Ένταση μεταξύ Κίνας - Ιαπωνίας.

Ένταση μεταξύ Κίνας - Ιαπωνίας. Facebook Twitter
1

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, έξι Κινεζικά σκάφη επιτήρησης πλησίασαν νησιά τα οποία διεκδικούνται από Ιαπωνία και Κίνα, προκαλώντας την άμεση αντίδραση και οργή της Ιαπωνικής κυβέρνησης.

Πρόκειται για την εξέλιξη μίας διαμάχης που αναζωπυρώθηκε την περασμένη Τρίτη, όταν η Ιαπωνία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αγοράσει τρία εκ των πέντε νησιών από ιδιώτες (Ιάπωνες), αγνοώντας τις προειδοποιήσεις της Κίνας ότι μία τέτοια κίνηση θα αμφισβητούσε την κυριαρχία των νησιών.

Τα νησιά αυτά – που ονομάζονται Senkaku στην Ιαπωνία και Diaoyu στην Κίνα - είναι κοντά σε πιθανά κοιτάσματα αερίου και πετρελαίου. Οι περιπολίες των Κινεζικών πλοίων έχουν σύμφωνα με την επίσημη θέση της κυβέρνησης, το σκοπό της διαφύλαξης των συμφερόντων της Κίνας στην περιοχή και την αναγνώριση της δικαιοδοσίας των νησιών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, η Ιαπωνία προσάρτησε τα διαφιλονικούμενα νησιά το 1895, ενώ υποστηρίζει πως η Κίνα δεν έδειξε ποτέ κάποιο ενδιαφέρον για αυτά μέχρι τη δεκαετία του 1970, όταν και ανακαλύφθηκαν πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου στην περιοχή.

Στον αντίποδα, η Κίνα ισχυρίζεται ότι τα νησιά αυτά ανήκουν σε αυτήν εδώ και αιώνες και πως η Αυτοκρατορία της Ιαπωνίας τα είχε προσαρτήσει στα εδάφη της λίγο πριν την μετέπειτα εισβολή στην Κίνα. Επιπλέον, κατηγορεί τις ΗΠΑ διότι έδωσαν τα νησιά στην Ιαπωνία μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, χωρίς να τη συμβουλευτούν.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κωνσταντινούπολη: «Ίσως δεν χρειαστεί συνάντηση με Πούτιν», λέει ο Ζελένσκι - «Έτοιμοι για συμβιβασμούς» δηλώνουν οι Ρώσοι

Διεθνή / «Ίσως δεν χρειαστεί συνάντηση με Πούτιν», λέει ο Ζελένσκι - «Έτοιμοι για συμβιβασμούς» δηλώνουν οι Ρώσοι

«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε πιθανούς συμβιβασμούς και να τους συζητήσουμε» είπε ο Βλαντιμίρ Μεντίνσκι - Ο Ζελένσκι κατηγόρησε τους Ρώσους για ασέβεια
LIFO NEWSROOM
Ο Ζελένσκι στέλνει τον υπουργό Άμυνας στην Κωνσταντινούπολη – Κατηγορεί τη Ρωσία ότι δεν θέλει ειρήνη

Διεθνή / Ο Ζελένσκι στέλνει τον υπουργό Άμυνας στην Κωνσταντινούπολη – Κατηγορεί τη Ρωσία ότι δεν θέλει ειρήνη

Οι συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη ξεκινούν σε κλίμα δυσπιστίας και χαμηλών προσδοκιών, με τις πραγματικές εξελίξεις να εξαρτώνται από την πολιτική βούληση των δύο προέδρων που παραμένουν εκτός τραπεζιού: του Πούτιν και του Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Η πτώση του Τζο Μπάιντεν: Πώς η ομάδα του συγκάλυψε την παρακμή του

Διεθνή / Η πτώση του Τζο Μπάιντεν: Πώς η ομάδα του συγκάλυψε την παρακμή του

Το περασμένο καλοκαίρι, το καταστροφικό ντιμπέιτ με τον Ντόναλντ Τραμπ εξέθεσε τον 81χρονο πρόεδρο. Σε νέο βιβλίο, με τίτλο Original Sin, άνθρωποι του Λευκού Οίκου αποκαλύπτουν πώς οι αδυναμίες του Τζο Μπάιντεν κρύφτηκαν από το κοινό
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια