Για πρώτη φορά οι Αφγανοί Ταλιμπάν ανακοίνωσαν εκεχειρία για τη μουσουλμανική γιορτή του Εΐντ

Για πρώτη φορά οι Αφγανοί Ταλιμπάν ανακοίνωσαν εκεχειρία για τη μουσουλμανική γιορτή του Εΐντ Facebook Twitter
0

Τριήμερη εκεχειρία στα μέσα Ιουνίου για τη μουσουλμανική γιορτή του Εΐντ ανακοίνωσαν οι Αφγανοί Ταλιμπάν και πρόκειται για την πρώτη τέτοιου είδους προσφορά τους, η οποία ανακοινώθηκε δύο ημέρες αφότου η κυβέρνηση κήρυξε μια δική της άνευ όρων κατάπαυση του πυρός.

Οι αντάρτες δήλωσαν πως οι ξένες δυνάμεις θα εξαιρεθούν από την εκεχειρία και πως οι επιχειρήσεις εναντίον τους θα συνεχισθούν. Είπαν επίσης ότι θα αμυνθούν σε περίπτωση που δεχθούν οποιαδήποτε επίθεση.

«Τα μέλη των Ταλιμπάν δεν πρέπει να συμμετέχουν σε δημόσιες συγκεντρώσεις στη διάρκεια των εορτασμών του Εΐντ επειδή ο εχθρός μπορεί να μας στοχοθετήσει», αναφέρουν σε δήλωση που εξέδωσαν.

Δεν υπήρξε άμεση επίσημη απάντηση από την κυβέρνηση, όμως ο Όμαρ Ζαχιλουάλ, ο πρεσβευτής του Αφγανιστάν στο γειτονικό Πακιστάν, περιέγραψε την ανακοίνωση ως ένα «σημαντικό βήμα στην προοπτική για ειρήνη».

«Ελπίζω ότι η ευχαρίστηση από το γεγονός ότι δεν θα χύνεται αφγανικό αίμα κατά το Εΐντ θα γίνει τόσο μεγάλη ώστε και ο υπόλοιπος χρόνος θα κηρυχθεί κι αυτός αφγανικό Εΐντ», έγραψε στο Twitter.

Δεν είναι σαφές πότε ακριβώς θα αρχίσει η εκεχειρία, καθώς το Εΐντ αρχίζει με την πρώτη εμφάνιση της σελήνης, όμως τα αφγανικά ημερολόγια αναφέρουν την Παρασκευή 15 Ιουλίου ως το τέλος του Ραμαζανιού.

Το Εΐντ είναι η μεγαλύτερη γιορτή του μουσουλμανικού ημερολογίου, όταν οικογένειες ανταλλάσσουν επισκέψεις η μία στο σπίτι της άλλης, παραθέτουν πλούσια γεύματα και στο Αφγανιστάν φροντίζουν τους τάφους των αγαπημένων τους. Οι Ταλιμπάν είχαν στο παρελθόν εξαπολύσει επιθέσεις στη διάρκεια του Εΐντ.

«Μέσα σε τρεις ημέρες, ίσως να τεθεί σε δοκιμασία η ενότητα των εξεγερμένων Ταλιμπάν», είπε στο Ρόιτερ ένας ευρωπαίος διπλωμάτης. «Αν οι διάφορες παρατάξεις δεν δεχθούν την εκεχειρία, τότε οι επιθέσεις θα συνεχισθούν».

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι ανακοίνωσε την Πέμπτη μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός με τους Ταλιμπάν μέχρι τις 20 Ιουνίου, όμως απέκλεισε απ' αυτήν άλλες μαχητικές οργανώσεις, όπως το Ισλαμικό Κράτος.

Η απόφαση του Γάνι ήρθε έπειτα από μια συνάντηση μουσουλμάνων ιερωμένων που εξέδωσαν μια φάτουα (θρησκευτική απόφαση) κατά των επιθέσεων καμικάζι βομβιστών. Μια τέτοια επίθεση από το Ισλαμικό Κράτος είχε στοιχίσει τη ζωή σε 14 ανθρώπους στην είσοδο μιας «σκηνής ειρήνης» που είχαν στήσει οι ιερωμένοι στην Καμπούλ.

Οι ιερωμένοι συνέστησαν επίσης μια κατάπαυση του πυρός με τους Ταλιμπάν, οι οποίοι επιδιώκουν να επιβάλουν και πάλι τον αυστηρό ισλαμικό νόμο μετά την ανατροπή τους το 2001, και ο Γάνι υιοθέτησε τη σύσταση.

Τον Φεβρουάριο ο Γάνι προσφέρθηκε να αναγνωρίσει τους Ταλιμπάν ως νόμιμη πολιτική ομάδα σε μια προτεινόμενη πολιτική διαδικασία, για την οποία είπε ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου που διαρκεί πάνω από 16 χρόνια.

Ο Γάνι πρότεινε κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση κρατουμένων, ανάμεσα σε επιλογές που περιλαμβάνουν τη διεξαγωγή νέων εκλογών με συμμετοχή των ανταρτών και μια συνταγματική αναθεώρηση σε συμφωνία με τους Ταλιμπάν ώστε να τερματισθεί μια σύγκρουση που μόνο πέρυσι στοίχισε τη ζωή ή προκάλεσε τον τραυματισμό άνω των 10.000 αμάχων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δηλώνει ότι η Ουκρανία θέλει χρήματα και τεχνολογία σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια στη Μέση Ανατολή

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι η βοήθεια που έχει σταλθεί «δεν πρόκειται για συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο με το Ιράν»
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Axios: Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο

Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή μετρούν ήδη δύο εβδομάδες και συνεχίζουν. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι οι επιθέσεις στο Ιράν θα διαρκέσουν 4 με 6 εβδομάδες. Γιατί όμως όλοι προβλέπουν μια μακροχρόνια κρίση;
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Τραμπ: «Ήξερα για τα Στενά του Ορμούζ, όπως και ότι ο Μπιν Λάντεν θα επιτίθετο στους Δίδυμους Πύργους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος ισχυρίστηκε για ακόμη μία φορά πως στο βιβλίο του, με τίτλο «The America We Deserve», είχε προβλέψει την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΕΙΣΒΟΛΗ ΙΡΑΚ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / «Mission Accomplished;» - Η θριαμβολογία του 2003 που στοιχειώνει τη σημερινή σύγκρουση με το Ιράν

Η εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ και η πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν - Με αφορμή τον πόλεμο ΗΠΑ - Ιράν σήμερα, πολλοί αναλυτές βλέπουν ανησυχητικές ομοιότητες ανάμεσα στις δύο συγκρούσεις
THE LIFO TEAM