Προμελετημένη η δολοφονία της Βαλ από τον Δανό εφευρέτη στον «Ναυτίλο»

Προμελετημένη η δολοφονία της Βαλ από τον Δανό εφευρέτη στον «Ναυτίλο» Facebook Twitter
0

Η δολοφονία της δημοσιογράφου Κιμ Βαλ από τον Δανό εφευρέτη Πίτερ Μάντσεν μέσα στο υποβρύχιο του, τον περασμένο Αύγουστο, ήταν προμελετημένη όπως εκτιμούν τώρα οι αρχές της Δανίας.


Η αστυνομία πιστεύει πως ο μηχανικός σκότωσε την γυναίκα είτε κόβοντας τον λαιμό της, είτε διά στραγγαλισμού, πριν τη διαμελίσει και πετάξει τα κομμάτια της σορού της στη θάλασσα.


Η Βαλ έγραφε ένα αφιέρωμα για τον μηχανικό διαστήματος, επιχειρηματία και εφευρέτη, όταν τον περασμένο Αύγουστο συμφώνησε να επιβιβαστεί στο 17 μέτρων υποβρύχιό του «Ναυτίλος», για μία βόλτα ανοικτά της Δανίας. 

Τα ίχνη της Σουηδής δημοσιογράφου εξαφανίστηκαν στις 10 Αυγούστου, την ίδια μέρα δηλαδή που επιβιβάστηκε στον «Ναυτίλο» - ένα από τα τρία μεγαλύτερα ιδιωτικά υποβρύχια στον κόσμο.


Ο Μάντσεν αρχικά υποστήριζε πως είχε αφήσει τη γυναίκα «σώα και αβλαβή» κοντά στην Κοπεγχάγη αλλά λίγες ημέρες αργότερα υποστήριξε πως η Βαλ είχε όντως σκοτωθεί, όταν έπεσε στο κεφάλι της μία βαριά καταπακτή.

Εκείνος «απλά την κήδευσε στη θάλασσα», όπως είπε στους αστυνομικούς αλλά αυτή η στροφή από την αρχική του κατάθεση ήταν αρκετή για να ενισχύσει τις υποψίες της αστυνομίας.

Προμελετημένη η δολοφονία της Βαλ από τον Δανό εφευρέτη στον «Ναυτίλο» Facebook Twitter

Λίγες ημέρες αργότερα, οι αρχές ταυτοποίησαν έναν ακέφαλο γυναικείο κορμό που βρέθηκε στα νερά της Κοπεγχάγης με το DNA της Βαλ.

Τον Οκτώβριο βρέθηκαν και δύο σακούλες με τα άκρα και το κεφάλι της Βαλ, στο οποίο δεν υπήρχε το παραμικρό ίχνος από κάταγμα, όπως υποστήριζε ο Μάντσεν.


Εκτός από τον φόνο και τον μεταθανάτιο διαμελισμό της Βαλ, ο Δανός μηχανικός διώκεται και για σεξουαλική επίθεση σε βάρος της άτυχης δημοσιογράφου, αφού η σορός της δημοσιογράφου έφερε 14 μαχαιριές στη βουβωνική χώρα.

Ο Μάντσεν παραδέχθηκε αργότερα ότι, μετά τον θάνατο της δημοσιογράφου, τη διαμέλισε πριν την πετάξει στη θάλασσα, αλλά εξακολουθεί να αρνείται πως την δολοφόνησε ή της επιτέθηκε σεξουαλικά.


Ο Δανός αποφάσισε να αλλάξει ακόμα μία φορά την κατάθεση του, υποστηρίζοντας ότι η 30χρονη έχασε τη ζωή της από δηλητηρίαση μονοξειδίου του άνθρακα.


Όμως η αστυνομία όχι απλώς δεν πείθεται από τα λεγόμενά του αλλά πιστεύει πως το έγκλημα του ήταν προμελετημένο.


«Αυτή είναι μία πολύ ασυνήθιστη και εξαιρετικά βίαιη υπόθεση με τραγικές συνέπειες όχι μόνο για την εκλιπούσα αλλά και για τους συγγενείς της», σημειώνεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας.

Οι εισαγγελείς αναμένεται να ζητήσουν ισόβια κάθειρξη για τον Μάντσεν, που συνήθως μετατρέπεται σε 15 χρόνια κάθειρξη χωρίς αναστολή στη Δανία.


Για τον λόγο αυτό, οι εισαγγελείς πιθανότατα θα απαιτήσουν επιπλέον «ασφαλή κράτηση» του Μάντσεν ώστε να είναι δυνατή η επ' αόριστον κράτησή του.


Ο εισαγγελέας ζήτησε την κράτηση του Μάντσεν μέχρι την δίκη του, που ξεκινά στις 8 Μαρτίου.

Η υπόθεση περιπλέκεται περαιτέρω και από το γεγονός ότι, στις 5 Οκτωβρίου, η αστυνομία βρήκε στον υπολογιστή του Μάντσεν στο εργαστήριο του, φωτογραφίες γυναικών που είχαν στραγγαλιστεί και αποκεφαλιστεί, εκφράζοντας τον φόβο πως οι εικόνες είναι «πέρα για πέρα αληθινές».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ