Έφηβος φαρσέρ κρίθηκε ένοχος για 2.000 συναγερμούς για βόμβα σε όλον τον κόσμο

Έφηβος φαρσέρ κρίθηκε ένοχος για 2.000 συναγερμούς για βόμβα σε όλον τον κόσμο Facebook Twitter
EPA
0

Ισραηλινό δικαστήριο έκρινε ένοχο σήμερα έναν νεαρό Αμερικανοϊσραηλινό ο οποίος είχε προκαλέσει περισσότερους από 2.000 συναγερμούς για βομβιστικές επιθέσεις σε όλον τον κόσμο, σε βάρος εβραϊκών ιδρυμάτων ή αεροπορικών εταιρειών.


Η ποινή που θα του επιβληθεί θα ανακοινωθεί αργότερα.

Η σύλληψη του νεαρού, ο οποίος είναι Εβραίος, το 2017, προκάλεσε σάλο. Η δράση του τους προηγούμενους μήνες είχε οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι ο αντισημιτισμός στις ΗΠΑ αναζωπυρώθηκε επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι αλλεπάλληλες «φάρσες» που του αποδίδονται ήταν τόσο σοβαρές που τελικά ξεκίνησαν έρευνες σε πολλές χώρες ταυτόχρονα ενώ το FBI έστειλε πράκτορες στο Ισραήλ να ερευνήσουν την υπόθεση.


Ο δράστης είναι ηλικίας 19 ετών σήμερα. Όμως δικάζεται από δικαστήριο ανηλίκων στο Τελ Αβίβ επειδή την περίοδο που διέπραξε τα αδικήματα που του αποδίδονται δεν είχε ακόμη ενηλικιωθεί.

Στο στόχαστρό του είχαν μπει όχι μόνο εβραϊκοί θεσμοί αλλά και αεροδρόμια, αεροπορικές εταιρείες, διάφορα σχολεία σε όλον τον κόσμο, απλοί πολίτες και ο Αμερικανός γερουσιαστής Ερνέστο Λόπεζ. Μια από τις "φάρσες" του αφορούσε την τοποθέτηση βόμβας στο αεροσκάφος που μετέφερε την ομάδα μπάσκετ Boston Celtics.


Σε μια άλλη περίπτωση, γαλλικά και ελβετικά μαχητικά αναγκάστηκαν να απογειωθούν για να συνοδεύσουν ένα αεροσκάφος της ισραηλινής εταιρείας El Al, στο οποίο υποτίθεται ότι είχε τοποθετηθεί βόμβα που επρόκειτο να εκραγεί πάνω από τον εναέριο χώρο της Ελβετίας.


Ο νεαρός, που ζει στο Ασκελόν, στο νότιο Ισραήλ, κρίθηκε επίσης ένοχος για απάτη, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, επίθεση εναντίον αστυνομικού και κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας.

Η ισραηλινή δικαιοσύνη δεν αποκαλύπτει τα ονόματα των ανήλικων κατηγορουμένων, ωστόσο το υπουργείιο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει ανακοινώσει ότι ονομάζεται Μάικλ Κάνταρ.

Οι συνήγοροί του υποστηρίζουν ότι δεν ήταν υπεύθυνος για τις πράξεις του επειδή πάσχει από όγκο στον εγκέφαλο και από αυτισμό. Ωστόσο οι δικαστές απέρριψαν αυτόν τον ισχυρισμό, βασιζόμενοι στις εξετάσεις τριών ψυχιάτρων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΣΤΑΙΝ ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Ήταν ο Έπσταϊν Ισραηλινός κατάσκοπος; Τι αποκαλύπτει πληροφοριοδότης του FBI

Τα νέα αρχεία περιλαμβάνουν και αναφορές σε προσωπικότητες υψηλού προφίλ, επανατροφοδοτώντας την έρευνα για τον τρόπο που κινήθηκε ο Έπσταϊν μέσα στα δίκτυα της παγκόσμιας ελίτ
THE LIFO TEAM
ICE ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΙΛΑΝΟ

Διεθνή / «F*** ICE»: Βρετανός σκιέρ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων έγραψε μήνυμα διαμαρτυρίας στο χιόνι

Πριν από τους Αγώνες του 2022 είχε επικρίνει την επιλογή της Κίνας ως διοργανώτριας, επικαλούμενος ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη μεταχείριση της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας
THE LIFO TEAM
Ο Έλτον Τζον κάνει λόγο για «επαίσχυντη εισβολή» της Daily Mail στην προσωπική του ζωή

Διεθνή / Ο Έλτον Τζον κάνει λόγο για «επαίσχυντη εισβολή» της Daily Mail στην προσωπική του ζωή

Ο 78χρονος καλλιτέχνης αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα της περιόδου 2000–2015, υποστηρίζοντας ότι στο σπίτι του υπήρχαν τρεις σταθερές τηλεφωνικές γραμμές και ότι «όλες είχαν παγιδευτεί»
THE LIFO TEAM