Η Μαλάλα επέστρεψε στο Πακιστάν - Για πρώτη φορά αφότου οι Ταλιμπάν προσπάθησαν να την εκτελέσουν

Η Μαλάλα επέστρεψε στο Πακιστάν - Για πρώτη φορά αφότου οι Ταλιμπάν προσπάθησαν να την εκτελέσουν Facebook Twitter
EPA/MATT DUNHAM
0

Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης, Μαλάλα Γιουσαφζάι, επέστρεψε σήμερα στην πατρίδα της, το Πακιστάν, για πρώτη φορά μετά την άγρια επίθεση που δέχθηκε από Ταλιμπάν το 2012, επειδή πάλευε για το δικαίωμα των κοριτσιών στη μόρφωση.

Ο πακιστανικός τηλεοπτικός σταθμός Geo TV μετέδωσε πλάνα από την άφιξη της Μαλάλα στο Πακιστάν και την αποχώρησή της από το διεθνές αεροδρόμιο του Ισλαμαμπάντ με ισχυρή αστυνομική συνοδεία.

Το 2014, μόλις στα 17 της χρόνια, η Μαλάλα έγινε η νεότερη κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης για τις προσπάθειές της να προωθήσει την εκπαίδευση.

Σήμερα, 20 ετών πλέον, επέστρεψε στην πατρίδα της έπειτα από έξι χρόνια, για πρώτη φορά αφότου μασκοφορεμένοι ένοπλοι σταμάτησαν το λεωφορείο που την μετέφερε στο σπίτι της, επιβιβάστηκαν σε αυτό και την πυροβόλησαν στο κεφάλι.

Μετά την επίθεση, η Μαλάλα είχε μεταφερθεί αεροπορικώς στο εξωτερικό για να υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις.

Οι πακιστανοί Ταλιμπάν, που κατείχαν την γενέτειρά της στην Κοιλάδα Σαβάτ ωσότου απωθήθηκαν από τον στρατό το 2009, ανέλαβαν αργότερα την ευθύνη για την επίθεση εναντίον της έφηβης. Το φονταμενταλιστικό κίνημα είχε κλείσει τα σχολεία θηλέων και επέβαλε μια ακραία ερμηνεία της σαρίας, του ισλαμικού νόμου, όταν είχε υπό τον έλεγχό του την περιοχή.

Την περασμένη εβδομάδα, σε ανάρτησή της στο Twitter, η Μαλάλα δεν έκρυψε τη νοσταλγία της για τη χώρα της. «Σήμερα θυμάμαι όμορφες στιγμές από την πατρίδα, όταν παίζαμε κρίκετ στις ταράτσες, όταν τραγουδάγαμε τον εθνικό ύμνο στο σχολείο. Χαρούμενη Ημέρα του Πακιστάν!», είχε γράψει την 23η Μαρτίου.

 

Οι λεπτομέρειες του ταξιδιού της κρατήθηκαν μυστικές για λόγους ασφαλείας, εξήγησε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η Γιουσαφζάι αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Σαχίντ Χακάν Αμπάσι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Πακιστάν, που αναμένεται να διαρκέσει τέσσερις ημέρες.

Καθώς δεν ήταν δυνατόν να επιστρέψει στο Πακιστάν αφότου ανάρρωσε, οι γονείς της Μαλάλα αποφάσισαν να παραμείνουν στο Μπέρμιγχαμ, στη Βρετανία.

Η νεαρή έχει δημιουργήσει το Ταμείο Μαλάλα και υποστηρίζει οργανώσεις που προωθούν το δικαίωμα στην εκπαίδευση των παιδιών και ιδίως των κοριτσιών στο Πακιστάν, τη Νιγηρία, την Ιορδανία, τη Συρία και την Κένυα. Σπουδάζει οικονομικά, φιλοσοφία και πολιτικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης από πέρυσι.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΑΡΟΝ ΟΣΜΠΟΡΝ ΒΡΕΤΑΝΙΑ TOMMY ROBINSON

Διεθνή / Σάρον Όσμπορν: Σφοδρές αντιδράσεις για τη στήριξη της στον ακροδεξιό Τόμι Ρόμπινσον

Ο Robinson είναι γνωστός στο Ηνωμένο Βασίλειο για τις σκληρές αντιμεταναστευτικές του θέσεις και τη δράση του στον ακροδεξιό χώρο, ενώ έχει βρεθεί επανειλημμένα αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

Διεθνή / Η ΕΕ καθησυχάζει για τα καύσιμα αεροσκαφών μετά τις ανησυχίες των τελευταίων ημερών

Οι τιμές των καυσίμων αεροσκαφών στην Ευρώπη έχουν υπερδιπλασιαστεί από τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ ξεκίνησαν στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ιράν
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ

Διεθνή / Reuters: Θα καθυστερήσουν οι αποστολές αμερικανικών όπλων στην Ευρώπη λόγω του πολέμου στο Ιράν

Αμερικανοί αξιωματούχοι αποδίδουν μέρος της πίεσης στα αποθέματα στο γεγονός ότι ευρωπαϊκές χώρες δεν συνέβαλαν στις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Η Ευρώπη επιταχύνει τα σχέδιά της για ασφαλή ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ - Όσα δήλωσαν οι ηγέτες των χωρών

Στη συνάντησή τους στο Παρίσι, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν ότι ενδέχεται να εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για μια αμυντική αποστολή, παρά το γεγονός ότι το Ιράν δήλωσε πως ανοίγει πλήρως τη θαλάσσια δίοδο
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ BREXIT ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Διεθνή / Brexit: Πάνω από τους μισούς Βρετανούς υποστηρίζουν την επανένταξη στην ΕΕ, δέκα χρόνια μετά το δημοψήφισμα

Η αυξανόμενη στήριξη των Βρετανών για επανένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φέρνει το Εργατικό Κόμμα αντιμέτωπο με πολιτικά διλήμματα, καθώς η «προσεκτική στάση» του κινδυνεύει να του κοστίσει σε ψηφοφόρους
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΕΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΜΕΡΙΚΗ

Διεθνή / Η Ευρώπη «αποφασίζει» για τα Στενά του Ορμούζ χωρίς τους Αμερικανούς: Τι προτείνουν Μακρόν και Στάρμερ

Η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ αποτελεί άμεση προτεραιότητα, κυρίως με δεδομένες τις παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις που ο πόλεμος
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Ζόχραν Μαμντάνι δεν θα πάει στο Met Gala

Ειδήσεις / Γιατί ο Ζόχραν Μαμντάνι δεν θα πάει στο Met Gala

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης επιβεβαίωσε ότι ούτε ο ίδιος ούτε η σύζυγός του, Ράμα Ντουάτζι, θα παραστούν στο φετινό Met Gala. Η απόφασή του έρχεται σε μια στιγμή που ο Μαμντάνι επιμένει δημόσια στο κόστος ζωής και στη φορολόγηση των πολύ πλούσιων.
THE LIFO TEAM