Τον Απρίλιο θα εκδικαστεί στη Χάγη η έφεση του Ράντοβαν Κάρατζιτς

Τον Απρίλιο θα εκδικαστεί στη Χάγη η έφεση του Ράντοβαν Κάρατζιτς Facebook Twitter
0

Η δίκη, σε δεύτερο βαθμό του πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς, θα διεξαχθεί στις 23 και 24 Απριλίου στη Χάγη.

Η έφεση, που είχε υποβληθεί τόσο από την υπεράσπιση όσο και από την κατηγορούσα αρχή, «θα εκδικαστεί στη Χάγη στις 23 και 24 Απριλίου», όπως έγινε γνωστό σήμερα από τον Τεοντόρ Μέρον, πρόεδρο του Μηχανισμού για τα Διεθνή Ποινικά Δικαστήρια (MTPI) που ασχολείται με τις εκκρεμότητες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (TPIY).

Τον Μάρτιο του 2016 ο Κάρατζιτς, 72 ετών σήμερα, κρίθηκε ένοχος για γενοκτονία, για τη σφαγή περίπου 8.000 μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών στη Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995. Για αυτή τη σφαγή, τη χειρότερη που έχει διαπραχθεί στην Ευρώπη μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 40 ετών.

Κρίθηκε επίσης ένοχος για διώξεις, δολοφονίες, βιασμούς, απάνθρωπη μεταχείριση ή εξαναγκαστική εκτόπιση για την πολιορκία του Σαράγεβο και για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης με τις «απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης».

Οι συνήγοροί του άσκησαν έφεση στην πρωτόδικη απόφαση. Έφεση όμως άσκησε και ο εισαγγελέας του TPIY, Σερζ Μπραμέρτζ, ο οποίος είχε ζητήσει να καταδικαστεί ο Κάρατζιτς σε ισόβια κάθειρξη και έκρινε ανεπαρκή τα 40 έτη.

Ο πόλεμος στη Βοσνία στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους, ενώ οι εκτοπισμένοι έφτασαν τα 2,2 εκατομμύρια μεταξύ 1992-95.

Ο επονομαζόμενος «Χασάπης των Βαλκανίων» Ράτκο Μλάντιτς, ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, καταδικάστηκε τον περασμένο Νοέμβριο σε ισόβια κάθειρξη για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Έχει και αυτός δηλώσει ότι σκοπεύει να ασκήσει έφεση.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Rob και Michele Reiner: Ποιος είναι ο γιος τους Nick, που συνελήφθη για τη δολοφονία τους

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ποιος είναι ο γιος τους Nick, που συνελήφθη για τη δολοφονία τους

Η οικογένεια Reiner είχε μιλήσει ανοιχτά για τους μακροχρόνιους αγώνες του Nick με την κατάχρηση ουσιών και τον εθισμό σε σκληρά ναρκωτικά -  μπαινόβγαινε σε κέντρα αποκατάστασης επί χρόνια
THE LIFO TEAM
Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Xιλιάδες πολίτες θρηνούν σε αγρυπνίες σε όλη την Αυστραλία

Διεθνή / Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Xιλιάδες πολίτες θρηνούν σε αγρυπνίες σε όλη την Αυστραλία

Πολίτες σε όλη την Αυστραλία πενθούν για τους 16 νεκρούς που έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή - 25 άτομα εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της χώρας, ανάμεσά τους και ο δράστης
THE LIFO TEAM
Η Ευρώπη έτοιμη να ηγηθεί «πολυεθνικής δύναμης» στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Ευρώπη έτοιμη να ηγηθεί «πολυεθνικής δύναμης» στην Ουκρανία

Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, της Γερμανία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη αναφέρουν, ότι στρατεύματα από τη «συμμαχία των προθύμων», με τη στήριξη των ΗΠΑ, θα μπορούσαν να συνδράμουν στην ενίσχυση της ασφάλειας των ουκρανικών δυνάμεων
THE LIFO TEAM