Εμβόλιο κορωνοϊού: Τι σημαίνει η συμφωνία Μπιλ Γκέιτς με την AstraZeneca

Εμβόλιο κορωνοϊού: Τι σημαίνει η συμφωνία Μπιλ Γκέιτς με την AstraZeneca Facebook Twitter
0

Η AstraZeneca διπλασίασε την παραγωγική ικανότητα για πιθανό εμβόλιο Covid-19 σε 2 δισ. δόσεις μετά την επίτευξη συμφωνιών που περιλαμβάνουν δύο οργανισμούς υγείας που υποστηρίζονται από τον Μπιλ Γκέιτς και τη σύζυγό του Μελίντα.

Τον περασμένο μήνα, ο φαρμακευτικός κολοσσός δήλωσε ότι θα μπορούσε να παράγει 1 δισ. δόσεις του εμβολίου που αναπτύσσεται σε συνεργασία με ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Την Πέμπτη, η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι είχε υπογράψει συμφωνία με το Ινστιτούτο Serum της Ινδίας για την παραγωγή 1 δισ. δόσεων με στόχο χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Σχεδιάζει να παρέχει 400 εκατομμύρια δόσεις πριν από το τέλος του 2020.

Η AstraZeneca πέτυχε επίσης μια συμφωνία αξίας 750 εκατομμυρίων δολαρίων με δύο οργανισμούς υγείας που υποστηρίζονται από τον συνιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς και τη σύζυγό του. Αυτοί οι οργανισμοί, ο Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) και η συμμαχία εμβολίων Gavi, θα βοηθήσουν στην εξεύρεση παραγωγικών εγκαταστάσεων για την παραγωγή και διανομή 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου, με την παράδοση να αρχίζει έως το τέλος του έτους.

Οι νέες προσφορές στοχεύουν στην εγγύηση της έγκαιρης παροχής του εμβολίου σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα. Δεν είναι ωστόσο ακόμη βέβαιο εάν τα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά κατά της Covid-19, αλλά δεκάδες εταιρείες δίνουν αγώνα να αναπτύξουν ένα.

Η AstraZeneca δήλωσε ότι οι τελευταίες συμφωνίες ήταν μέρος των προσπαθειών για τη δημιουργία αλυσίδων για το πιθανό εμβόλιο χωρίς κέρδος. Η εταιρεία έχει ήδη συμφωνήσει να παρέχει 300 εκατομμύρια δόσεις του δυνητικού εμβολίου στις ΗΠΑ και άλλα 100 εκατομμύρια στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τις πρώτες παραδόσεις να αναμένονται τον Σεπτέμβριο.

«Στόχος μας δεν είναι να αφήσουμε κανέναν πίσω και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πολύ σκληρά... για να βεβαιωθούμε ότι αυτό το εμβόλιο θα είναι γρήγορα και ευρέως διαθέσιμο σε ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο Pascal Soriot, διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca.

Ο Richard Hatchett, διευθύνων σύμβουλος της CEPI, δήλωσε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα αναλάβει την ανάπτυξη ενός «προτεινόμενου συστήματος κατανομής» έτσι ώστε τα εμβόλια που παράγονται μέσω των νέων συνεργασιών να διανέμονται αρχικά στους ανθρώπους που το χρειάζονται περισσότερο.

Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας και τα ευάλωτα άτομα που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, εξήγησε ο Hatchett. Διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία κατανομής θα είναι «ανοιχτή και χωρίς αποκλεισμούς και διαφανής όπως και οι διαδικασίες του ΠΟΥ».

Ο Soriot είπε ότι η AstraZeneca ήταν σε συνομιλίες με «επιπλέον μέρη που θα μπορούσαν να ενδιαφέρονται» για 300 εκατομμύρια εφεδρικές δόσεις που δεν έχουν ακόμη ζητηθεί.


Το εμβόλιο, γνωστό ως AZD1222, βρίσκεται επί του παρόντος σε δοκιμαστική φάση με συμμετοχή περίπου 10.000 ενηλίκων εθελοντών. Ο Soriot είπε ότι αναμένει να μάθει εάν το εμβόλιο λειτουργεί όταν αυτές οι δοκιμές ολοκληρωθούν τον Αύγουστο. Μετά από αυτό το χρονικό ορόσημο, τα εμβόλια θα μπορούσαν να αρχίσουν να διανέμονται ήδη από τον Σεπτέμβριο.

Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν δεσμεύσει δισεκατομμύρια δολάρια για ένα εμβόλιο και ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες έχουν ριχτεί στην κούρσα για την ανάπτυξη και τον έλεγχο πιθανών φαρμάκων. «Ένα εμβόλιο πρέπει να θεωρηθεί ως παγκόσμιο δημόσιο αγαθό - ένα εμβόλιο των ανθρώπων, το οποίο ζητούν όλο και περισσότεροι παγκόσμιοι ηγέτες», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες σε ένα τηλεοπτικό μήνυμα την Πέμπτη.

Με πληροφορίες από BBC/ Guardian

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Eurostat για προσδόκιμο ζωής: Οι γυναίκες ζουν κατά πεντέμισι χρόνια περισότερο από τους άνδρες

Τech & Science / Eurostat για προσδόκιμο ζωής: Οι γυναίκες ζουν πεντέμισι χρόνια περισότερο από τους άνδρες

Οι περιοχές της Ελλάδας με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής - Σε ποιες περιοχές ζουν οι μακροβιότεροι Ευρωπαίοι και πού στην Ευρώπη καταγράφεται το χαμηλότερο προσδόκιμο
NEWSROOM