Το Calcio storico της Φλωρεντίας είναι μια πρώιμη και αρκετά βίαιη μορφή ποδοσφαίρου που ξεκίνησε στην Ιταλία του 16ου αιώνα.

Το Calcio Storico Fiorentino έχασε τη δημοτικότητά του κατά τον 16ο αιώνα, αλλά το ενδιαφέρον για το παιχνίδι ξαναμεγάλωσε στην εποχή του Μουσολίνι.

Ο τελικός αγώνας διεξάγεται κάθε χρόνο την ημέρα γιορτής του Αγίου Ιωάννη, στις 24 Ιουνίου.

Η βιαιότητα του αγώνα, του έχει δώσει τον τίτλο του πιο σκληρού σπορ στον κόσμο. 

Γροθιές, κλοτσιές, ακόμη και κεφαλοκλειδώματα επιτρέπονται σε ένα παιχνίδι, αλλά υπάρχουν και κάποιοι στοιχειώδεις κανόνες: απαγορεύονται οι γροθιές και οι κλωτσιές στο κεφάλι, αλλά και οι επιθέσεις δύο παικτών σε έναν. Απλά τα φάουλ είναι πολλά...

 

 


 

Η στρατηγική της ομάδας σε ένα παιχνίδι συνήθως περιλαμβάνει την προσπάθεια να εξαντληθούν οι αντίπαλοι με ξύλο και κυνηγητό. 

Κάθε ομάδα έχει 27 παίκτες και δεν επιτρέπονται αντικαταστάσεις παιχτών σε περίπτωση τραυματισμού.

Οι Φιορεντίνοι, συνέρρευσαν την Κυριακή στην στην κεντρική πλατεία Santa Croce για να στηρίξουν τις ομάδες τους. Έπαθλο, ήταν όπως κάθε χρόνο ένα μοσχάρι.

Αυτή η βάναυση εκδοχή ποδοσφαίρου έχει δάνεια από το παραδοσιακό ποδόσφαιρο, την ελληνορωμαϊκή πάλη, τις πολεμικές τέχνες και το ράγκμπι.

 

 Βέβαια, αυτό που συμβαίνει στο γήπεδο είναι πρωτοφανές και δεν θα επιτρεπόταν σε κανένα άλλο άθλημα.

 

Αλλά οι Ιταλοί το λατρεύουν, οι νικητές είναι τοπικοί ήρωες και οι παίχτες προετοιμάζονται για μήνες προκειμένου να είναι δυνατοί και ανθεκτικοί στα χτυπήματα την ημέρα του τελικού.

 

Ο αγώνας κρατά μόλις 50 λεπτά, αλλά είναι αρκετά για να προσφέρουν θέαμα που θυμίζει ρωμαϊκή αρένα