Βρετανός καθηγητής: H Covid-19 μπορεί να καταστρέψει «σε σημείο παραμόρφωσης» τους πνεύμονες

Βρετανός καθηγητής: H Covid-19 μπορεί να καταστρέψει «σε σημείο παραμόρφωσης» τους πνεύμονες Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Η Covid-19 μπορει να προκαλέσει τέτοια βλάβη σε «σημείο να μην αναγνωρίζονται» στους πνεύμονες των ασθενών που πεθαίνουν από την ασθένεια, σύμφωνα με καθηγητή καρδιαγγειακών επιστημών που μίλησε στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Η νόσος προκάλεσε τόσο εκτεταμένη βλάβη σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν για πάνω από ένα μήνα σε νοσοκομεία που κατέληξε σε «πλήρη καταστροφή της πνευμονικής αρχιτεκτονικής» τόνισε ο καθηγητής Μάουρο Τζιάκα, του King's College του Λονδίνου.

Όπως ανέφερε κατά την εισήγησή του στην επιτροπή επιστημών και τεχνολογίας της Βουλής των Λόρδων, στο πλαίσιο μελέτης για τα ενδεχόμενα «πραγματικά προβλήματα» στην περίπτωση επιβίωσης από τη νόσο, πραγματοποίησε νεκροψίες σε ασθενείς που πέθαναν στην Ιταλία μετά από 30 με 40 ημέρες στις ΜΕΘ.

«Αυτό που βρήκαμε στους πνεύμονες ανθρώπων που νόσησαν για πάνω από ένα μήνα προτού καταλήξουν, είναι κάτι εντελως διαφορετικό από την κλασική πνευμονία, γρίπη ή τον ιό Sars. Διαπιστώσαμε τεράστια θρόμβωση. Υπάρχει πλήρης διαταραχή της πνευμονικής αρχιτεκτονικής. Σε κάποιες περιπτώσεις δεν μπορούσες καν να ξεχωρίσεις πως επρόκειτο κάποτε για πνεύμονα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχουν μεγάλοι αριθμοί μεγάλων συντηγμπένων κυττάρων που είναι ακόμη θετικοί στον ιό με 10, 15 πυρήνες. Είμαι πεπεισμένοως πως αυτό εξηγεί τη μοναδική παθολογία της Covid-19» πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ