σημαντική εξέλιξη για τη βιοποικιλότητα της χώρας, εξηγεί ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).

Αφρικανικοί χαμαιλέοντες: Εντοπίστηκαν δύο νεογέννητα από φοιτητές του ΕΚΠΑ

Τα νέα δεδομένα προέκυψαν στις αρχές Μαΐου, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής εκδρομής φοιτητών του Τμήματος Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κατά την οποία εντοπίστηκαν δύο νεογέννητα άτομα του είδους.

«Έντεκα χρόνια μετά από την προηγούμενη καταγραφή, μπορούμε πλέον επιβεβαιωμένα να μιλάμε για την ύπαρξη πληθυσμού στην περιοχή. Θα πρέπει στη συνέχεια να προχωρήσουμε σε σχετικές έρευνες για να εξετάσουμε την πληθυσμιακή πυκνότητα, καθώς και τα δημογραφικά του στοιχεία», δήλωσε ο καθηγητής Ζωικής Ποικιλότητας του ΕΚΠΑ και μέλος του Δ.Σ. του ΟΦΥΠΕΚΑ, Παναγιώτης Παφίλης.

Πληθυσμός αφρικανικού χαμαιλέοντα στην παραλία της Καλόγριας στην Αχαΐα Facebook Twitter
Αφρικανικός χαμαιλέοντας στην παραλία Καλόγριας, στην Πελοπόννησο / Φωτογραφία: Απόστολος Χριστόπουλος

Αφρικανικοί χαμαιλέοντες: Από τη λιμνοθάλασσα Γιάλοβας στο Δάσος Στροφυλιάς

Ο αφρικανικός χαμαιλέοντας αποτελεί είδος της υποσαχάριας Αφρικής, με φυσική εξάπλωση κατά μήκος του ποταμού Νείλου έως το Δέλτα του. Στην Ευρώπη, ο μοναδικός καταγεγραμμένος πληθυσμός εντοπίζεται στη λιμνοθάλασσα Γιάλοβας στην Πύλο, όπου ανακαλύφθηκε το 1997. Θεωρείται ότι εισήχθη στην Ελλάδα ήδη από την αρχαιότητα.

Το 2014 είχαν καταγραφεί τρία νεογέννητα άτομα σε παραλία της βορειοδυτικής Πελοποννήσου, χωρίς όμως περαιτέρω ενδείξεις για εγκατεστημένο πληθυσμό. Η φετινή ανακάλυψη, ωστόσο, ενισχύει την άποψη ότι το είδος έχει δημιουργήσει βιώσιμο πληθυσμό και σε άλλη περιοχή της Πελοποννήσου.

Το είδος έχει συνολικό μήκος περίπου 30 εκατοστών (14 εκατ. σώμα και 16 εκατ. ουρά), με χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα και δύο σειρές λευκών ή μαύρων κηλίδων στα πλευρά. Ο αφρικανικός χαμαιλέοντας είναι πασίγνωστος για την ικανότητά του να αλλάζει χρώμα, όχι όμως για λόγους παραλλαγής, όπως συχνά πιστεύεται, αλλά για θερμορρύθμιση, φυσιολογικές λειτουργίες και κοινωνική επικοινωνία.

Μέσω των χρωματικών του μεταβολών στέλνει μηνύματα σε άλλα άτομα του είδους του, γεγονός που καθιστά την αλλαγή χρώματος εργαλείο έκφρασης και αλληλεπίδρασης, πέρα από τα ζητήματα επιβίωσης.

Ο αφρικανικός χαμαιλέοντας συγκαταλέγεται στα κινδυνεύοντα είδη 

Στη χώρα μας, ο αφρικανικός χαμαιλέοντας συγκαταλέγεται στα κινδυνεύοντα είδη (EN), σύμφωνα με τον Κόκκινο Κατάλογο της Ελλάδας, με τον συνολικό πληθυσμό να εκτιμάται σε μόλις 350 άτομα.

Οι βασικές απειλές για την επιβίωσή του περιλαμβάνουν:

  • Καταστροφή ενδιαιτημάτων λόγω εντατικής γεωργίας και τουριστικής ανάπτυξης,
  • Τροχαία ατυχήματα, καθώς συχνά διασχίζει δρόμους κοντά σε παραλιακές περιοχές,
  • Παράνομη συλλογή για εμπόριο ή κατοχή ως κατοικίδιο.

Η επιβεβαίωση πληθυσμού σε νέα περιοχή ενισχύει την ανάγκη για στοχευμένα μέτρα προστασίας και διαχείρισης, όπως και για περαιτέρω επιστημονική έρευνα, με στόχο τη διατήρηση του χαμαιλέοντα στην ελληνική φύση.

 
 


 

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι 25 πιο εντυπωσιακοί κήποι του κόσμου, σύμφωνα με τους New York Times

Περιβάλλον / Οι 25 πιο εντυπωσιακοί κήποι του κόσμου, σύμφωνα με τους New York Times

Από απόκοσμα τοπία μέχρι εγκαταλελειμμένα κτήματα και παλιές σιδηροδρομικές γραμμές, η φύση και η τέχνη συνυπάρχουν αρμονικά σε κήπους από κάθε γωνιά του κόσμου που ξεπερνούν τη φαντασία.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Ο σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο πιστεύει πως η νέα ταινία του θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο στην προστασία του πλανήτη

Περιβάλλον / Ντέιβιντ Ατένμπορο: «Μετά από 100 χρόνια στον πλανήτη, το πιο σημαντικό μέρος βρίσκεται στη θάλασσα»

Ο σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο παρουσιάζει τη νέα του ταινία Ocean η οποία υποστηρίζει ότι ο ωκεανός αποτελεί τον μεγαλύτερο σύμμαχο της ανθρωπότητας απέναντι στην κλιματική καταστροφή
LIFO NEWSROOM