Συνάντηση Τραμπ - Τζολάνι στη Σαουδική Αραβία: Άρση κυρώσεων κατά της Συρίας

Συνάντηση Τραμπ - Τζολάνι στη Σαουδική Αραβία: Άρση κυρώσεων κατά της Συρίας Facebook Twitter
0

Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, συναντήθηκε με τον νέο πρόεδρο της Συρίας, Άχμεντ αλ-Σαράα - πρώην αλ Τζολάνι - κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Σαουδική Αραβία, αφού προηγουμένως ανακοίνωσε την πρόθεσή του να άρει τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Συρία από το 2011.

Παρά τις έντονες ανησυχίες που εκφράστηκαν εντός κύκλων της αμερικανικής κυβέρνησης για τους πρώην δεσμούς του συριακού καθεστώτος με την Αλ Κάιντα, ο Τραμπ προχώρησε στην εξαγγελία της άρσης των κυρώσεων, δηλώνοντας την Τρίτη στο Ριάντ ότι η νέα συριακή κυβέρνηση αξίζει μια ευκαιρία σταθερότητας και ειρήνης. Ο Άχμεντ αλ-Σαράα, πρώην ηγέτης ανταρτών, είχε περάσει χρόνια κρατούμενος από τις αμερικανικές δυνάμεις μετά τη σύλληψή του στο Ιράκ.

Ηγετική υποστήριξη στη συνάντηση με τον αλ-Σαράα

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ αποδέχθηκε πρόταση για συνάντηση με τον αλ-Σαράα πριν ολοκληρώσει την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία και αναχωρήσει για το Κατάρ. Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, και του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίοι φέρονται να ενθάρρυναν τον Αμερικανό πρώην πρόεδρο να προσεγγίσει τη νέα ηγεσία της Συρίας.

«Υπάρχει μια νέα κυβέρνηση που ελπίζουμε ότι θα καταφέρει να σταθεροποιήσει τη χώρα και να διατηρήσει την ειρήνη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τραμπ κατά την ομιλία του για την εξωτερική πολιτική. Με τη δήλωση αυτή επισημοποίησε την πρόθεση για άρση των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στη Δαμασκό μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου.

Ο αλ-Σαράα ανέλαβε την προεδρία της Συρίας τον Ιανουάριο, έπειτα από στρατιωτική επιχείρηση της ένοπλης ισλαμιστικής συμμαχίας Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), η οποία κατέλαβε τη Δαμασκό και έβαλε τέλος στην 54χρονη εξουσία της οικογένειας Άσαντ.

Η περιοδεία στον Κόλπο και οι στρατηγικές συμμαχίες

Κατά την παραμονή του στο Ριάντ, ο Τραμπ συμμετείχε σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, στο οποίο συμμετέχουν το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Ομάν, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στη συνέχεια, προγραμματίστηκε να μεταβεί στο Κατάρ, τη δεύτερη στάση της διπλωματικής του περιοδείας στον Περσικό Κόλπο, όπου αναμενόταν να παραστεί σε κρατικό δείπνο προς τιμήν του.

Η περιοδεία του Αμερικανού πρώην προέδρου στοχεύει στην ενίσχυση των στρατηγικών σχέσεων με τις αραβικές μοναρχίες, αλλά και στην προβολή της «συναλλακτικής εξωτερικής πολιτικής» του, η οποία εστιάζει σε διμερείς συμφωνίες υψηλής οικονομικής και γεωπολιτικής αξίας. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Σαουδική Αραβία, οι ΗΠΑ υπέγραψαν συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας ύψους 142 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Ριάντ. Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «τη μεγαλύτερη στην ιστορία των αμυντικών πωλήσεων», τονίζοντας ότι πρόκειται για μια εξέλιξη που ενισχύει την ασφάλεια των ΗΠΑ και των εταίρων τους στην περιοχή. Κατά την ίδια ομιλία, ο Τραμπ απηύθυνε έκκληση και προς την Τεχεράνη, καλώντας το Ιράν να ακολουθήσει «μια νέα και καλύτερη πορεία» στο πλαίσιο της επιδίωξης μιας νέας συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Τόνισε δε ότι στόχος της Ουάσινγκτον παραμένει η αποτροπή μιας ανοιχτής σύγκρουσης στην περιοχή.

Με πληροφορίες από The Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Axios: ΗΠΑ και Ιράν ένα βήμα πριν από συμφωνία για τερματισμό του πολέμου

Ο Λευκός Οίκος εμφανίζεται κοντά σε προκαταρκτική συμφωνία με το Ιράν για μονοσέλιδο μνημόνιο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε τερματισμό του πολέμου και έναρξη νέων διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα
THE LIFO TEAM
ΧΑΝΤΑΙΟΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ

Διεθνή / Χανταϊός: Προς τα Κανάρια Νησιά το κρουαζιερόπλοιο - Πώς θα απομακρυνθούν επιβάτες και πλήρωμα

Συνολικά, τρεις επιβάτες που ταξίδευαν με το MV Hondius έχουν χάσει τη ζωή τους, μετά τον απόπλου του από την Αργεντινή πριν από περίπου έναν μήνα για υπερατλαντικό ταξίδι
THE LIFO TEAM
ΠΑΠΑΣ ΛΕΩΝ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Πάπας Λέων προς Τραμπ: «Αν κάποιος θέλει να μου ασκήσει κριτική, ας το κάνει χρησιμοποιώντας την αλήθεια»

Ο ποντίφικας απάντησε στην τελευταία κριτική που του άσκησε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι «θέτει σε κίνδυνο πολλούς καθολικούς»
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΑΠΕΙΛΗ

Διεθνή / Συνελήφθη υπάλληλος της FAA: Έγραφε στον Ντόναλντ Τραμπ «θα σε σκοτώσω»

Ο υπάλληλος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ φέρεται να αναζητούσε πληροφορίες για απόπειρες δολοφονίας εναντίον του Τραμπ και το ποσοστό του πληθυσμού που επιθυμεί τον θάνατό του
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ MET GALA

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Γιατί απέρριψε την πρόσκληση της Άννα Γουίντουρ για το Met Gala 2026

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας φέρεται πως έχει απορρίψει την ευκαιρία να παραβρεθεί στο Met Gala αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της Άννα Γουίντουρ
THE LIFO TEAM