Η Ευρώπη κινδυνεύει να ξεμείνει από μπύρα το καλοκαίρι

Η Ευρώπη κινδυνεύει να ξεμείνει από μπύρα το καλοκαίρι Facebook Twitter
EPA
1

Φόβους για προβλήματα στην τροφοδοσία των ανθρακούχων ποτών στην Ευρώπη έχει δημιουργήσει μία μαζική έλλειψη διοξειδίου του άνθρακα που χρησιμοποιείται στα τρόφιμα (food-grade carbon dioxide-CO2), σύμφωνα με το δίκτυο CNBC.

Η έλλειψη του CO2 στην Ευρώπη σημειώνεται την ώρα που επικρατεί ενθουσιασμός για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, ενώ παράλληλα λόγω καλοκαιριού είναι υψηλή η κατανάλωση ανθρακούχων ποτών, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Η κρίση αυτή οδήγησε πολλούς μεγάλους παραγωγούς στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών να προειδοποιήσουν τους καταναλωτές για σοβαρές ελλείψεις τις επόμενες εβδομάδες.

Η εφημερίδα Gas World - η πρώτη που ανέφερε την έλλειψη CO2 σε όλη την Ευρώπη νωρίτερα αυτό τον μήνα - την χαρακτήρισε ως «τη χειρότερη κατάσταση σε ό,τι αφορά την τροφοδοσία που έχει πλήξει τις δραστηριότητες διοξειδίου του άνθρακα στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες».

Πού οφείλεται το πρόβλημα

Οι μονάδες αμμωνίας παραδοσιακά αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες πηγές CO2 για τρόφιμα στην Ευρώπη. Ωστόσο, τουλάχιστον πέντε παραγωγοί στη Βόρεια Ευρώπη προχώρησαν σε προγραμματισμένη αναστολή της λειτουργίας τους στις αρχές του καλοκαιριού για λόγους συντήρησης.

Εντωμεταξύ, αρκετά άλλα ευρωπαϊκά εργοστάσια παραγωγής βιο-αιθανόλης, τα οποία παρέχουν εναλλακτικές πηγές CO2, επίσης διέκοψαν τη λειτουργία τους για λόγους συντήρησης.

Το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται να έχει πληγεί περισσότερο, με μόνο ένα εργοστάσιο CO2 να λειτουργεί αυτή τη στιγμή.

Το καθαρό, άοσμο αέριο χρησιμοποιείται για την παρασκευή ανθρακούχων προϊόντων όπως η σόδα και η μπύρα. Χρησιμοποιείται επίσης κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εμφιάλωσης και αποθήκευσης.

«Χτύπημα» στους μεγάλους ζυθοπαραγωγούς

 

Την Τρίτη, η εταιρία χονδρικής πώλησης τροφίμων Booker, που ανήκει στην Tesco, άρχισε να εφαρμόζει περιορισμούς στις ποσότητες μπύρας και μηλίτη που διαθέτει στους πελάτες της.

Η εταιρία, που έχει στο πελατολόγιο της μπαρ, εστιατόρια και εμπόρους, περιορίζει τους πελάτες της σε 10 κιβώτια μπύρας και 5 μηλίτη ή αναψυκτικών.

 

Σε ανακοίνωσή της, η Booker ανέφερε ότι αναγκάστηκε να περιορίσει τις ποσότητες μπύρας και μηλίτη που διαθέτει προς πώληση λόγω της «διεθνούς έλλειψης» διοξειδίου του άνθρακα για τρόφιμα.

Προβλήματα δημιουργούνται επίσης στον εφοδιασμό τόσο της Heineken όσο και της Coca-Cola, με πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες τροφίμων και ποτών να αντιμετωπίζουν έλλειψη CO2.

Την περασμένη εβδομάδα, εκπρόσωπος της Heineken, της μεγαλύτερης ζυθοποιΐας στη βρετανική αγορά, δήλωσε στο CNBC μέσω email: «Όπως πολλές άλλες επιχειρήσεις στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, επηρεαζόμαστε από αυτή την έλλειψη...Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σκληρά για να επιλύσουμε το θέμα αυτό το συντομότερο δυνατόν στην τροφοδοσία μας στην Ευρώπη και συνεργαζόμαστε με τους πελάτες μας για να ελαχιστοποιήσουμε τα προβλήματα στις επιχειρήσεις τους».

Η Heineken προειδοποίησε επίσης τις παμπ να αναμένουν «σημαντικές ελλείψεις» σε κάποιες από τις μπύρες της. Η μεγαλύτερη αλυσίδα παμπ στη Βρετανία, η Wetherspoons, ανακοίνωσε ότι σύντομα θα αναγκαστεί να αφαιρέσει κάποιες μπύρες και αναψυκτικά από το μενού της.

Με πληροφορίες από CNBC

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται επίθεση από υποστηρικτές του λόγω υποψιών ότι η κυβέρνησή του κρύβει λεπτομέρειες για τα εγκλήματα του Έπσταϊν για να προστατεύσει την πλούσια ελίτ — συμπεριλαμβανομένου του ίδιου
LIFO NEWSROOM
«Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Διεθνή / «Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Η πρώτη Παλαιστίνια ΥΠΕΞ, Βαρσέν Αγκχαμπεκιάν Σαχίν, μίλησε αποκλειστικά στο Euronews και κατήγγειλε αδράνεια της ΕΕ στη Γάζα - Υπόσχεται μεταρρυθμίσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή
LIFO NEWSROOM
Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Διεθνή / Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Η κλιμάκωση στη νότια Συρία –με ταυτόχρονη εμπλοκή του Ισραήλ και πολιτική αστάθεια στην περιοχή της Σουέιντα– επαναφέρει το ζήτημα της εσωτερικής συνοχής στη Συρία
LIFO NEWSROOM
Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

Διεθνή / Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

«Η κυβέρνηση αυτή επιλέγει να επιτεθεί στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους αντί να κυνηγήσει τη σπατάλη», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν, κλιμακώνοντας την πίεση προς τον πρωθυπουργό Φρανσουά Μπαϊρού
LIFO NEWSROOM