Κορωνοϊός: Ελπίδες από φθηνό στεροειδές - «Το πρώτο που μειώνει τους θανάτους»

Κορωνοϊός: Ελπίδες από φθηνό στεροειδές - «Το πρώτο που μειώνει τους θανάτους» Facebook Twitter
EPA
0

Ένα δοκιμασμένο, ευρείας κυκλοφορίας, φθηνό στεροειδές είναι «το πρώτο φάρμακο που αποδεδειγμένα μειώνει τους θανάτους από τον κορωνοϊό». 


Σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές, η θεραπεία με δεξαμεθαζόνη αποτελεί μία σημαντική ανακάλυψη για την καταπολέμηση του θανατηφόρου ιού. Η δοκιμή του φαρμάκου είναι μέρος ευρύτερων ελέγχων που αποσκοπούν στο να διαπιστωθεί αν υπάρχουσες θεραπείες μπορεί να είναι αποτελεσματικές και εναντίον των κορωνοϊών. 

Όπως μεταδίδει το BBC και ο Michelle Roberts, που ειδικεύεται σε θέματα Υγείας, το φάρμακο μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά ένα τρίτο για ασθενείς σε αναπνευστήρα και κατά ένα πέμπτο για τους ασθενείς που βρίσκονται στο οξυγόνο. Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως αν το φάρμακο είχε χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ασθενών στο Ηνωμένο Βασίλειο από την αρχή της πανδημίας, θα μπορούσαν να είχαν σωθεί έως και 5.000 άνθρωποι ενώ παράλληλα κάνουν λόγο το «τεράστιο όφελος» που θα έχει η χορήγηση του συγκεκριμένου φαρμάκου σε ασθενείς που νοσούν σε φτωχότερες χώρες. 

Συγκεκριμένα κατά τις δοκιμές, επικεφαλής των οποίων ήταν ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης,  περίπου 2.000 ασθενείς στο νοσοκομείο έλαβαν δεξαμεθαζόνη και τα αποτελέσματα από τη χορήγηση του φαρμάκου συγκρίθηκαν με αυτά 4.000 ασθενών που δεν έλαβαν το φάρμακο.

Για ασθενείς οι οποίο βρίσκονταν στον αναπνευστήρα, ο κίνδυνος θανάτου μειώθηκε από 40% σε 28%. Για ασθενείς στους οποίους χορηγούταν οξυγόνο, ο κίνδυνος θανάτου μειώθηκε από 25% σε 20%.

«Αυτό είναι το μόνο φάρμακο μέχρι στιγμής που που αποδεδειγμένα μειώνει τη θνησιμότητα (...) . Είναι μια σημαντική ανακάλυψη», ανέφερε ο καθηγητής Peter Horby, ενώ σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Martin Landray τα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι για κάθε οκτώ ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία με αναπνευστήρα ο ένας θα μπορούσε να έχει σωθεί. 

Ακόμη, η ερευνητική ομάδα χαρακτηρίζει ως σαφές όφελος τη χαμηλή τιμή της θεραπείας. «Ουσιαστικά κοστίζει 35 λίρες (σ.σ. 39,25 ευρώ) για να σωθεί μία ζωή» αναφέρουν υπογραμμίζοντας πως το φάρμακο είναι «παγκοσμίως διαθέσιμο». 

Σύμφωνα με τον Martin Landray η χορήγηση του φαρμάκου στο νοσοκομείο μπορεί να ξεκινήσει «χωρίς καθυστερήσεις» ωστόσο οι ασθενείς δεν πρέπει να το αγοράζουν και να το λαμβάνουν στο σπίτι τους. Σημειώνεται πως από τις έρευνες η δεξαμεθαζόνη δεν φάνηκε να βοηθά άτομα με ήπια συμπτώματα κορωνοϊού. 

Όπως υπογραμμίζει το BBC χιλιάδες άνθρωποι θα μπορέσουν να επωφεληθούν άμεσα. Η δεξαμεθαζόνη χρησιμοποιείται από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και του άσθματος. Οι μισοί από τους ασθενείς με κορωνοϊό που χρειάζονται αναπνευστήρα δεν επιβιώνουν, οπότε η μείωση αυτού του κινδύνου κατά το ένα τρίτο θα έχει τεράστιο αντίκτυπο. 

Με πληροφορίες από BBC

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM