Μεταφραστές, βοηθήστε μας. Πως μεταφράζονται οι εξής λέξεις;

Jayus είναι μία λέξη της Ινδονησίας που σημαίνει "κάτι που έχει ειπωθεί για αστείο αλλά είναι τόσο κακό που αναγκαστικά γελάς." Θα επιχειρούσα να το αποδώσω ως "κρυάδα". (Ο Σεφερλής θα έχει σίγουρα μια καλύτερη ιδέα.)

Tartle σημαίνει "η αμηχανία που έχει κάποιος όταν πάει να συστήσει κάποιον άλλον αλλά την τελευταία στιγμή δε θυμάται το όνομά του." Προσωπικά το αντιμετωπίζω λέγοντας "συγνώμη, δε σας σύστησα. Παρακαλώ συστηθείτε!" αλλά δε λέγεται με μία λέξη.

Prozvonit λένε στην Τσεχία το σύστημα του να τηλεφωνείς σε κάποιον αφήνοντας να χτυπήσει μία φορά ώστε να σε πάρει ο άλλος. Στην Ελλάδα λόγω φαντάρων και πολλών 40ρηδων που μένουν με τους γονείς τους δεν έχουμε λέξη, αλλά περιγραφή. (Στη Γκάνα, που μιλάνε αγγλικά, το λένε "flashing".)

Saudade θα μπορούσε να μεταφραστεί ως "νοσταλγία" αλλά πρόκειται για μία λέξη πιο φορτισμένη και ποιητική.

Cafune "να περνάς τα χέρια σου μέσα από τα μαλλιά του άλλου με τρυφερότητα."

Mamihlapinatapai είναι μία λέξη της γλώσσας Yaghan από τη Γη του Πυρός που χρησιμοποιείται για δύο ανθρώπους που θέλουν να ξεκινήσουν κάτι μαζί αλλά ο καθένας εύχεται να πάρει ο άλλος την πρωτοβουλία. Στα ελληνικά θα το απέδιδα ως "μαμάκιας".

Τenalach είναι μία ιρλανδέζικη λέξη που περιγράφει τη σχέση κάποιου με την γη, το νερό και τον αέρα, κάπως η ικανότητά του να επικοινωνεί με τη γη. Εντελώς άχρηστη λέξη για αθηναίους.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη πάντως, η πιο δύσκολη γλώσσα προς μετάφραση είναι τα greeklish.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr