Τον Απρίλιο θα εκδικαστεί στη Χάγη η έφεση του Ράντοβαν Κάρατζιτς

Τον Απρίλιο θα εκδικαστεί στη Χάγη η έφεση του Ράντοβαν Κάρατζιτς Facebook Twitter
0

Η δίκη, σε δεύτερο βαθμό του πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς, θα διεξαχθεί στις 23 και 24 Απριλίου στη Χάγη.

Η έφεση, που είχε υποβληθεί τόσο από την υπεράσπιση όσο και από την κατηγορούσα αρχή, «θα εκδικαστεί στη Χάγη στις 23 και 24 Απριλίου», όπως έγινε γνωστό σήμερα από τον Τεοντόρ Μέρον, πρόεδρο του Μηχανισμού για τα Διεθνή Ποινικά Δικαστήρια (MTPI) που ασχολείται με τις εκκρεμότητες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (TPIY).

Τον Μάρτιο του 2016 ο Κάρατζιτς, 72 ετών σήμερα, κρίθηκε ένοχος για γενοκτονία, για τη σφαγή περίπου 8.000 μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών στη Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995. Για αυτή τη σφαγή, τη χειρότερη που έχει διαπραχθεί στην Ευρώπη μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 40 ετών.

Κρίθηκε επίσης ένοχος για διώξεις, δολοφονίες, βιασμούς, απάνθρωπη μεταχείριση ή εξαναγκαστική εκτόπιση για την πολιορκία του Σαράγεβο και για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης με τις «απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης».

Οι συνήγοροί του άσκησαν έφεση στην πρωτόδικη απόφαση. Έφεση όμως άσκησε και ο εισαγγελέας του TPIY, Σερζ Μπραμέρτζ, ο οποίος είχε ζητήσει να καταδικαστεί ο Κάρατζιτς σε ισόβια κάθειρξη και έκρινε ανεπαρκή τα 40 έτη.

Ο πόλεμος στη Βοσνία στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους, ενώ οι εκτοπισμένοι έφτασαν τα 2,2 εκατομμύρια μεταξύ 1992-95.

Ο επονομαζόμενος «Χασάπης των Βαλκανίων» Ράτκο Μλάντιτς, ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, καταδικάστηκε τον περασμένο Νοέμβριο σε ισόβια κάθειρξη για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Έχει και αυτός δηλώσει ότι σκοπεύει να ασκήσει έφεση.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ