Ο Έλον Μασκ κατάφερε την περασμένη εβδομάδα να κάνει πραγματικότητα ένα παιδικό του όνειρο, στέλνοντας αστροναύτες για πρώτη φορά στο διάστημα. Η εκπληκτική αυτή επιτυχία δεν είχε μόνο ηθικό αντίκρυσμα, αλλά και οικονομικό, αφού ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και της SpaceX αύξησε τα κέρδη του ούτε λίγο ούτε πολυ, κατά 770 εκατομμύρια δολάρια.

 

Η εκτόξευση του διαστημοπλοίου SpaceX Crew Dragon προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον, με πολλά ξένα δίκτυα να μεταδίδουν live τη διαδικασία. Αυτό που δεν συγκέντρωσε τόση προσοχή ήταν το κέρδος που θα είχε ο Μασκ, εν μέρει γιατί ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο. Βάσει του σχεδίου αποζημίωσης που είχε εγκριθεί από τους μετόχους της Tesla πριν από δύο χρόνια, ο Μασκ δικαιούται να εξαγοράσει μετοχές της Tesla αξίας 1,7 εκατομμυρίων δολαρίων - 350,02 δολ. τη μετοχή, υποδιπλάσιο κόστος της τρέχουσας τιμής της μετοχής.

 

Οι μετοχές αυτές θα δώσουν στον Μασκ ένα θεωρητικό κέρδος 770 εκατομμυρίων δολαρίων στο κλείσιμο της συνεδρίασης του χρηματιστηρίου της Πέμπτης. Κι αυτό επειδή, βάσει του μετοχικού πλάνου, η Tesla πέτυχε κάποιους από τους επιχειρησιακούς της στόχους, με την κεφαλαιοποίηση της Tesla να φτάνει τα 100 δισ. δολάρια -όπως όριζε αρχικά το σχέδιο για την είσπραξη από τον Μασκ τού πρώτου πακέτου των δικαιωμάτων αγοράς μετοχών- και μάλιστα νωρίτερα από το προβλεπόμενο.

 

Ο Μασκ κατέχει 38.7 εκατομμύρια μετοχές που αντιστοιχούν σε μερίδιο 20.8% του μετοχικού κεφαλαίου της Τesla. Οι 1,7 εκατ. μετοχές είναι το πρώτο από τα τα 12 πακέτα δικαιωμάτων αγοράς μετοχών που ορίζει το μετοχικό σχέδιο και που σε βάθος χρόνου ενδέχεται να αναδείξουν τον Μασκ ως τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου.

 

Υπενθυμίζεται πως η αποστολή τού Σαββάτου προς το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έκανε επίσης την Space X του Έλον Μασκ την πρώτη ιδιωτική εταιρεία που εκτοξεύει ανθρώπους στην τροχιά της Γης.

 

Με πληροφορίες από CNN