Σπάνιο αρχαιοελληνικό κράνος εντοπίστηκε σε ανασκαφές στην Κροατία [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Σπάνιο αρχαιοελληνικό κράνος εντοπίστηκε σε ανασκαφές στην Κροατία [ΕΙΚΟΝΕΣ] Facebook Twitter
Σπάνιο αρχαιοελληνικό κράνος εντοπίστηκε σε ανασκαφές στην Κροατία (dumus)
0

Ένα εξαιρετικά σπάνιο χάλκινο κράνος αρχαίου Έλληνα πολεμιστή από την φυλή των Ιλλυριών, ανακάλυψαν αρχαιολόγοι σε ανασκαφές ταφικού σπηλαίου στην Κροατία.

Το ανοιχτόχρωμο, χάλκινο, ελληνικό-ιλλυρικό κράνος προέρχεται από την Πελοπόννησο.

Το κράνος ανακαλύφθηκε στις 20 Νοεμβρίου, στο Ζακοτάρακ, στη χερσόνησο Pelješac, στη νότια Δαλματία της Κροατίας, μέσα σε ταφικό σπήλαιο ενός πολεμιστή του 4ου αιώνα π.Χ. 

Το ίδιο κράνος χρησιμοποιούσαν επίσης οι αρχαίοι Ετρούσκοι και οι Σκύθες ενώ αργότερα έγινε δημοφιλές στη φυλή των Ιλλυριών.

Εκτός από το σπάνιο αυτό κράνος, οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης σιδερένια όπλα, όπως δόρατα και μαχαίρια. Τουλάχιστον δύο ακόμη άτομα θάφτηκαν στον ίδιο τάφο, συμπεριλαμβανομένης μιας γυναίκας που φορούσε χάλκινο βραχιόλι.

Σύμφωνα με ένα άρθρο στο Δίκτυο Ειδήσεων Αρχαιολογίας, μεταξύ των άλλων αντικειμένων που ανακαλύφθηκαν στον τάφο ήταν «δεκαπέντε χάλκινες και ασημένιες αγκράφες, 12 βελόνες, διάφορα σπειροειδή χάλκινα στολίδια και τσιμπιδάκια και αρκετές εκατοντάδες γυάλινα διακοσμητικά και κεχριμπάρια που ανήκουν σε περιδέραια».

Ο αρχαίος τάφος ανασκάφηκε κατά την αποκατάσταση ενός χαλασμένου ταφικού μνημείου. Ο μεγάλος ορθογώνιος χώρος μετρήθηκε περίπου στα 3 x 2 μέτρα. Ο σκελετός του πολεμιστή βρισκόταν σε μια κατεύθυνση δυτικά-ανατολικά στον τάφο, αλλά τα οστά του βρέθηκαν σε «μάλλον κακή κατάσταση», σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ο τάφος χρονολογείται κάπως νωρίτερα από την αποικία του Korčula, που ιδρύθηκε στα τέλη του 4ου ή στις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ., εξηγεί ο συντονιστής του έργου, δρ Hrvoje Potrebica από το Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ.

Σπάνιο αρχαιοελληνικό κράνος εντοπίστηκε σε ανασκαφές στην Κροατία [ΕΙΚΟΝΕΣ] Facebook Twitter
Το ανοιχτόχρωμο, χάλκινο, ελληνικό-ιλλυρικό κράνος προέρχεται από την Πελοπόννησο (dumus)

Οι περιστάσεις που οδήγησαν σε αυτήν την απίστευτη ανακάλυψη ξεκίνησαν το 2019 όταν μια ομάδα από το Κέντρο Προϊστορικής Έρευνας επισκέφθηκε το δυτικό Peljesac και εντόπισε πιθανά αρχαιολογικά ευρήματα στο ιερό του Ιλλυρικού τάφου στη Nakovana, που χρονολογείται από τον 4ο έως τον 1ο αιώνα π.Χ.

Ο καθηγητής Potrebica λέει ότι το ελληνικό-ιλλυρικό κράνος του 4ου αιώνα π.Χ. «είναι εξαιρετικά σπάνιο» και ανήκει σε μια συλλογή περίπου σαράντα ίδιων κρανών, που έχουν βρεθεί συνολικά στην Ευρώπη.

Επίσης, οι ερευνητές ανακάλυψαν τριάντα «αγγεία» που ήταν κυρίως ελληνικής προέλευσης. Ισχυρίζονται δε, ότι αυτά ήταν από τα πιο ακριβά αγγεία εκείνη την εποχή.

Ο δρ Potrebica πιστεύει ότι ο χώρος ταφής του σπηλαίου όπου ανακαλύφθηκε ο τάφος έχει «τεράστιες δυνατότητες». Τον επόμενο χρόνο, όταν αρθούν οι τρέχοντες περιορισμοί του κορωνοϊού , οι ερευνητές ελπίζουμε ότι θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν περαιτέρω την περιοχή.

Σπάνιο αρχαιοελληνικό κράνος εντοπίστηκε σε ανασκαφές στην Κροατία [ΕΙΚΟΝΕΣ] Facebook Twitter
Το κράνος ανακαλύφθηκε στο Ζακοτάρακ, στη χερσόνησο Pelješac (dumus)

Επιπλέον, ο Δρ. Potrebica αναφέρει ότι η ανακάλυψη του χάλκινου πολεμικού κράνους, που ήταν δημοφιλές στην Ελλάδα από τους ελληνο-περσικούς πολέμους, σε συνδυασμό με άλλα «εξαιρετικά ευρήματα στο Korcula», παρουσιάζουν στους αρχαιολόγους μια νέα εικόνα «της σημασία της νότιας Αδριατικής στην ιστορική δυναμική αυτού του τμήματος της Ευρώπης».

Με πληροφορίες του archaeologynewsnetwork

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM